Σε ποια φορολογικά μέτρα συγκλίνουν τα κόμματα.
Τα απαραίτητα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε δύο δόσεις, με τα μεν αναπτυξιακά να προηγούνται και τα δημοσιονομικά να έπονται, καθώς η πλήρης συγκεκριμενοποίησή τους θα αποφασισθεί από τη νέα κυβέρνηση. Εκείνο που φαίνεται, επίσης, ήδη προσυμφωνημένο και με την τρόικα είναι ότι το όποιο πακέτο αποφασισθεί, θα επιτρέπει μεν την ελαφρά τροποποίηση κάποιων μέτρων, θα πρέπει όμως να οδηγεί απαραίτητα σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Μέσα στο κλίμα αυτό, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη σύσκεψη για τη διαμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των τριών κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία κόμματα συνέκλιναν στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και θα προσδώσουν άμεσα στη δοκιμαζόμενη αγορά μία πολύτιμη ανάσα.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η τρόικα έχει εκφράσει την επιθυμία της το εθνικό φορολογικό σύστημα να έχει συνταχθεί μέσα στον Μάρτιο. Δεδομένου, ωστόσο, ότι όλα τα κόμματα επιθυμούν να διατηρήσουν κάποια περιθώρια αλλαγών για μετά τις εκλογές, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι να υπάρξει έως τις 20 Μαρτίου ένα βασικό, αλλά δεσμευτικό περίγραμμα αρχών για το οποίο θα δεσμεύονται και τα τρία κόμματα, αφήνοντας το περιθώριο κάποιων αλλαγών στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά, πάντα κάτω από τη λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος.
Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η εφαρμογή ενός και μόνο ενιαίου φόρου στα ακίνητα, η κατάργηση των έκτακτων εισφορών, το καθολικό «πόθεν έσχες» και μέτρα που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης των δημοσίων εσόδων και της πάταξης της φοροδιαφυγής, αποτελούν τα πρώτα κοινά σημεία επαφής του κυβερνητικού συνασπισμού, πάνω στα οποία θα στηριχθεί η σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου και η προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης.
Σε 7 μέτρα συγκλίνουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση
Στο τραπέζι της χθεσινής σύσκεψης κατατέθηκαν χθες όλες οι προτάσεις που βρίσκουν σύμφωνες όλες τις πλευρές, προκειμένου να επεξεργασθούν περαιτέρω από τεχνικά κλιμάκια των κομμάτων μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που έχει ορισθεί νέα σύσκεψη. Η μέχρι στιγμής σύγκλιση αφορά τα παρακάτω μέτρα:
1. Πόθεν έσχες για όλους, μέσω της καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη διαδικασία αυτή θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα για την εμφάνιση μη δηλωθέντων μέχρι σήμερα χρηματικών ποσών και για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων. Τα κίνητρα αυτά θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
2. ΦΠΑ: Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να εξετάσει τη μείωση των συντελεστών εφόσον πρώτα θεσμοθετηθούν οι μηχανισμοί απόδοσης του φόρου. Στο πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε προαναγγείλει την αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ κατά τις εμπορικές συναλλαγές, προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα. Δεν πρέπει, υποστηρίζει, να εισπράττεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας χωριστά από την εξόφληση της οφειλής του τιμολογίου, το οποίο παραμένει ανεξόφλητο παρ' ότι είχε εκδοθεί επί μήνες. Θα πρέπει, εξάλλου, να επιβληθούν κανόνες συναλλαγών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και των προμηθευτών.
3. Παραστατικά για τις δαπάνες: Προτείνεται η πλήρης τεκμηρίωση του τρόπου διάθεσης του εισοδήματος, μετά την καταβολή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Το διαθέσιμο εισόδημα, τονίζει χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ή το ξοδεύεις ή το αποταμιεύεις. Και αν το αποταμιεύεις, το αποταμιεύεις τραπεζικά ή το επενδύεις σε ακίνητα ή σε κινητές αξίες ή σε μετοχές. Ολα αποδεικνύονται. Οταν το ξοδεύεις, το ξοδεύεις με τρόπο που επίσης αποδεικνύεται. Και ας μείνει ένα μεγάλο ποσοστό 10%, 20%, 30% χωρίς παραστατικά. Το υπόλοιπο θα πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά, κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς υπάρχει πληθώρα δαπανών όπως: Ιατρικές δαπάνες, σχολικές δαπάνες, δαπάνες για το σπίτι, δαπάνες για την ασφάλιση κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον 25.000 Ελληνες δηλώνουν εισόδημα άνω των 100.000 και μόνο 160.000 Ελληνες εισόδημα άνω των 50.000. Από τις δε 5.200.000 δηλώσεις οικογενειακού εισοδήματος, οι 3.300.000 κινούνται κάτω από το επίπεδο των 15.000, οι 2.300.000 δηλώσεις κάτω από το επίπεδο των 10.000, όταν το ατομικό αφορολόγητο είναι 5.000.
4. Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο 900.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και το φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνονται το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και οι δαπάνες που πραγματοποιεί ο επιτηδευματίας σε μετρητά.
5. Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει, να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΝΔ προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες - για οποιαδήποτε κατοικία - για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
6. Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.
7. Φοροαπαλλαγές: Προβλέπεται κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και επαναθέσπιση κάποιων εξ αυτών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, με το εθνικό φορολογικό σύστημα εξοικονομείται περί 1,5 δισ. ευρώ από την περικοπή των φοροαπαλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ το δημοσιονομικό όφελος υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.
Πηγή Το Κέρδος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου