Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Τα ορόσημα για συντάξεις-παροχές μετά το Eurogroup

Τα ορόσημα για συντάξεις-παροχές μετά το Eurogroup

Στις 19 Νοεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει τις τελικές πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup για τις συντάξεις και τα θετικά μέτρα του 2019. Εκτός και εάν το ευρωπαϊκό στρατόπεδο παίξει καθυστερήσεις...

Τα ορόσημα για συντάξεις-παροχές μετά το Eurogroup
Τα μηνύματα από την Κομισιόν είναι εξόχως θετικά, αλλά μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η υπενθύμιση Ρέγκλινγκ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και μάλιστα χωρίς να του έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα. Κανείς δεν αμφισβητεί την ικανοποίηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, είπε προσθέτοντας πως «προηγούμενες δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται ή να συζητούνται με τους θεσμούς και βρισκόμαστε σε αυτή τη συζήτηση».
Με αυτές τις διατυπώσεις,  15 μέρες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, είναι σαφές πως τίποτα δεν έχει «κλειδώσει». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το δημοσιονομικό κενό των 300 εκατ. ευρώ που είχαν εντοπίσει οι θεσμοί στο 2019 -στην περίπτωση εφαρμογής του σεναρίου προθέσεων- βαίνει μειούμενο και από την ελληνική πλευρά εκτιμάται πως θα κλείσει.  
Στο σενάριο διατήρησης των διαφορετικών εκτιμήσεων, πηγές των δανειστών έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες πως δεν «χωρούν» στον προϋπολογισμό του 2019 και η μη περικοπή των συντάξεων και τα θετικά μέτρα των 765 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά, με βάση τις επίσημες δηλώσεις Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, παραμένουν υπό συζήτηση. Τα νούμερα δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορούν να βγουν, (μη) περικοπές και παροχές, όμως, θα κριθούν με όρους πολιτικούς στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης . Σημαντική επίδραση στις αποφάσεις αναμένεται πως θα έχει η τροπή των πραγμάτων με την Ιταλία, όπου η απειλή οριακών καταστάσεων, εάν δεν τροποποιηθεί ουσιαστικά ο προϋπολογισμός, είναι ορατή.
Η Κομισιόν απαίτησε να υποβληθεί νέος προϋπολογισμός από την Ιταλία έως τις 13 Νοεμβρίου. Το Eurogroup στήριξε την απόφασή της. Η ιταλική απάντηση αναμένεται στις επόμενες επτά μέρες και θα δείξει εάν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, το οποίο έχει βασικό αντικείμενο ζητήματα εμβάθυνσης της ευρωζώνης, η Ρώμη θα μονοπωλεί τις εξελίξεις. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση  αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τα ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού.
Στις 21 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις αναφορικά με τα προσχέδια προϋπολογισμού όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 8 Νοέμβρη αναμένονται οι φθινοπωρινές προβλέψεις με έμφαση στην ανάπτυξη.
Ο Πιερ Μοσκοβισί έχει ήδη προδιαγράψει μια θετική έκθεση για την Ελλάδα. Υπενθύμισε άλλωστε χθες πως η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των 5+1 χωρών που έλαβαν επιστολή από την Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς τους, δημιουργώντας την εντύπωση πως με όρους Κομισιόν, το προσχέδιο και τα μέτρα του έχουν ήδη εγκριθεί.
Την ίδια ημέρα, στις 21 Νοεμβρίου, αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: