Κυριακή, 05 Απριλίου 2015 08:35
Στην τσιμπίδα της εφορίας και το αγροτικό εισόδημα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Ελλάδα έχει γεμίσει «πεφταστέριδες», δηλαδή ανθρώπους που σε κάθε νέα εγκύκλιο που βγαίνει, πέφτουν από τα… αστέρια με την ερμηνεία του νόμου. Οι «πεφταστέριδες», λοιπόν, που θέλω να αναδείξω σήμερα είναι οι αγρότες ή όσοι αποκτούν αγροτικό εισόδημα.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Πρόκειται για μια κατηγορία φορολογουμένων που είχε μάθει να μην πληρώνει καθόλου ή ελάχιστο φόρο και τώρα καλείται να πληρώσει και να συμβάλει με τον οβολό της στην ελληνική οικονομία και τη λειτουργία του κράτους, έστω και με ειδικής μεταχείρισης ποσοστό. Από φέτος, λοιπόν, και για τα εισοδήματα του 2014, θα φορολογηθούν όσοι αποκτούν αγροτικό εισόδημα, με έσοδα-έξοδα και φορολογικό συντελεστή 13%.
Οι φορολογούμενοι με αγροτικό εισόδημα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος, ήτοι όσοι έχουν λάβει επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ ή έχουν κύκλο εργασιών (τζίρο), πάνω από 15.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι θα φορολογηθούν με έσοδα-έξοδα και συντελεστή 13%.
- Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος, όσοι δηλαδή έχουν έσοδα ή επιδοτήσεις κάτω από τα συγκεκριμένα όρια που αναφέραμε παραπάνω, ή δεν έχουν πάρει καθόλου επιδοτήσεις και τα έσοδα που παρουσιάζουν είναι κάτω από 15.000 ευρώ. Και αυτοί θα φορολογηθούν με έσοδα-έξοδα και φορολογικό συντελεστή 13%, αλλά όπως διευκρινίζει η ΠΟΛ.1041/4.2.2015, θα υπολογίσουν τα έσοδα τους ως εξής: «Διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που δεν είναι υπόχρεοι και δεν τηρούν βιβλία θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τον Κ.Φ.Α.Σ., και οφείλουν να τηρούν και να διαφυλάσσουν έως το χρόνο παραγραφής. Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο».
Άρα το εισόδημα τους καθορίζεται από τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει από εμπόρους και συνεταιρισμούς, ως «τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων» όπως τα λέγαμε παλιά. Για τις πωλήσεις που έχουν κάνει λιανικά, θα πρέπει να τις καταγράψουν κατά δήλωση.
- Τελευταία κατηγορία είναι οι φορολογούμενοι εκείνοι που έχουν ένα μικρό κλήρο (αγροτική περιουσία) και έχουν περιστασιακά, ή και μόνιμα, ένα μικρό αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα μία νοικοκυρά που έχει κληρονομιά ένα ελαιώνα. Το 2013 πήρε από τον ελαιώνα 100 κιλά λάδι, φορολογήθηκε γι’ αυτό με τον πίνακα τεκμαρτού εισοδήματος, για ένα εισόδημα που δεν είχε μιας και τα 100 κιλά λάδι τα χρησιμοποίησε για ιδία χρήση και για να το δώσει δωρεάν σε πέντε φίλους.
Το 2014 ο ελαιώνας αυτός απέδωσε 300 κιλά λάδι. Από αυτά, τα 100 κιλά τα κράτησε για ιδία χρήση και τα υπόλοιπα 200 κιλά, μετά την αφαίρεση του ποσοστού του ελαιοτριβείου για την έκθλιψη, τα άφησε στο ελαιοτριβείο για να πουληθούν. Στην φορολογική δήλωση η νοικοκυρά αυτή θα γράψει σαν αγροτικό εισόδημα το τιμολόγιο αγοράς που της έκδωσε το ελαιοτριβείο. Αν δεν είχε κανένα εισόδημα δεν θα δήλωνε τίποτε για φέτος.
Eισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότατα
Η συζήτηση που υπάρχει στην περιφέρεια, αφορά το αν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις ή όχι που εισπράττουν οι αγρότες.
Σύμφωνα με το νόμο 4172/2013: «Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Ειδικά, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων».
Οι επιδοτήσεις αποτελούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότατα και γι’ αυτό το λόγο, αν δεν νομοθετήσει διαφορετικά η νέα πολιτική ηγεσία, οι επιδοτήσεις θα φορολογηθούν κανονικά. Άλλωστε όλες οι επιδοτήσεις φορολογούνται άμεσα ή έμμεσα (μέσω της αφαίρεσης τους από τις δαπάνες), σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις που τις λαμβάνουν.
Σύντομα αναμένεται να βγει μια πιο αναλυτική εγκύκλιος για την φορολόγηση των αγροτών. Εκεί θα δείτε πόσους «πεφταστέριδες» θα έχουμε…
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, φύλλο 55, της Πέμπτης 2 Απριλίου 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου