Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τελευταίες υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Η λίστα των βασικών εκκρεμοτήτων που «τρέχουν» έως την εκπνοή του 2024


 

Τελευταίες υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς 

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Η λίστα των βασικών εκκρεμοτήτων που «τρέχουν» έως την εκπνοή του 2024

Με νέες αφίξεις εφαρμογών εκ μέρους της ΑΑΔΕ, δηλαδή την πιλοτική εφαρμογή του «Ψηφιακού Πελατολογίου» , αλλά και παρατάσεις και ανακοινώσεις για το πολύπαθο «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» , κύλισε η εβδομάδα.

Πέρα βέβαια από όλα αυτά ο χρόνος πλησιάζει στο τέλους του και τόσο τους φορολογούμενους όσο και τους λογιστές – φοροτεχνικούς , τους κυνηγούν οι υποχρεώσεις . Υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου.

Μπορεί να μας κατηγορήσετε ότι είμαστε γραφικοί , μιας και αυτές τις ημέρες δηλαδή πριν το τέλος του χρόνου , γράφουμε τα ίδια και τα ίδια, δηλαδή τις υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως πολλοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που θυμούνται διάφορές εργασίες που θέλουν να κάνουν λίγες μέρες πριν το τέλος του έτους . Εργασίες που είτε τις γνωρίζουν εδώ και μήνες, για παράδειγμα ότι έχουν αναδρομικά και δεν μπορούν να τα βρουν πως γίνεται αποστολή τους ή είναι αναδρομικά πριν από το 2015 που θέλει ειδική διαδικασία για να ανέβουν ή ότι θέλουν να κάνουν αλλαγές στην εταιρία τους ,π.χ. να μεταβιβάσουν εταιρικά μερίδια ή να αλλάξουν την εκπροσώπηση της εταιρίας, διαδικασίες που θέλουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν μιας και έχουμε αλλαγές στο καταστατικό , για τις προσωπικές εταιρίες, αλλά και σχετικές δημοσιεύσεις στο ΓΕΜΗ.

Διαδικασίες που δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους αν θυμηθούν να τις κάνουν έστω και στις αρχές Δεκεμβρίου.

Υποχρεώσεις

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι και στις οποίες πρέπει να είναι συνεπείς μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι να εκπνεύσει το 2024. Η λίστα των εκκρεμοτήτων που «τρέχουν» έως το τέλος του 2024 περιλαμβάνει:

Δηλώσεις

      i.        Δήλωση για τα αναδρομικά : Οι φορολογούμενοι εκείνοι που εισέπραξαν αναδρομικά το 2023 (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η τροποποιητική δήλωση αφορά το έτος για το οποίο εκδόθηκαν τα αναδρομικά. Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό και ο φόρος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025.

     ii.        Δήλωση για κάλυψη τεκμηρίων: Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2024 μπορούν να δηλώσουν γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέσω της πλατφόρμας myProperty μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Να θυμίσουμε και εδώ ότι για δαπάνες που αφορούν κάλυψη τεκμηρίων αγοράς περιουσιακών στοιχείων ή κάλυψη του τεκμηρίου πρέπει να γίνει πριν την απόκτηση του παγίου, αλλιώς η δωρεά – δάνειο – γονική παροχή δεν γίνεται δεκτή.

 

    iii.        Δήλωση από κληρονόμους: Κληρονόμοι που πρέπει να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για άτομα που απεβίωσαν το 2023, πρέπει να το κάνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η δήλωση μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω του myAADE ή χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ.

 

   iv.        Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού: Όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό το 2023 πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Σε περίπτωση που η αίτηση απορρίφθηκε τότε η δήλωση θεωρείται εκπρόθεσμοι και έχει πρόστιμο.

 

Να θυμίσουμε ότι:

α) Οι αγροτικές επιδοτήσεις προηγούμενων ετών, φορολογούνται πλέον την χρόνια που εισπράττονται δεν χρήζουν δήλωση στο έτος που αυτές ανάγονται. Κατ’ εξαίρεση για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις ως χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους, εκτός από την περίπτωση που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, όπου χρόνος κτήσης τους δύναται να θεωρείται και o χρόνος στον οποίο ανάγονται. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 49 του Ν.4772/2021, οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 33 ισχύουν για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2021 και μετά (σχετική η υπό στοιχεία Ε.2059/2021 Εγκύκλιος).

β) Oι τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, τα οποία καταβλήθηκαν από το φορολογικό έτος 2018 και επόμενα και για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται κατ’ εξαίρεση με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Οι δηλώσεις που, κατ’ εξαίρεση, δεν υποβάλλονται με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, κατά τα αναφερόμενα ανωτέρω, υποβάλλονται στην αρμόδια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ. Α 1065199 ΕΞ 2022 (Β’ 3886) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την παραλαβή τους υπηρεσία (χειρόγραφες δηλώσεις) είτε με αποστολή αιτήματος μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (https://www1.aade. gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki) σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α.1054/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, στο οποίο επισυνάπτεται αρχείο σάρωσης (scan) του εντύπου Ε1 της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εντύπων (συμπληρωμένων), των συνοδευτικών δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων είτε με αποστολή των ανωτέρω με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμοδίων για την παραλαβή δηλώσεων υπηρεσιών είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στο διαδίκτυο (www.aade.gr/menoy/aade/epikoinonia>Στοιχεία Επικοινωνίας Υπηρεσιών ΑΑΔΕ για ραντεβού). Ως ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων που υποβάλλονται στην αρμόδια για την παραλαβή τους υπηρεσία θεωρείται είτε η ημερομηνία αποστολής του αιτήματος στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» και η υποβολή της δήλωσης λαμβάνεται ως εμπρόθεσμη, εφόσον το αίτημα καταχωρηθεί στην εφαρμογή μέχρι το πέρας της τελευταίας ημέρας της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής, είτε η ημερομηνία αποστολής του φυσικού φακέλου που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς. Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, αποτελεί αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης και υπέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη.

Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας για την παραλαβή υπηρεσίας. Μέσω της εφαρμογής «τα Ραντεβού μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την υποβολή των δηλώσεων.

 

Οχήματα

     v.        Δήλωση ακινησίας οχημάτων: Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων πρέπει να γίνει μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της εφαρμογής myCAR της ΑΑΔΕ. Από την ίδια διεύθυνση μπορούμε να κάνουμε μέσα στην επόμενη χρόνια την άρση της ακινησίας του οχήματος είτε για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ή για λίγους μήνες μετά την έκδοση της απόφασης για μερική ακινησία και πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

 

   vi.        Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2025: Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Δεν προβλέπεται παράταση και οι καθυστερημένες πληρωμές θα επιφέρουν πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι τα εξής:

·         25% του ποσού των τελών εάν πληρωθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

·         50% του ποσού εάν πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου 2025.

·         Ισόποσο των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση πληρωμής μετά την 1η Μαρτίου 2025.

Πληρωμή υποχρεώσεων

  vii.        Πληρωμή δόσεων: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ (9η δόση) και των φόρων εισοδήματος (6η δόση). Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και η καταβολή άλλων δύο δόσεων (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) για την εξόφληση των υποχρεώσεων του 2024.

Πόθεν έσχες

 viii.        Υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες: Υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) για τα έτη 2022 και 2023.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση h λειτουργία της πλατφόρμας του ν. 5026/2023 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,είναι διαθέσιμη για υποβολή:

·         ετήσιων ΔΠΚ του έτους 2023 (χρήση 2022) και του έτους 2024 (χρήση 2023)

·         αρχικών δηλώσεων όσων απέκτησαν ιδιότητα υπόχρεου από 28.2.2023 έως και 30.9.2024. .

Η νέα πλατφόρμα του ν. 5026/2023 αξιοποιεί διαλειτουργικότητα με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Διαπιστωτική Απόφαση Διαλειτουργικότητας ΦΕΚ 5921/Β/24-10-2024) για την υποστήριξη της συμπλήρωσης των ΔΠΚ από τους υπόχρεους.

Επιπλέον, οι σύζυγοι των υπόχρεων προσώπων καθίστανται πλέον αυτοτελώς υπόχρεοι και οφείλουν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν διακριτές ΔΠΚ.

Με το άρθρο 17 του ν. 5130/2024 (Α’ 127/1.8.2024), για τις ετήσιες ΔΠΚ ετών 2023 (χρήση 2022) και 2024 (χρήση 2023), καθώς και τις αρχικές δηλώσεις όσων απέκτησαν ιδιότητα υπόχρεου από 28.2.2023 έως και 30.9.2024, καταληκτική ημερομηνία για υποβολή Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. είναι η 31.12.2024.

Εφόσον έχει οριστικοποιηθεί εμπρόθεσμα η δήλωση, επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο, εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, σύμφωνα με το αρ.18 του ν. 5026/2023.

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του ν. 5026/2023, το σύστημα υποβολής του ν. 3213/2003 θα παραμείνει ανοικτό για τις αρχικές δηλώσεις όλων των υπόχρεων.

Σημείωση: Πολλοί φορείς έχουν ζητήσει ήδη την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας έως την 31η Μαρτίου 2025

 

Επί του πιεστηρίου:

Νέα παράταση δόθηκε, όπως είχαμε προβλέψει, στην υποβολή της Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) , μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2025.

Ποιο συγκεκριμένα στο νόμο για την «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών και άλλες διατάξεις», και συγκεκριμένα στο άρθρο 37 παρ. 5, αναφέρει:

«5. Η προθεσμία των περ. α) και β) της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 5113/2024 (Α'96), περί υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024, παρατείνεται έως την 28η Φεβρουάριου 2025.»

 

e-αποδείξεις

   ix.        Συλλογή αποδείξεων που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο: Οι φορολογούμενοι πρέπει να καλύψουν την υποχρέωση τους για δαπάνες ύψους 30% του ετήσιου εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Όσοι δεν εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Το πρόστιμο αντιστοιχεί σε 22% του ποσού που υπολείπεται για την κάλυψη του ορίου και αναμένεται να επιβληθεί κατά τη φορολογική δήλωση του 2025.

 

Να θυμίσουμε ότι το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ δαπανών.

Ποιες αποδείξεις «μετράνε» και πως πρέπει να εξοφλούνται

·         Ο φορολογούμενος απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει τις δαπάνες αυτές στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ. και να τις έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards)], πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών του Ν.4537/2018 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ. καθώς και η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του Ν.4537/2018 (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).

 

·         Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που συμπληρώνονται στους εν λόγω κωδικούς είναι αυτές που ορίζονται με την περίπτωση δ’ της παραγράφου 6 του άρθρου 15 ΚΦΕ και την απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών Α.1163/2020 (Β’ 3119).

Επιπλέον, στις δαπάνες αγορών αγαθών και υπηρεσιών της περ. δ’ της παρ. 6 του ίδιου άρθρου και νόμου προσμετράται η δαπάνη της αγοράς συλλεκτικών νομισμάτων από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ανεξαρτήτως ύψους ποσού (Ε.2124/2021 εγκύκλιος).

Προσοχή:

Στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται

• Ενοίκια.

• Αγορά οχημάτων, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών.

• Τέλη κυκλοφορίας.

• Δόσεις στεγαστικών δανείων.

• Αγορά ομολόγων και χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Όλες οι άλλες δαπάνες ¨μετράνε» στην συμπλήρωση του 30%

Προσοχή:  Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή υπολογίζεται πλέον στην κάλυψη του 30% . με την προϋπόθεση να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο.

Δαπάνες που καλύπτονται εν όλο ή εν μέρη 

Σε περίπτωση που κάποια από τα δικαιολογητικά που αφορούν δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, έχουν κατατεθεί στον εργοδότη του φορολογούμενου ή στο ασφαλιστικό ταμείο/ασφαλιστική εταιρεία που είναι ασφαλισμένος, προκειμένου να αποζημιωθεί για την πραγματοποίηση αυτών των δαπανών, λαμβάνεται υπόψη μόνο το τυχόν μέρος της δαπάνης που επιβαρύνθηκε ο ίδιος ο φορολογούμενος.

Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων δαπανών αποτελούν οι φαρμακευτικές δαπάνες, οι δαπάνες για την αγορά ορθοπεδικών ειδών (νάρθηκες, κηδεμόνες, υποδήματα κ.λπ.), αναλώσιμων νοσηλευτικών υλικών, αναπηρικών βοηθητικών οργάνων (πατερίτσες, αναπηρικά αμαξίδια, στρώματα κατάκλισης κ.λπ.), ειδικών μηχανημάτων (νεφελοποιητές, συσκευές αναρρόφησης, φιάλες οξυγόνου κ.λπ.), οι δαπάνες για έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ασφαλισμένων, οι δαπάνες για νοσήλια, οι δαπάνες για βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.λπ., όταν δεν καλύπτονται στο σύνολό τους από εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν από τους φορολογουμένους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν δαπάνες που εκπίπτουν με βάση άλλη φορολογική διάταξη. Προκειμένου να ληφθούν αυτά τα ποσά υπόψη, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ή της ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία εκδίδεται κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου και από την οποία να προκύπτουν τα ακόλουθα:

α) Τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη,

β) το συνολικό ποσό της δαπάνης, για το οποίο υποβλήθηκαν δικαιολογητικά,

γ) το ποσό της δαπάνης που καλύφθηκε από τον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο ή την ασφαλιστική επιχείρηση και

δ) το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.

Στην περίπτωση που η βεβαίωση εκδοθεί κατά το επόμενο έτος από το έτος που κατεβλήθησαν οι δαπάνες, είτε υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση βάσει του άρθρου 19 ΚΦΔ για το έτος που κατεβλήθησαν είτε δηλώνονται για να εκπέσουν στο έτος χορήγησης της βεβαίωσης. Μετά την κατάργηση του άρθρου 18 ΚΦΕ, οι ιατρικές δαπάνες δεν μειώνουν τον φόρο (ΠΟΛ.1112/2017 εγκύκλιος), αλλά οι εν λόγω δαπάνες δηλώνονται μαζί με τις λοιπές δαπάνες του φορολογούμενου στους κωδικούς 049-050 (Α.1163/2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών).

Κάλυψη του ποσού από συζύγους

Επίσης, σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εγγάμων, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται, κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος, να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών. Ακόμη στην ίδια ως άνω περίπτωση, όταν ένας εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης ανήκει στα πρόσωπα των περιπτώσεων για τα οποία δεν απαιτείται η πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και εφόσον πραγματοποιεί δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τότε το δηλωθέν ποσό των δαπανών του δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών.

 

Αλωνιάτης Απόστολος

 Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

  Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή  22  Δεκεμβρίου  2024.

 











Δεν υπάρχουν σχόλια: