Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 12:40
Το ΕΚΑΣ στον …Προκρούστη
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Και γιατί να εισπράττουν 270.000 συνταξιούχοι επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υποβάλλοντας τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια ετήσια δαπάνη της τάξεως των 700-720 εκατομμυρίων ευρώ;». Το ερώτημα, φαίνεται ότι θα τεθεί επιτακτικά από την τρόικα στις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη.
Ο κ. Βρούτσης, θα έχει και αυτή τη φορά την τιμητική του καθώς η «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων είναι εξαιρετικά φορτωμένη. Περιλαμβάνει τα κοινωνικά επιδόματα, τον νέο ασφαλιστικό νόμο αλλά και τις αλλαγές στα εργασιακά για τις οποίες ήδη ο υπουργός Εργασίας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.
Τι συμβαίνει όμως με το ΕΚΑΣ; Θα πρέπει να ανησυχούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Η κυβέρνηση, προσπαθεί να κρατήσει το θέμα χαμηλά και σε κάθε περίπτωση να αποφύγει άλλο ένα επώδυνο μέτρο, πόσο μάλλον όταν αυτό πλήττει τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Θα έχει όμως να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη «λογική»: γιατί τα 700 εκατ. ευρώ να διατίθεται αποκλειστικά για την ενίσχυση συνταξιούχων και να μην διατεθούν για την χρηματοδότηση μέτρων όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ακόμη όμως και αν η τρόικα δεχθεί οι πόροι που σήμερα διατίθενται για το ΕΚΑΣ να μοιραστούν και πάλι στην κοινωνία με κριτήριο το εισόδημα του καθενός, το ζήτημα για την κυβέρνηση θα είναι ξεκάθαρα πολιτικό: κατάργηση του ΕΚΑΣ θα δημιουργήσει 280.000 «εχθρούς» ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσθέσει «φίλους» από την άλλη πλευρά λόγω διεύρυνσης του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» το οποίο προς το παρόν αφορά σε μόλις 13 δήμους.
Στο ερώτημα αν το να μπει χέρι στο ΕΚΑΣ είναι μνημονιακή απαίτηση, η απάντηση είναι ότι το μνημόνιο προβλέπει την πλήρη επανεξέταση του πλαισίου των κοινωνικών παροχών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο το ΕΚΑΣ όσο και η κατώτατη σύνταξη, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Το αν οι δανειστές θα επιμείνουν για άμεση κατάργηση, θα φανεί την Πέμπτη αν και στο τραπέζι υπάρχει και το ενδιάμεσο σενάριο που κάνει λόγο για διατήρηση του επιδόματος για ακόμη έναν χρόνο και περικοπή του από το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου