Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Δίνεις λογαριασμό, δεν παίρνεις λογαριασμό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Δίνεις λογαριασμό, δεν παίρνεις λογαριασμό
Υποτίθεται ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι το γεγονός ότι η δήλωση εκκαθαρίζεται αυτόματα και γνωρίζεις από την πρώτη στιγμή αν πρέπει να πληρώσεις ή να πάρεις επιστροφή φόρου. Έτσι, δεν σε τρώει η …αγωνία όπως συνέβαινε με τις χειρόγραφες δηλώσεις όταν και περίμενες με αγωνία να ανοίξεις το φάκελο με το εκκαθαριστικό.
Γράφει:  
Να όμως που φέτος και αυτό το πλεονέκτημα (προς το παρόν) δεν υπάρχει. Όσοι (λίγοι) έχουν ήδη κάνει τις φορολογικές τους δηλώσεις λαμβάνουν μήνυμα ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μετά την διενέργεια των απαραίτητων διασταυρώσεων. Και αυτό, όπως φαίνεται θα συμβεί μετά το τέλος του μήνα δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Ο λόγος για τον οποίο δεν προχωράει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, είναι ότι δεν έχουν υποβληθεί τα έντυπα Ε7 των επιχειρήσεων. Πρόκειται για την οριστική δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών η οποία υποβάλλεται προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να είναι σε θέση να διασταυρώσει αν το ποσό που αναγράφεται στη δήλωση του φορολογουμένου ως παρακρατηθείς φόρος και ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, είναι το ίδιο με αυτό που καταγράφεται στη δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών της επιχείρησης.
Η ευθύνη για την μη υποβολή δεν ανήκει ούτε στις επιχειρήσεις ούτε στους λογιστές. Πολύ απλά, το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη ενώ σε σχετικές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν μέσω twitter ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής μετά τις 20 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν μετά το τέλος Ιουνίου. Το ότι θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι πλέον αυτονόητο και το μόνο «στοίχημα» είναι αν για πρώτη φορά θα φτάσουμε να υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις τον Αύγουστο σε μια χρονιά που πρακτικά δεν έγινε καμία ουσιαστική αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία.
Από την καθυστέρηση, δημιουργείται αλυσίδα προβλημάτων:
1. Γονείς περιμένουν το εκκαθαριστικό για να υποβάλλουν τις αιτήσεις εγγραφής των παιδιών τους στον παιδικό σταθμό. Από το εισόδημα εξαρτάται αν θα εγγραφούν τα παιδιά αλλά και το αν θα πληρώνουν τροφεία ή όχι.
2. Γονείς (και πάλι) περιμένουν την εκκαθάριση για να εισπράξουν το επίδομα τέκνων το οποίο επίσης φαίνεται ότι θα καταβληθεί (το 50%) μετά τον Ιούλιο. Δεν πρόκειται για παροχή. Ειδικά οι τρίτεκνοι έχουν σταματήσει να εισπράττουν το επίδομα που κατέβαλε ο ΟΓΑ εδώ και έξι μήνες και περιμένουν το εκκαθαριστικό της εφορίας για να…ρεφάρουν.
3. Όσο αργότερα βγει το εκκαθαριστικό, τόσο λιγότερες δόσεις έχει στη διάθεσή του ο φορολογούμενος για να πληρώσει.
4. Μερικές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες περιμένουν να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες στον αντισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου και μέχρι τότε δεν θα έχουν υποβληθεί παρά ελάχιστες φορολογικές δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: