Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Μειώσεις σε συντελεστές, τεκμήρια και προσαυξήσεις μελετά η κυβέρνηση ενόψει τρόικα

Μειώσεις σε συντελεστές, τεκμήρια και προσαυξήσεις μελετά η κυβέρνηση ενόψει τρόικα

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% από τον Ιανουάριο του 2015 και κατάργηση των προσαυξήσεων για όσους αποπληρώνουν εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Λιγότερα φορολογικά βάρη για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και περισσότερες δόσεις στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διετία 2015-16, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% από τον Ιανουάριο του 2015 και περαιτέρω μείωση, στο 15%, το 2016.

Σύμφωνα πάντα με την ΚτΚ, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επίσης κατάργηση των προσαυξήσεων για όσους αποπληρώνουν εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. Αν η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνει σε δόσεις, προβλέπονται μειώσεις στο ύψους των προσαυξήσεων, από 30% έως και 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Προβλέπονται επίσης η μείωση των τεκμηρίων για τα ΙΧ από το τρέχον έτος και σημαντικές ελαφρύνσεις για τα υψηλού κυβισμού οχήματα.

Παράλληλα, από το 2015 έρχονται διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, δεδομένων των νέων μεθόδων προσδιορισμού του περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η περίληψη φοροελαφρύνσεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο όμως αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα διαπραγμάτευσης με την τρόικα στην επικείμενη πρώτη «δόση» της αξιολόγησης, η οποία αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου, με συνάντηση της τριμερούς με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: