Του Κώστα Τσάβαλου
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές ξεκινάει η κυβέρνηση τη σημερινή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών, ζυγίζοντας πλέον πολιτικά την κάθε της κίνηση στα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα.
Η δεινή δημοσκοπικά θέση στην οποία βρίσκεται εσχάτως σήμανε συναγερμό στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει δώσει «γραμμή» στους υπουργούς να μην ανοίξουν τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης (ομαδικές απολύσεις, Ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο κ.ά.), αλλά να πιέσουν και να επιδιώξουν μόνο… θετικές ειδήσεις από τη διαπραγμάτευση με αιχμή τις φοροελαφρύνσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το «ναι» της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων θα πρέπει να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή.
Στο σενάριο για την «ηρωική έξοδο» με εκλογές το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν χωράνε νέα μέτρα και νέα μνημόνια, αν και τις εξελίξεις -εν πολλοίς- θα καθορίσουν οι αντοχές του κρατικού κορβανά. Σε περίπτωση που η τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 7,1 δισ. ευρώ που είναι να εισπράξει έως το τέλος του έτους από την τρόικα και θα πρέπει να αναζητήσει δανεικά στις αγορές, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που μόνο ευνοϊκή δεν είναι για φτηνό χρήμα.
Η «διελκυστίνδα» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ξεκίνησε το πρωί από το υπουργείο Οικονομικών, με τη συνάντηση του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας επαφές με τους υπόλοιπους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, ενώ η πρώτη φάση των συζητήσεων θα ολοκληρωθεί πριν από τις 8 Οκτωβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ατζέντα
Αναλυτικότερα, τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι είναι:
● Οι φοροελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση προτίθεται να συμπεριλάβει στο προσχέδιο μια σειρά ελαφρύνσεων (μειώσεις σε τεκμήρια, έκτακτη εισφορά, συντελεστές επιχειρήσεων, κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης). Η τρόικα έχει θέσει θέμα ισοδύναμων μέτρων.
● Το δημοσιονομικό κενό. Το υπ. Οικονομικών επιθυμεί διακαώς να χαμηλώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, με την τρόικα να επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθεί ο στόχος του Μνημονίου για πλεόνασμα 3%. Η τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς στα 2 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην ανοίξει, τώρα, το Ασφαλιστικό, το οποίο ενδέχεται να σημάνει νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης ώστε να σωθούν τα Ταμεία. Οι αναλογιστικές μελέτες για τα οικονομικά των Ταμείων και η μελέτη του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις στις οποίες και θα βασιστεί το νέο Ασφαλιστικό θα είναι έτοιμες μέσα στον Οκτώβριο.
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι θέσεις και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να νομοθετηθεί η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το υπ. Εργασίας αντιτείνει πως το ζήτημα έχει διευθετηθεί -η απόφαση πέρασε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και δεν απαιτείται η υπογραφή υπουργού- και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου προς διαπραγμάτευση.
Για τον συνδικαλιστικό νόμο, η τρόικα ζητά να περιληφθούν η επαναφορά του λοκ άουτ, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγές στο μοντέλο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες και η χρηματοδότηση των συνδικάτων.
Στην άκρη θέλει να αφήσει η κυβέρνηση και το νέο μισθολόγιο, επειδή είναι πιθανό να επιφέρει νέο γύρο μειώσεων στις αποδοχές υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και «συρρίκνωση» του εισαγωγικού μισθού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου