Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Βραχυχρόνιες: Στους 27.000 οι διαχειριστές που γράφτηκαν στο μητρώο Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των εγγραφών

Βραχυχρόνιες: Στους 27.000 οι διαχειριστές που γράφτηκαν στο μητρώο
Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των εγγραφών
08 Νοε 2018 - 09:22
Picture 0 for Βραχυχρόνιες: Στους 27.000 οι διαχειριστές που γράφτηκαν στο μητρώο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σημαντικός αριθμός διαχειριστών έχει προχωρήσει στην εγγραφή του στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως πληροφορούνται τα Φορολογικά Νέα, γεγονός το οποίο ικανοποιεί τον προσανατολισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία επιδιώκει την εθελοντική και όχι την επιβολή της εγγραφής στο μητρώο με ελέγχους και άλλης μορφής τιμωρητικές διαδικασίες, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έως και αυτή τη στιγμή 27.000 άτομα έχουν προχωρήσει στην καταχώρηση των στοιχείων τους στην πλατφόρμα που δημιούργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία διανύει τον τρίτο μήνα λειτουργίας της. Σε ό,τι αφορά το ρυθμό αύξησης των εγγραφόμενων στο μητρώο, αυξάνεται σταδιακά.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τις πλατφόρμες

Την ίδια στιγμή, η φορολογική αρχή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που διαχειρίζονται ηλεκτρονικές ενοικιάσεις με τη μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο μέχρι στιγμής, παρά την επιθυμία της ΑΑΔΕ για την ύπαρξη συμφωνίας με την άλλη πλευρά, δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος. Θυμίζουμε ότι στόχευση της Αρχής είναι η έκπτωση από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, των χρηστών εκείνων, οι οποίοι δεν εγγράφονται στο μητρώο, σε συνενόηση με την εκάστοτε εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαμοιρασμού.

Η Αρχή στο πλαίσιο της στρατηγικής οικειοθελούς συμμόρφωσης που επιδιώκει να επιτύχει με τη συμμετοχή των φορολογουμένων, θυμίζουμε ότι έχει δημιουργήσει οπτικό υλικό, με σκοπό να δώσει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τo modus operandi της εν λόγω εφαρμογής.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η οικονομία του διαμοιρασμού βρίσκεται επί του παρόντος σε πρωτογενή φάση ανάπτυξης, η ΑΑΔΕ, επιθυμεί τη συμμόρφωση και σε δεύτερο στάδιο την επιβολή ελέγχων με συγκεκριμένες κινήσεις σε αυτό το πεδίο, με μέτρα όπως αυτά που πρόσφατα ανέφεραν τα Φορολογικά Νέα σε σχετικό δημοσίευμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: