Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Χαράτσι μέσω ΔΕΗ με …καμουφλάζ αντί για ενιαίο φόρο ακινήτων

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 14:45

Χαράτσι μέσω ΔΕΗ με …καμουφλάζ αντί για ενιαίο φόρο ακινήτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χαράτσι μέσω ΔΕΗ με …καμουφλάζ αντί για ενιαίο φόρο ακινήτων
Με το επίκεντρο της προσοχής καρφωμένο στην εισπρακτική απόδοση του φόρου και όχι στην δίκαιη εφαρμογή του, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί φόρο ανά ...τετραγωνικό για τα κτίσματα και ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια.

Γράφει:  

Αν και η τελική πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να κατατεθεί αύριο ή αργά σήμερα το βράδυ στους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, η κυβέρνηση –και σε πλήρη αντίθεση με τις προτάσεις της διακομματικής επιτροπής- φέρεται να προωθεί αυτή τη λύση για να εξασφαλίσει ότι θα εισπράξει τα 3,17 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί στο προϋπολογισμό του 2014.
Η επιβολή φόρου ανά τετραγωνικό, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το χαράτσι της ΔΕΗ με καμουφλάζ. Αν και από το υπουργείο διαρρέουν ότι θα υπάρχουν συντελεστές αυξομείωσης του φόρου (ο οποίος θα ξεκινάει από τα 1-2 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου, την περιοχή όπου βρίσκεται, την παλαιότητα, τον όροφο κλπ) στην πραγματικότητα αυτοί που θα γλιτώσουν θα είναι οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο φόρος ανά τετραγωνικό, θα επιβάλλεται ανά κτίσμα και προφανώς δεν θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας. Έτσι, αυτοί που θα γλιτώσουν θα είναι οι ιδιοκτήτες περιουσίας αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Αντιθέτως, οι μικροιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν από το πρώτο τετραγωνικό καθώς σχεδιάζεται να μην υπάρχει αφορολόγητο ούτε απαλλαγή με βάση την επιφάνεια. Στόχος είναι από τα κτίσματα, να συγκεντρωθούν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και το πολυπόθητο ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ να μαζευτεί με τη φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν στα νομικά πρόσωπα και φυσικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Εκεί, φαίνεται να προχωράει η φορολόγηση ανά στρέμμα.
Πίσω από αυτή την πρόταση δεν κρύβεται τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την πλήρη ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών να υπολογίσει την αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων με συγκεκριμένα κριτήρια. Την έλλειψη στοιχείων από το περιουσιολόγιο της εφορίας, την αδυναμία υπολογισμού της αξίας της γης εκτός σχεδίου, θα την πληρώσουν και πάλι οι ιδιοκτήτες, ειδικά οι φτωχότεροι. Το πόσο ακριβώς θα πληρώσει ο καθένας από εμάς, αναμένεται να φανεί εντός του μήνα οπότε και αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: