Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ Ανοίγουν ξανά Ασφαλιστικό και αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ανοίγουν ξανά Ασφαλιστικό και αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ

Ανοίγουν ξανά Ασφαλιστικό και αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ
Του Θανάση Παπαδή
Νέα δεδομένα φέρεται να έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία μετά την ξαφνική συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών.
Αν και επισήμως η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων, εντούτοις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ξένα ΜΜΕ και επιβεβαιώνονται, εμμέσως πλην σαφώς, από κυβερνητικά στελέχη, κάνουν λόγο για ζητήματα που επανήλθαν στο τραπέζι και σχετίζονται με τον ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και το ασφαλιστικό.
Επίσης παραμένει άγνωστο ποιος προκάλεσε και για πιο λόγο την εν λόγω συνάντηση. Η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι η ίδια ζήτησε την επαφή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι διαρροές από το Ταμείο. Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην Κρ. Λαγκάρντ και έχει να κάνει με τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης ότι αν προκύψει ζήτημα επιλογής ανάμεσα σε πληρωμή μισθών και συντάξεων ή πληρωμή του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει το πρώτο.
Ανοίγουν ξανά Ασφαλιστικό και αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ
Η συζήτηση Λαγκάρντ - Βαρουφάκη δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένα θέμα, αφού η επικεφαλής του Ταμείου έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θέμα μη πληρωμής των υποχρεώσεων της Ελλάδος προς το ΔΝΤ δεν υφίσταται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε το θέμα των διαπραγματεύσεων και η Κρ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η συμφωνία να έρθει ταχύτερα. Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε σε τέσσερα σημεία, εν πολλοίς γνωστά: ΦΠΑ, εργασιακό, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις. Ειδική αναφορά έγινε και για το θέμα των τραπεζών.
Από την κυβέρνηση δεν υπάρχει σαφής τοποθέτηση επί των θεμάτων. Για το μεν ασφαλιστικό-συντάξεις, κανείς δεν τολμά να το αγγίξει επί του παρόντος και σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, αλλά και την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ειδικά το συγκεκριμένα ζήτημα θέλουν στην Αθήνα να το μεταφέρουν χρονικά για τον Ιούνιο, όταν και αναμένεται να κλείσει το συνολικό «πακέτο».
Αντίθετα, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι «άνοιξε» ξανά το θέμα του ΦΠΑ, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι προχωρούν, με οριακές διαφοροποιήσεις, οι διαγωνισμοί για Περιφερειακά Αεροδρόμια και Ελληνικό.
Για το θέμα του ΦΠΑ, τη συζήτηση την πυροδότησε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη, που τόνισε ότι «είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».
Τη λύση για αύξηση του ΦΠΑ στα «πλούσια» νησιά είχαν αποκλείσει αρχικά κυβερνητικά στελέχη, όταν παρουσιάστηκε ως ενδεχόμενο από τη Νάντια Βαλαβάνη, επικαλούμενοι νομικά προβλήματα - «δεν επιτρέπεται η μερική αποένταξη νησιών από το καθεστώς του ΦΠΑ στο Αιγαίο», έλεγαν.
«Πρέπει να το δούμε, θα βρεθεί τρόπος», απαντούν τώρα, ενώ το θέμα εκτιμάται ότι συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη και Νάντια Βαλαβάνη.
Ερωτήματα προκαλεί πάντως η φράση του κ. Βαρουφάκη, μετά τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ, ότι η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων θα βοηθηθεί «από ένα νέο μοντέλο με θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα».
Κι αυτό διότι πίσω από το «θεματικές ενότητες» κρύβεται (και) η επιθυμία της κυβέρνησης να διαχωρισθούν τα αγκάθια από τα... εύκολα προς συμφωνία θέματα που απλώνονται στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, η μετάθεση για τον Ιούνιο των καυτών μέτρων που αφορούν ασφαλιστικό-εργασιακό, για τα οποία ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να έθεσε στην κ. Λαγκάρντ θέμα μετάθεσής τους.
EuroWorkingGroup 
Καθοριστικό υπό τις νέες συνθήκες είναι το διήμερο EuroWorkingGroup που ξεκινάει αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες και θα συνεχιστεί και τη Μ. Πέμπτη το πρωί. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κάποιου είδους σοβαρή προσέγγιση των δύο πλευρών, ώστε να τεθούν οι βάσεις για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Δυσφορία
Ποικιλοτρόπως σχολίαζαν, όχι όμως ανοικτά, κυβερνητικά στελέχη τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα θα εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις «στο διηνεκές». Η μεγαλύτερη αντίδραση υπάρχει από στελέχη της κυβέρνησης που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί και αν μην πληρωθεί η δόση.
Κατά τα λοιπά, η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι η συζήτηση έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Όπως πάντως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν:
Η Κριστίν Λαγκάρντ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κανονικά, διαψεύδοντας έτσι αναφορές του Spiegel την προηγούμενη εβδομάδα. «Εξέφρασα την ικανοποίησή μου στη δέσμευση του υπουργού να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών κλιμακίων να δουλέψουν με τις αρχές, για να διενεργήσουν τον απαραίτητο εμπεριστατωμένο έλεγχο (due dilligence) στην Αθήνα και την ενίσχυση των πολιτικών συζητήσεων με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, που αμφότερες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα», σημείωσε.
Κάλεσε την Αθήνα να κινηθεί γρήγορα: «Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».
Επίσης έστειλε σαφές μήνυμα ότι το Ταμείο περιμένει να συνεχιστούν κανονικά οι πληρωμές: «Χαιρετίσαμε την επιβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι η πληρωμή που οφείλεται στο Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου».
Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης έδειξε πως θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις που θα ικανοποιούν το Ταμείο, καθώς δεσμεύτηκε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων και «φωτογράφησε» ένα νέο μοντέλο με θεματικές ενότητες: «Η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα είναι καλύτερες ποιοτικά». Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα κάνει λόγο για «παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συλλογής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».
Η έμφαση που δόθηκε από την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, ήταν στις μεταρρυθμίσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για πολλή ώρα για όλες τις πτυχές του προγράμματος αυτού».
Παράλληλα έκλεισε τις συζητήσεις για στάση πληρωμών: «Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».
Αποκρατικοποιήσεις 
Οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή υπάρχει ανάδοχος, θα προχωρήσουν, αλλά με κατεύθυνση τη μεγιστοποίηση του δημοσίου συμφέροντος και την ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού στα κοινοπρακτικά σχήματα παραχώρησης του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, όσες ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας θα επανεξεταστούν πλήρως. Αυτό προέκυψε, από τη χθεσινή σύσκεψη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία των Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη και Ν. Βαλαβάνη.
Η κατεύθυνση αυτή συνάδει με όσα αναφέρει η πρόσφατη λίστα μεταρρυθμίσεων του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία:
  • Ολες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.
  • Η διαδικασία αποκρατικοποίησης, όπου έχει ξεκινήσει, θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, κοινός παρονομαστής παραμένει η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να ενισχύσει τη συμμετοχή της στις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Ως αποτέλεσμα και σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου η αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (με ανάδοχο την κοινοπραξία Fraport-Slentel) ύψους 1,2 δισ., του Ελληνικού (με ανάδοχο τη Lamda Development) ύψους 915 εκατ. ευρώ και της παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος (με τον ΟΠΑΠ ανάδοχο) ύψους 40 εκατ. δεν θα σταματήσουν. Ωστόσο, το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αντλήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη από τη διαδικασία της παραχώρησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: