Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πρώτα τα λεφτά, μετά ο ΦΠΑ Οταν εξοφλείται το τιμολόγιο, θα πληρώνεται από τις επιχειρήσεις. Επιταχύνονται και οι επιστροφές (κυρίως στις εξαγωγικές).

01/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα τα λεφτά, μετά ο ΦΠΑ

Οταν εξοφλείται το τιμολόγιο, θα πληρώνεται από τις επιχειρήσεις. Επιταχύνονται και οι επιστροφές (κυρίως στις εξαγωγικές).
        
 
Του Κώστα Τσάβαλου

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή, με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων. Η επιχείρηση που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αποδίδει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά τον χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος.

Οπως ορίζει η απόφαση:

*Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

*Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνον η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014.

Με άλλη απόφαση της κ. Σαββαΐδου, επιταχύνονται οι επιστροφές ΦΠΑ από το Δημόσιο στις επιχειρήσεις και κυρίως τις εξαγωγικές.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ειδικός κατάλογος επιχειρήσεων με σκοπό την άμεση, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο επιστροφή ΦΠΑ σε αυτές.

Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδας με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου, με βάση την ανάλυση κινδύνου.

Τα κριτήρια

Οι επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά ορισμένα κριτήρια (όπως κυρίως μη ύπαρξη ή τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων τις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, μη διάπραξη αδικημάτων φοροδιαφυγής κ.λπ.) και επομένως να έχουν επιδείξει αυξημένη φορολογική συμμόρφωση κατά τις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους.

Ο κατάλογος των επιχειρήσεων καθορίζεται τον Ιανουάριο κάθε έτους, ενώ ειδικά για το 2014 θα καταρτιστεί αμέσως και θα ισχύσει για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1.1.2014, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: