Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται ο ΦΠΑ στην ώρα του


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΚΥΡΙΑΚH 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΑΡΘΡΟ
Απόστολος Αλωνιάτης*

Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται ο ΦΠΑ στην ώρα του
Σ
ΤΙΣ σημερινές δύσκολες συνθήκες, τόσο από οικονο­μικής πλευράς όσο και από πλευράς ρευστότητας, η μη πληρωμή του ΦΠΑ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα δημοσιονομικά μας. Μία από τις κύριες ευθύνες, η αντικα­τάσταση του ρευστού από επιταγές. Τη μέθοδο αυτή εφαρ­μόζουν τα μεγάλα μαγαζιά και οι αλυσίδες λιανικής, και όχι μόνο, πληρώνοντας με οκτάμηνες και δεκάμηνες επιταγές και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: εκείνοι που εισπράτ­τουν το μετρητό να πληρώνουν με επιταγές και οι μικροε­παγγελματίες να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ γίνει κατανοητό ότι ο ΦΠΑ δεν είναι αντικείμενο της συναλλαγής, αλλά ένας φόρος που εισπράττεται από την επιχείρηση για να αποδοθεί από αυτή στο κράτος. Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό;
ΟΛΟΙ ΟΙ επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρουμένων βιβλίων, να υποβάλ­λουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη συγκεντρώνονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο τρίμηνο, τα οποία δεν θα μπορεί να αποπληρώσει ο φορο­λογούμενος.
Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί αντικεί­μενο διακανονισμού. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ειδική ρύθμιση με την οποία δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμ­βάνεται σε οποιονδήποτε διακανονισμό (επιταγές, συναλ­λαγματικές κ.λπ.) η αξία του ΦΠΑ. Ολοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) να υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
1. ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Ολες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις, εφόσον υπερ­βαίνουν το ποσό των 300 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Το ήδη υπάρχον όριο (Ν. 3842/2010) είναι 1.500 ευρώ, το οποίο ειδικά για το 2011 αυξήθηκε στα 3.000 ευρώ. Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας τον ΦΠΑ στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.
2. ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Οπως προαναφέρεται, ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα πρέπει πλέ­ον να αποτελεί αντικείμενο διακανονισμού. Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου υποχρεούται όπως καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής σε ειδικό επαγγελματικό λογα­ριασμό του εκδότη μέχρι την πέμπτη ημέρα του επόμενου μήνα από τη συναλλαγή. Για τον έλεγχο των συναλλαγών αυτών προτείνεται η ενεργοποίηση της διάταξης του Ν. 3842/2010 για την ηλεκτρονική διαβίβαση των εκδιδομένων φορολογικών στοιχείων σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ στοιχεία αξίας άνω των 1.000 ευρώ -και όχι τα άνω των 3.000 ευρώ-, θα διαβιβάζονται άμεσα εφόσον εκδίδονται ηλεκτρονικά ή εντός τριών εργάσιμων ημερών εφόσον εκδίδονται χειρόγραφα. Η μη διαβίβαση αυτών θα τιμωρείται με πρόστιμο. Ολες οι συναλλαγές μεταξύ επιχει­ρήσεων, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών. Το ήδη υπάρχον όριο των 3.000 ευρώ θεω­ρείται πολύ μεγάλο. Είναι σίγουρο ότι στα αρχικά βήματα το μέτρο θα προκαλέσει προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η αγορά σε ό,τι αφορά την από­δοση του ΦΠΑ. Ετσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώ­λειες ΦΠΑ από το κράτος.
*Ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος - φοροτεχνικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: