Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: Ιδιωτικές εφορίες για να μην κοπούν κοινωνικά επιδόματα

ΕΚΘΕΣΗ

ΔΝΤ: Ιδιωτικές εφορίες για να μην κοπούν κοινωνικά επιδόματα

ΔΝΤ: Ιδιωτικές εφορίες για να μην κοπούν κοινωνικά επιδόματα
Ιδιωτικούς μηχανισμούς είσπραξης των φόρων προτείνει το ΔΝΤ αν η κυβέρνηση αποτύχει να θέσει σε λειτουργία με αποτελεσματικό τρόπο το σύστημα πάταξης της φοροδιαφυγής και είσπραξης των φόρων. Είναι η έσχατη λύση για να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στο δημόσιο τομέα και τα επιδόματα.
Ειδικότερα στην Εκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται:
«H πρόοδος στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού παρταμένει πολύ απογοητευτική. Και αυτό καθίσταται επείγον ζήτημα για το εάν οι αρχές αποδειχθούν ικανές να αποφύγουν -όπως έχουν υποσχεθεί- περισσότερες οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο τομέα και τα κοινωνικά επιδόματα, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι πιθανόν να αντισταθμίσουν την ελληνική αδυναμία να αντιμετωπίσουν το περιβόητο πρόβλημα φοροδιαφυγής, παρέχοντας (σσ: στην Ελλάδα) περισσότερη ρευστότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο η σχεδιαζόμενη αυτονόμηση της Διοίκησης Εσόδων είναι κρίσιμη ώστε να «απομονωθεί» από συνεχιζόμενες πολιτικές παρεμβάσεις.
Εάν αυτά τα μέτρα – ή άλλα μέτρα- για τον εκσυγχονισμό του νομικού πλαισίου του μηχανισμού φορολογικών εσόδων, της λειτουργίας του και της διαχείρισης προσωπικού, αποτύχουν, τότε οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως την μετάπτωση σε μία υπηρεσία εσόδων έξω από τη δικαιοδοσία των δημοσίων υπηρεσιών».
Ιδιαίτερα καυστικό είναι το ΔΝΤ και για τις αλλαγές στο Δημόσιο. Σημειώνει στην έκθεσή του:
Οι μεταρρυθμίσεις της Δημόσια Διοίκησης πρέπει να ξεκινήσουν με θέρμη. Οι επιδόσεις σημαντικών δημοσίων υπηρεσιών εμποδίζονται από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στη διοίκηση των εσόδων και η μείωση λόγω συνταξιοδότησης δεν είναι από μόνη της επαρκής για την αναβάθμιση της δημόσια διοίκησης προς το σκοπό ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους. Υστερα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, οι αρχές πρέπει να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για απολύσεις των μη αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό θα απελευθερώσει χώρο ώστε να εισέλθει (σσ: στο Δημόσιο ) εκπαιδευμένο και νεαρό προσωπικό, χρησιμοποιώντας τον κανόνα μία πρόσληψη ανα μία απόλυση, για όσο καιρό η αυστηρή εφαρμογή της ποσόστωσης αποχωρήσεων, εξυπηρετεί τον στόχο για μείωση του συνολικού επιπέδου απασχόλησης στοπ Δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: