Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Ακατάσχετος Λογαριασμός και ακατάσχετα εισοδήματα Πως να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις Εφορία και ΕΦΚΑ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Ακατάσχετος Λογαριασμός και ακατάσχετα εισοδήματα

Πως να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις Εφορία και ΕΦΚΑ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Είδαμε την περασμένη εβδομάδα σε ποια  περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα το δημόσιο  μπορεί να  προχωρήσει σε κατάσχεση  .

Στο σημερινό σημείωμα σήμερα θα δούμε πως δηλώνουμε των ακατάσχετο λογαριασμό και ποια εισοδήματα μας είναι ακατάσχετα.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει σήμερα, (ν.4254/2014 και ΠΟΛ.1182/2014) ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει τόσο στην τράπεζα όσο και στο taxis ένα λογαριασμό ως ακατάσχετο, σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Η εφορία έχει δικαίωμα να δώσει εντολή στην τράπεζα να προβεί σε κατάσχεση από τον λογαριασμό του οφειλέτη.

Οι τράπεζες αφού λάβουν εντολή μπορούν να κατασχέσουν και να «δεσμεύσουν» καταθέσεις οφειλετών, αν βέβαια υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό, τα υπερβάλλοντα ποσά από αυτό που προστατεύονται από τα ακατάσχετα όρια. Σημειώνεται ότι από την κατάσχεση προστατεύονται:

Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα των οφειλετών του Δημοσίου έως 1.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον φορολογούμενο ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.

Δηλαδή αν κάποιος παίρνει μισθό 2.000 ευρώ, σπάνια περίπτωση στις μέρες μας, η εφορία από τα πρώτα 1.000 ευρώ δεν θα πάρει τίποτε, από τα επόμενα 500 θα κατάσχει το 50% δηλαδή 250 ευρώ και από τα επόμενα 500 ευρώ το σύνολο του ποσού. Ο οφειλέτης λοιπόν από το συνολικό μισθό των 2.000 ευρώ, θα πάρει 1.250 ευρώ και το κράτος έναντι της οφειλής 750 ευρώ.

Καταθέσεις φυσικών προσώπων έως 1.250 ευρώ μηνιαίως για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Κοινωνικά επιδόματα

Όπως έχουμε ξαναγράψει και παλιότερα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, πέρα από τα ποσά που αναφέραμε παραπάνω, ακατάσχετα παραμένουν και τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνει ο φορολογούμενος.

Όπως διευκρινίστηκε πρόσφατα από την ΑΑΔΕ (ΠΟΛ 1146/2017, Θέμα: «Συμπλήρωση της ΠΟΛ 1092/2014 αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 4 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) περί περιορισμού κατασχέσεων στα χέρια τρίτων» ):

«Στις ενδεικτικές εξαιρετικές περιπτώσεις για τον περιορισμό της κατάσχεσης πλην της μακροχρόνιας ανεργίας χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή της συζύγου και των σοβαρών προβλημάτων της υγείας αυτού ή της συζύγου του, περιλαμβάνεται και η χορήγηση προνοιακών ή άλλων «κοινωνικών» επιδομάτων και βοηθημάτων.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ). Η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συμπαραστάτης του δικαστικώς συμπαραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περίπτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου. 

Τέλος, περί της δυνατότητας άσκησης δειγματοληπτικού ελέγχου σημειώνονται τα ακόλουθα:

Αντίγραφο των στοιχείων της απόφασης περιορισμού κατασχετηρίου θα κοινοποιείται αυθημερόν ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεμοιοτυπίας (fax) στις αρμόδιες κατά τόπους Φορολογικές Περιφέρειες συμπληρώνοντας το συνημμένο σχέδιο εφόσον ζητηθεί, προκειμένου να πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων.»

 Η λίστα με τα ακατάσχετα βοηθήματα συμπληρώνεται συνέχεια , όσο η κυβέρνηση λειτουργεί με την λογική της επιδοματικής πολιτικής.

Συνοπτικά τα ακατάσχετα επιδόματα –βοηθήματα σήμερα είναι:
- Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
 -το κοινωνικό μέρισμα
-η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους
-το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
-το επίδομα θέρμανσης
-η διατροφή ανήλικου τέκνου
-τα προνομιακά επιδόματα
-η επιδότηση ενοικίου
-η λοταρία αποδείξεων που εξόφλησαν δαπάνες με ηλεκτρονικό μέσω
-το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους
-οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛ.Γ.Α.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ακατάσχετες είναι και οι οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν οι θα λάβουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

Ούτε ο ΕΦΚΑ μπορεί να ¨βάλει χέρι" στα ακατάσχετα εισοδήματα 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 

Σύμφωνα με το Γ36/04/127/2018, έγγραφο του ΕΦΚΑ με θέμα «Οδηγίες σχετικά με τον περιορισμό κατάσχεσης εις χείρας τρίτων (άρθρο 30 παρ. 4 του Ν. Δ. 356/1974 – ΚΕΔΕ. (Για ακατάσχετες κοινωνικές παροχές, επιδόματα, κ.λπ.):

«Κατά την διαδικασία των κατασχέσεων εις χείρας τραπεζών ως τρίτων έχουν αναφερθεί περιπτώσεις οφειλετών με κατασχέσεις ποσών τραπεζικών καταθέσεων προερχόμενων από ακατάσχετα επιδόματα ή άλλες ακατάσχετες κατά το νόμο κοινωνικές παροχές, για την εξόφληση οφειλών προς το ΚΕΑΟ.

Για την προστασία των ληπτών των εν λόγω κοινωνικών επιδομάτων και για την διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όμοιων περιπτώσεων, επισημαίνεται ότι σε επιβληθείσες κατασχέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό (ατομικό ή κοινό) επί καταθέσεων προερχόμενων αποδεδειγμένα από καταβολή προνοιακού ή άλλου κοινωνικού επιδόματος/βοηθήματος τα οποία προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κ.α.), η κατάσχεση περιορίζεται κατά το εν λόγω ποσό, μετά από αίτηση του οφειλέτη και κατάθεση των αντίστοιχων δικαιολογητικών. Διευκρινίζεται ότι ο περιορισμός κατάσχεσης ισχύει και για τις περιπτώσεις που λήπτης της κοινωνικής παροχής είναι ο δικαστικός συμπαραστάτης ή ένας από τους γονείς ή άλλος νόμιμος εκπρόσωπος του δικαιούχου.

Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών προκειμένου να τηρούνται οι διατάξεις που θεσπίζουν το ακατάσχετο των εν λόγω κοινωνικών παροχών, χρησιμοποιώντας το έντυπο της μερικής Άρσης (περιορισμού Κατάσχεσης) που σας έχει διαβιβαστεί από την Υπηρεσία μας, με τις ανάλογες τροποποιήσεις επί του κειμένου αυτού.»

Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρχουν κατασχέσεις από την ΑΑΔΕ, για χρέη προς το δημόσιο, ή το ΚΕΑΟ , για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, μπορείτε να τα διεκδικήσετε, τόσο από τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ως ακατάσχετα εισοδήματα.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 1  Νοεμβρίου 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια: