Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Κοινό μέτωπο εργοδοτών-ΓΣΕΕ κατά της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων Η συμφωνία της Γενεύης…

01/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινό μέτωπο εργοδοτών-ΓΣΕΕ κατά της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων

Η συμφωνία της Γενεύης…

        
 
Του Τζώρτζη Ρούσσου

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Ωσμωση εργοδοτών και εργαζομένων προέκυψε χθες στη Γενεύη, συνεπεία του κοινωνικού διαλόγου για τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου. Υπό την υψηλή εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο κοινωνικός διάλογος που διεξήχθη επέφερε την υπογραφή «κοινωνικού συμβολαίου» μέσω του οποίου οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ) τάσσονται αλληλέγγυοι μεταξύ τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά των αλλαγών που αξιώνει η τρόικα στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στον τρόπο προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Εργοδότες και εργαζόμενοι, διά τους συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, συμφώνησαν να ζητήσουν από κυβέρνηση και τρόικα να μην επέλθουν διά νόμου αλλαγές στα δύο καυτά μέτωπα. Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και στο θέμα της ανταπεργίας (lock out), αφού ομόφωνα δηλώνεται ότι δεν επιθυμούν την άρση της απαγόρευσής της.

Πού διαφώνησαν

Πέραν των σημαντικών όμως θεμάτων των ομαδικών απολύσεων και του δικαιώματος της απεργίας, απόκλιση καταγράφηκε μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, και των λοιπών μετεχόντων στον κοινωνικό διάλογο (εργοδότες και υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης) στα ζητήματα της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και στα προνόμια που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές εντός των εργασιακών χώρων.

Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν βρέθηκε η χρυσή τομή αποφασίστηκε να υπάρξει γι’ αυτά και μόνο τα θέματα τριμερής συνάντηση στην Αθήνα εντός του Οκτωβρίου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα ζητήματα αυτά καταγράφεται σύγκλιση απόψεων μεταξύ των εργοδοτικών φορέων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ) και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Βρούτση. Οι δύο αυτές πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να τεθούν σε ισχύ ρυθμίσεις που θα προάγουν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των συνδικάτων και στα προνόμια των συνδικαλιστών.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων φέρεται να έχει αποφανθεί ότι χρειάζεται χρόνος για να κριθεί αν το σύστημα που έθεσε σε λειτουργία ο Γ. Βρούτσης μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας λειτουργεί (άρα ουσιαστικά δίνει επιπλέον επιχειρήματα στον Ελληνα υπουργό στη διαπραγμάτευση που θα κάνει αύριο με την τρόικα για τις αλλαγές στα εργασιακά).


Δεν υπάρχουν σχόλια: