Πώς δουλεύουν οι δανειστές τη γκιλοτίνα της ΕΚΤ
Πρώτη καταχώρηση: 30/05/2015 - 11:38
Τελευταία δημοσίευση: 30/05/2015 12:21Οικονομία
Την ασφυκτική κατάσταση που έχει βρεθεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα στη θηλιά του περιορισμού της ρευστότητας από την ΕΚΤ που εκβιάζει για λογαριασμό των δανειστών περιγράφει η στήλη «Lex» στους Financial Times (FT).
«Όχι για πρώτη φορά, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο σημείο δίχως επιστροφή» επισημαίνει ευθύς εξαρχής το δημοσίευμα, εστιάζοντας στη δυσμενή κατάσταση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας, με τους καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες.
Δίχως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφύγει στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της ΕΚΤ, συμπληρώνουν οι FT. «Εάν η Αθήνα επιτύχει σύντομα την πολυπόθητη συμφωνία, οι τράπεζες θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την κρίση ρευστότητας, προτού αυτή μετατραπεί σε κρίση αξιοπιστίας» επισημαίνει η στήλη Lex.
Οι εκροές καταθέσεων - κατά τη διάρκεια του α’ 3μηνου του 2015 - από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν στα 25 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ διπλασιάστηκε στα 113 δισ. ευρώ, ήτοι στο 1/3 των συνολικών τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού. Εξ αυτών, τα 74 δισ. ευρώ προέρχονται από τον έκτακτο μηχανισμό ELA.
Όπως σημειώνει η βρετανική στήλη, οι εγγυήσεις των τραπεζών, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τη λήψη της ρευστότητας, προς το παρόν θεωρούνται επαρκείς. Όμως, οι εγγυήσεις συνιστούν τη μία πλευρά του προβλήματος, καθώς η άλλη εναπόκειται στην ΕΚΤ και στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» των collaterals (εγγυήσεις). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπερθεματίζουν οι Financial Times, θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των τραπεζών σε πηγές ρευστότητας.
Ανοιχτή πληγή για τις ελληνικές τράπεζες, συνεχίζει το δημοσίευμα, συνιστούν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς αρκετοί δανειολήπτες δεν καταβάλλουν τις πρέπουσες οφειλές, προσδοκώντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. «Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιστρέψουν στην ομαλότητα, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία» τονίζει η στήλη Lex. Προς το παρόν όμως, καταλήγει, προσκρούουν στην πραγματικότητα, αναμένοντας από τους πολιτικούς να «κλείσουν» τη συμφωνία.
Δείτε το βίντεο των FT
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου