Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτο πιάτο, οι ομαδικές απολύσεις

Έντυπη Έκδοση 

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Πρώτο πιάτο, οι ομαδικές απολύσεις

Οριστικό τέλος στα σενάρια χαλάρωσης του Μνημονίου έβαλε, μέσω κύκλων των Βρυξελλών, η τρόικα. Οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να επαναδιαπραγματευτούν τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, ενώ τονίζουν ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Με τη συνήθη πρακτική των αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα προτιμώντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Κομισιόν χάραξε τη γραμμή της τρόικας εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης βάζοντας τέλος στις κυβερνητικές προσδοκίες περί ελαφρύνσεων και χαλάρωσης του προγράμματος, ενώ παράλληλα δημιούργησαν κλίμα δύσκολης και μακράς διαπραγμάτευσης.
Υπενθύμιση
Οι Βρυξέλλες με πολύ απλό τρόπο υπενθύμισαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι τους στόχους και τις δεσμεύσεις τους τα έχουν συναποφασίσει πριν αποτυπωθούν στα μνημόνια αλλά και στις ενδιάμεσες εκθέσεις έπειτα από τις αξιολογήσεις της τρόικας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από τις 30 Σεπτεμβρίου, θα επικεντρωθούν στα δημοσιονομικά και κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και την κατάρτιση του προσχεδίου για το 2015, ώστε αυτός ο κύκλος επαφών να κλείσει έως την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου. Τότε αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά και οι επικεφαλής της τρόικας να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (10-12 Οκτωβρίου). Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά μετά και τη σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα ξεκινήσει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης, η οποία θα αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος του χρόνου από τον ευρωπαϊκό βραχίονα της τρόικας.
Χωρίς συμβιβασμούς
Ωστόσο, το μήνυμα από τις Βρυξέλλες έκανε σαφές ότι οι δανειστές επιστρέφουν χωρίς διάθεση συμβιβασμών, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι το δημοσιονομικό κενό είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και το χρηματοδοτικό τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ. Με αυτά τα στοιχεία να επιβεβαιώνονται λίγες ημέρες πριν απ' την έναρξη της διαπραγμάτευσης, η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι η αποφυγή ενός τρίτου προγράμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, από τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις και για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα, οι ίδιες κοινοτικές πηγές στέλνουν σαφές μήνυμα ότι η όποια ελάφρυνση του προγράμματος επιθυμεί η κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά απόφαση μετά την αξιολόγηση της πορείας των δημοσιονομικών στοιχείων. Για αυτό το λόγο και η τρόικα αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να διαπιστώσει εάν οι στόχοι είναι εντός προγράμματος.
«Συνήθεις πιέσεις»
Η κυβέρνηση απαντά στις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντάς τες ως «τη συνήθη πρακτική πιέσεων που ασκούν οι δανειστές πριν την αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση από την ελληνική πλευρά».
Επιχειρώντας μάλιστα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι όπως γίνεται συνήθως πριν απ' τις διαπραγματεύσεις η τρόικα δημιουργεί κλίμα υψηλών και πολλών απαιτήσεων με στόχο να αυξήσει τα μέτωπα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στη διαπραγμάτευση.
Σε αυτό το πλαίσιο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να εμφανίζονται αισιόδοξα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, καθώς εκτιμούν ότι με την παρουσίαση των αναλυτικών στοιχείων, τόσο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δράσεων, θα αποδείξουν στους δανειστές ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εντός των στόχων και μάλιστα σε ανοδική πορεία.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές, όσο πλησιάζει η μέρα έναρξης της διαπραγμάτευσης αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ότι οι πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, αυξάνονται.
Οι δανειστές φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί από τα όσα τους έχει παρουσιάσει ήδη το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με το σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, καθώς εκτιμούν ότι μετά και τις εξελίξεις που υπάρχουν στα μισθολόγια των ενστόλων, την πορεία των εσόδων αλλά και την οριακή κατάσταση που υπάρχει στο μέτωπο των δαπανών, η διατήρηση για ακόμα ένα χρόνο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν αρκεί.
** Στο στόχαστρο μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη υπάρχει απαίτηση της τρόικας, η οποία θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ότι εκτός του πολύ χαμηλότερου από το σημερινό εισαγωγικό μισθό (586 - 787 ευρώ), τη μείωση των μισθών από το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, πρέπει να καταργηθεί και ο φραγμός της «υπερβάλλουσας μείωσης» στο Δημόσιο, η οποία εκτιμάται ότι θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση σε όσους μισθούς είχαν προσωρινά «παγώσει».
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι προσώρας, τέτοιο αίτημα δεν έχει υπάρξει από την πλευρά των δανειστών, αλλά «δεν αποκλείεται να τεθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης». Ωστόσο, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, τέτοιο αίτημα δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά.
Αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για το θέμα των συντάξεων του Δημοσίου, καθώς η τρόικα έχει δει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού να αναδεικνύουν τεράστιο πρόβλημα στη χρηματοδότησή τους, η οποία στο 8μηνο του έτους έχει φτάσει στα όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι δανειστές έχουν ανοίξει τη συζήτηση για νέες μειώσεις στις συντάξεις, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων χωρίς να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: