Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Οριζόντια μείωση 30% στην έκτακτη εισφορά από το 2015

Οριζόντια μείωση 30% στην έκτακτη εισφορά από το 2015

Από τον Ιανουάριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται καθώς θα πάρουν μια πρώτη μικρή ανάσα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2014 08:00 |
Οριζόντια μείωση 30% στην έκτακτη εισφορά από το 2015
Βγες κερδισμένος από την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου μόνο από 115€
      
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τέσσερα χρόνια μισθοί και συντάξεις πήγαιναν από ψαλίδι σε μαχαίρι. Από τον Ιανουάριο του 2015, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ που είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται βίαια και σε ό,τι απέμενε ερχόταν και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης να δώσει τη χαριστική βολή, θα πάρουν μια πρώτη μικρή ανάσα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του 2015 τη μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε πρώτη φάση, με την προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσης επιπλέον 20% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το 2016 η έκτακτη εισφορά θα μας κουνήσει το μαντίλι.

Με το πρώτο ψαλίδισμα της έκτακτης εισφοράς κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015, οι μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα αυξηθούν κατά 3 ευρώ για όσους βρίσκονται στην κόψη της έκτακτης εισφοράς, με ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ. Αύξηση 20 ευρώ τον μήνα θα έχουν οι μισθωτοί με αποδοχές 40.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτού του επιπέδου οι αυξήσεις αποδοχών είναι κάτι παραπάνω από ελάχιστες μπροστά στο τσουνάμι της εσωτερικής υποτίμησης των τελευταίων ετών. Είναι όμως μια μικρή ανάσα που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των μέτρων του Μνημονίου.

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ. Οι ελαφρύνσεις που απορρέουν από το πρώτο ψαλίδισμα της έκτακτης εισφοράς δεν περιορίζονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, που θα μοιραστούν ελαφρύνσεις 400 εκατ. ευρώ. Τόσο κοστίζει το μέτρο στον προϋπολογισμό, τόση θα είναι και η ωφέλεια για τους φορολογουμένους.

Η διαφορά είναι ότι ενώ για μισθωτούς και συνταξιούχους την έκτακτη εισφορά την παρακρατά σε μηνιαία βάση η Εφορία από μισθούς και συντάξεις, για τα λοιπά εισοδήματα η λυπητερή έρχεται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Ετσι, οι ανάσες για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν συνολικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, πλην μισθών και συντάξεων, θα έρθουν με χρονική καθυστέρηση με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, το 2016.
Σε ετήσια βάση, οι ελαφρύνσεις αρχίζουν από 38 ευρώ για φορολογούμενο με ετήσιο καθαρό εισόδημα 12.500 ευρώ, διευρύνονται σε 51 ευρώ για εισόδημα 17.000 ευρώ, φτάνουν τα 180 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και πολλαπλασιάζονται όσο ανεβαίνει το εισοδηματικό κλιμάκιο.

Πρακτικά, ο κάθε φορολογούμενος μπορεί εύκολα να υπολογίσει πόσα κερδίζει αφαιρώντας από τη φετινή έκτακτη εισφορά 30%, είτε παρακρατείται μηνιαίως από τον μισθό ή τη σύνταξή του είτε με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

ΜΕΝΕΙ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ.
 Θεωρητικά, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα ολοκλήρωνε τον βίο της φέτος. Ο νόμος που ισχύει προβλέπει ότι επιβάλλεται στα εισοδήματα των ετών 2010-2014. Επομένως, με βάση τον νόμο, το 2014 θα ήταν η τελευταία χρονιά της.

Οι νόμοι όμως αλλάζουν, όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Και η αιτία της αλλαγής, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι άλλη από τα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία περιορίστηκαν επικίνδυνα μετά τις δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών αποδοχών των ενστόλων.

Το κόστος των μισθολογικών επανορθώσεων υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και πλέον δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να διαγραφεί πλήρως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που αποφέρει ετησίως έσοδα 1,3 δισ ευρώ. Ετσι, μειώνεται 30% σε πρώτη φάση και έπεται συνέχεια, ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις.
Στην πρόθεση για μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει ακόμα πράσινο φως από την τρόικα. Θα συζητηθεί το θέμα στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση.

Στο κάτω κάτω της γραφής, τη μείωση της έκτακτης εισφοράς την προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ χωρίς όμως να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο ποσοστό.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. Σήμερα, έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ και 4% για υψηλότερα εισοδήματα.
Οι συντελεστές δεν επιβάλλονται κλιμακωτά αλλά στο συνολικό εισόδημα.

Αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 51.000 ευρώ, δεν θα κληθεί να καταβάλει έκτακτη εισφορά 1% για τα πρώτα 20.000 ευρώ, 2% για τα επόμενα 30.000 ευρώ και 3% για το χιλιάρικο που απομένει. Ο νόμος ορίζει ότι ο συντελεστής 3% επιβάλλεται επί του συνολικού εισοδήματος (οπότε στο παράδειγμα η έκτακτη εισφορά είναι 1.530 ευρώ).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: