Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ποιες αποδείξεις «μετράνε» για έκπτωση φόρου

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 08:58

Ποιες αποδείξεις «μετράνε» για έκπτωση φόρου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ποιες αποδείξεις «μετράνε» για έκπτωση φόρου
Πλησιάζοντας για μια ακόμη φορά η ημερομηνία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, πολλοί φορολογούμενοι άρχισαν να ψάχνουν τα διάφορα έγγραφα που πρέπει να έχουν για να συμπληρώσουν σωστά την φορολογική τους δήλωση.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Ψάχνουν ακόμη και τις αποδείξεις που είναι αναγκαίες για να έχουν την απαιτούμενη έκπτωση από τα εισοδήματα τους.
Να θυμίσουμε ότι, την έκπτωση αυτή την έχουν μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις ή όσοι φορολογούνται με αυτή την κλίμακα, δηλαδή όσοι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1047/12/2/2015 που αφορά, όπως λέει και ο τίτλος της «Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις - Διευκρινίσεις επί των Διατάξεων των Περ. Β' και ΣΤ' της Παρ. 2 Άρθρου 12 του Ν.4172/2013», δηλαδή τα γνωστά μας μπλοκάκια.
Στην ερώτηση λοιπόν αν υπάρχει υποχρέωση να καταθέσουμε αποδείξεις και φέτος, η απάντηση είναι: ναι! Καταθέτουμε μαζί με τη δήλωση και αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος μας.
1. Οι αποδείξεις αφορούν όλα τα εισοδήματα του 2014 (Φορολογικές δηλώσεις 2015);
Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, τα εισοδήματα του 2014 θα φορολογηθούν, ανάλογα με την πηγή τους.
Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας μέχρι 10% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος, εξακολουθεί να ισχύει και το 2014, αλλά μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες (μισθούς, συντάξεις κ.λπ.).
Το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό ισχύει, εφ’ όσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) ή σε χώρες της Ε.Ε. για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Αυτό συμβαίνει, γιατί έχουν αλλάξει πλέον οι κατηγορίες, που δεν πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις.
2. Ποιο είναι το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθεί ανά εισόδημα;
Όπως είπαμε το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθεί, ορίζεται στο 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωση του. Το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να προσκομισθεί δεν μπορεί να υπερβεί τις 10.500,00 ευρώ.
Παράδειγμα
Εισόδημα: 20.000,00
Επί Συντελεστή: 10%
Απαιτούμενο ποσό δαπανών: 2.000,00
Προσοχή: Σε περίπτωση συζύγων οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, μόνον εφ’ όσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων, ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.
3. Αν δεν συγκεντρώσουμε τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων έχουμε κάποια επιβάρυνση;
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.
Στο παράδειγμα που αναφέραμε, για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ.
Αν ο φορολογούμενος καταθέσει αποδείξεις 1.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ λιγότερα, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 1.000x22% = 220 ευρώ επιπλέον.
4. Μαζεύουμε όλες τις αποδείξεις;
Στις δαπάνες αυτές (ισχύος της μείωσης φόρου), περιλαμβάνονται αγαθά και υπηρεσίες που ορίζονται στην ταξινόμηση για το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.):
Α. Ομάδες 1 (Διατροφή-Ποτά), 2 (Ένδυση-Υπόδηση), 3 (Είδη Νοικοκυριού), 4 (Επισκευή και Συντήρηση Κατοικίας), μόνο υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
Β. Ομάδες 5 (Μεταφορές), 7 (Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες), μόνο μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά-αντιψυκτικά, μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος.
Γ. Ομάδα 9 (Διάφορα Αγαθά, Υπηρεσίες) εκτός από εισφορές ΕΡΤ και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Δ. Ομάδα 10, μόνο δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών.
Ε. Ομάδες 11 και 12, εκτός κάθε είδους ασφάλισης.
5. Ποιες αποδείξεις δεν περιλαμβάνονται;
Στις δαπάνες αυτές (ισχύος της μείωσης φόρου), δεν περιλαμβάνονται:
Α. Οι δαπάνες που προβλέπονται στα άρθρα 18. Μειώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες και 19. Μειώσεις φόρου για δωρεές.
Β. Οι δαπάνες που προβλέπονται στα άρθρα 31. Αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και 32. Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Οι παρακάτω υπηρεσίες και υλικά μπαίνουν στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και μειώνουν το φόρο εισοδήματος:
Φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. θερμόμετρο, οινόπνευμα), θεραπευτικές συσκευές (π.χ. ακουστικά βαρηκοΐας, συσκευή μέτρησης ζαχάρου, πιεσόμετρο), ιατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες, φυσιοθεραπεία, μικροβιολογική εξέταση, ακτινογραφία, υπέρηχος, τεστ ΠΑΠ-μαστογραφία, νοσοκομειακή περίθαλψη, αποκλειστική νοσοκόμα.
6. Αν έχω εισόδημα από άλλη πηγή, πρέπει να μαζέψω αποδείξεις;
Ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, εμποροβιοτέχνες δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.
7. Έχω εισοδήματα από μισθό και ενοίκια. Τι αποδείξεις πρέπει να μαζέψω;
Αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισοδήματα από διαφορετικές πηγές είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει αποδείξεις το 10% του εισοδήματος που προέρχεται από μισθό ή σύνταξη.
Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300x12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να προσκομίσει είναι 600 ευρώ (6.000x10%).

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 12 Μαρτίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: