Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Εβδομος υψηλότερος ο ελληνικός ΦΠΑ Ευρωπαϊκή Ενωση: Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο του 21,6% ο βασικός συντελεστής στη χώρα μας - Πρώτη η Ουγγαρία με 27%

Εβδομος υψηλότερος ο ελληνικός ΦΠΑ

Ευρωπαϊκή Ενωση: Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο του 21,6% ο βασικός συντελεστής στη χώρα μας - Πρώτη η Ουγγαρία με 27%
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 16:30
 
UPD:16:32
Icon/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr

Στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ κατατάσσεται η Ελλάδα, την ώρα που οι δανειστές και εταίροι της ζητούν περαιτέρω αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, προβάλλοντας το έωλο επιχείρημα ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα από τον φόρο αυτό τουλάχιστον κατά 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 23% που εφαρμόζεται στη χώρα μας για μια πλειάδα αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα ακίνητα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα τηλεφωνικά τέλη, τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα αλκοολούχα ποτά, η ένδυση, η υπόδηση και οι περισσότερες υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών, είναι ο 4ος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση του πίνακα των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τους μεγαλύτερους συντελεστές ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Ν», τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον εφαρμόζει η Ουγγαρία. Στη χώρα αυτή ο κανονικός συντελεστής του βασικού έμμεσου φόρου ανέρχεται στο 27%. Ακολουθούν 3 χώρες, η Δανία, η Σουηδία και η Κροατία, που εφαρμόζουν συντελεστή 25% και άλλες 2, η Φινλανδία και η Ρουμανία, που εφαρμόζουν 24%.
Στην 4η θέση ως προς το ύψος του κανονικού συντελεστή και στην 7η θέση ως προς τον αριθμό των κρατών με τους υψηλότερους συντελεστές βρίσκονται 4 χώρες: η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πολωνία και ηΠορτογαλία, οι οποίες εφαρμόζουν συντελεστή 23%. Ο μέσος όρος του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ στην Ε.Ε. είναι 21,6%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 23%.
Οσον αφορά τον μειωμένο συντελεστή, ο οποίος στην Ελλάδα ανέρχεται σε 13% και εφαρμόζεται σε τρόφιμα, εστίαση, μεταφορές, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, η χώρα μας βρίσκεται επίσης στις υψηλότερες θέσεις ως προς το ύψος της επιβάρυνσης.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατέχει την 5η θέση, μαζί με άλλες δύο χώρες, την Κροατία και την Πορτογαλία. Στις χώρες αυτές ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%. Στην 1η θέση βρίσκεται και πάλι η Ουγγαρία, η οποία εφαρμόζει συντελεστή 18% και ακολουθούν η Τσεχία με 15%, η Φινλανδία με 14% και η Ιρλανδία με 13,5%.Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι παρά την εφαρμογή πολύ υψηλών συντελεστών ΦΠΑ από τη χώρα μας οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την αλλαγή των συντελεστών ώστε να διαμορφωθούν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα για όσα αγαθά βρίσκονται στον μειωμένο συντελεστή 13% και στον υπερμειωμένο 6,5%.
Συγκεκριμένα, οι λεγόμενοι… θεσμοί ζητούν να διατηρηθεί ο κανονικός συντελεστής στο επίπεδο του 23%, να καταργηθούν ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% και ο μειωμένος 13% και να αντικατασταθούν από έναν ενιαίο μειωμένο συντελεστή 11% ή 12% στον οποίο θα υπάγονται ελάχιστα αγαθά και υπηρεσίες.
Ουσιαστικά, ζητούν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες τα οποία υπάγονται σήμερα στους συντελεστές 6,5% και 13% να «ανέβουν» στον υψηλό συντελεστή 23% και να παραμείνουν στον νέο χαμηλό συντελεστή 11% ή 12% μόνο τα φάρμακα και οι υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία! Εναλλακτικά έχουν φθάσει στο σημείο να ζητήσουν ο μειωμένος συντελεστής να παραμείνει στο 13%!
Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση
Η προσπάθεια των δανειστών να επιβάλουν άκρως επαχθές καθεστώς στον ΦΠΑ αποκρούεται προς το παρόν από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά έχει ήδη αντιπροτείνει εναλλακτικό σενάριο για 3 συντελεστές ΦΠΑ, 7%, 14% και 23%. Το σενάριο αυτό προβλέπει ένταξη στον πολύ χαμηλό συντελεστή όλων των τροφίμων και των φαρμάκων προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, η πρόταση αυτή της ελληνικής πλευράς προβλέπει:
α) Μετάταξη των τροφίμων από τον ισχύοντα σήμερα συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 7%, που θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των τιμών τους κατά 5% περίπου.
β) Μικρή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% στο 7% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εκδόσεις εντύπων.
γ) Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 14% για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.
δ) Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 14% για την εστίαση, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης), τα εισιτήρια θεαμάτων πλην θεάτρου, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες περίθαλψης από ιδιωτικά θεραπευτήρια, τις υπηρεσίες κηδειών, πωλήσεις ανθέων και ειδών από καουτσούκ.
ε) Διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες (ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, τηλεφωνικά τέλη, τσιγάρα, παπούτσια, ρούχα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, χημικά είδη, ξύλινα και μεταλλικά αντικείμενα, υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.).
Νέο εναλλακτικό σενάριο στο τραπέζι
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών έχει τεθεί κι ένα νεότερο σενάριο, το οποίο προβλέπει χαμηλότερο συντελεστή 6% ή 7% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα εισιτήρια θεάτρων, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα λοιπά έντυπα, μεσαίο συντελεστή 11% - 12%, όπου θα υπάγονται τρόφιμα, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και εστίαση, καθώς και βασικό συντελεστή 23%, για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, εξέλιξη που θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί κ.λπ.), τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων), τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τις υπηρεσίες κηδειών, τα άνθη, τα είδη από καουτσούκ κ.λπ.
Κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων που συζητούνται είναι η κατάργηση των ειδικών μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης, και η αντικατάσταση του οφέλους που έχουν σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι με ειδική φοροαπαλλαγή, η οποία προ το παρόν είναι άγνωστο πώς θα παρέχεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: