Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Σφίγγει ο κλοιός για όσους δεν δημοσιεύουν εγκαίρως ισολογισμούς Πιεστικότερο το πλαίσιο

Σφίγγει ο κλοιός για όσους δεν δημοσιεύουν εγκαίρως ισολογισμούς
Πιεστικότερο το πλαίσιο
07 Νοε 2018 - 09:04
Picture 0 for Σφίγγει ο κλοιός για όσους δεν δημοσιεύουν εγκαίρως ισολογισμούς
Του Γιώργου Λαμπίρη

Πιεστικότερο γίνεται το πλαίσιο, το οποίο αφορά στην έγκαιρη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, καθώς θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε όσες επιχειρήσεις παραβαίνουν τη σχετική υποχρέωση.  Αυτό ανέφερε ο υπουργός, Γιάννης Δραγασάκης, στο πλαίσιο κοινή συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κύριος Δραγασάκης αναφέρθηκε στην αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, αναφερόμενος και στο πρόσφατο παράδειγμα της Folli Follie, το οποίο όπως ανέφερε εξέθεσε την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Όπως σημείωσε, θα δοθεί έμφαση κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στην προληπτική εποπτεία και κυρίως στη μέριμνα για την έγκαιρη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, με αυστηρές κυρώσεις σε αυτούς που παραβαίνουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία, θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση ευθύνης των ελεγκτών, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί, και θα αποτελέσουν αντίδοτο σε κρούσματα όπως αυτά της Folli Follie σε επίπεδο αξιοπιστίας.

Επέκταση της νομοθεσίας ίδρυσης εταιρειών εξ αποστάσεως

Ταυτόχρονα, αναμένεται να επεκταθεί η ίδρυση επιχειρήσεων εξ αποστάσεως, που ήδη ισχύει για τις μονοπρόσωπες εταιρείες. Σύντομα πρόκειται να προχωρήσει η επέκταση της νομοθεσίας και να εμπλουτιστεί και με άλλες δράσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και το επερχόμενο νομοσχέδιο, αναμένεται να έχουν ψηφιστούν έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν αναφορικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τόσο με την θέσπιση της υποχρέωσης έγκρισης ενοποιημένων καταστάσεων από τη γενική συνέλευση, τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο «κανείς από τους μετόχους δεν θα μπορεί να πει ότι δεν το γνώριζε». Επιπλέον, σημείωσε και αυτός με τη σειρά του ότι η δημοσίευσή τους θα είναι υποχρεωτική, ενώ η μη δημοσίευσή τους θα επιφέρει κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: