Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

«Ρήτρα» επιτήρησης της Ελλάδας, βάζει ο Ντράγκι στο πρόγραμμμα αγοράς ABS

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Ρήτρα» επιτήρησης της Ελλάδας, βάζει ο Ντράγκι στο πρόγραμμμα αγοράς ABS

«Ρήτρα» επιτήρησης της Ελλάδας, βάζει ο Ντράγκι στο πρόγραμμμα αγοράς ABS
«Ρήτρα» τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, βάζει ο Μάριο Ντράγκι στο «πακέτο» που ανακοίνωσε σήμερα και αφορά στην αγορά ελληνικών ABC ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται στην κατηγορία «junk».
Θέλοντας να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για ενίσχυση της ρευστότητας αδύναμων χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και των ασφυκτικών πιέσεων από τη Γερμανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια αλλά κάθε χώρα πρέπει να βρίσκεται εντός προγράμματος της ΕΕ.
«Θέλουμε να είμαστε όσο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται εκεί θα έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.» τόνισε.
O πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ABS θα περιλαμβάνει και χώρες με αξιολόγηση κάτω από «ΒΒΒ-», όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο ίδιος τόνισε πως οι χώρες στο πρόγραμμα αγοράς πρέπει να έχουν ένα υφιστάμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε πως πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα για να γίνουν αγορές.
Βεβαίως δεν διευκρίνισε τους όρους του εν λόγω προγράμματος. Αν δηλαδή θα πρόκειται για μια αυστηρή επιτήρηση της οικονομίας από την ΕΕ και για μια συνεχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών στόχων, αλλά χωρίς τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η αξιολόγηση από την τρόικα. Δεν βάζει δηλαδή ως προϋπόθεση την παρουσία της τρόικας η οποία θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια task force η οποία θα έχει υπό συνεχή εποπτεία την ελληνική οικονομία.
Οπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο). Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει επίσης να αυξηθεί ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη και να φθάσει κοντά στο ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι κάτω από αλλά κοντά στο 2%.
Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.
Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: