Στα σκαριά συμφωνία και νέα μέτρα
Πρώτη καταχώρηση: 11/06/2015 - 08:01
Τελευταία δημοσίευση: 08:33Οικονομία
Από σήμερα θα αρχίσει να γράφεται η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και τωνδανειστών η οποία συμφωνήθηκε επί της αρχής κατά την χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Φρ. Ολάντ.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα γυρίσουν ξανά στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αφού το γενικό περίγραμμα έχει ήδη δημιουργηθεί.
Δείτε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επισης:
Πρόσω ολοταχώς για συμφωνία
αλλά με πρόσθετα μέτρα
Πρώτη καταχώρηση: 11/06/2015 - 07:55
Τελευταία δημοσίευση: 07:55Επικαιρότητα
Του Τάσου Δασόπολου
Από σήμερα θα αρχίσει να γράφεται η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών η οποία συμφωνήθηκε επί της αρχής κατά την χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπραμε την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Φρ. Ολάντ.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα γυρίσουν ξανά στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αφού το γενικό περίγραμμα έχει ήδη δημιουργηθεί.
Το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος αλλά και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα που θα περιλαμβάνει και την διευθέτηση του χρέους θα γίνει κατά την εννιάμηνη παράταση που ζήτησε χθες η ελληνική Κυβέρνηση και έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέρη της χθεσινής τριμερούς συνάντηση σε επίπεδο κορυφής.
Η Κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει μια ακόμη υποχώρηση στο θέμα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δεχόμενη το στόχο για 1% του ΑΕΠ το 2015 και το 2% του ΑΕΠ το 2016.
Δέχθηκε επίσης να επανεξετάσει και το σενάριο για ΦΠΑ με τρείς συντελεστές ώστε ο μεγάλος συντελεστής να παραμείνει με στο 23% ο μεσαίος να φτάσεις τελικά στο 13% από 11% που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ελλάδας ενώ ο χαμηλός θα αυξηθεί και αυτό ελαφρά στα σημερινά επίπεδα του 6,5% αλλά θα ισχύει μόνο για τα φάρμακα.
Δέχθηκε να προστεθούν και άλλα μέτρα «καλής ποιότητας» στην ελληνική πρόταση ώστε να κλείσει οριστικά η διαφορά ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ που είχε απομείνει ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Από την άλλη μεριά η Κυβέρνηση πήρε μια ρητή δέσμευση ότι οι δανειστές θα βάλουν σε χαρτί την υπόσχεσή τους να οριστικοποιήσουν και να λάβουν μέτρα για την μείωση του δημοσίου χρέους μέχρι και τον Μάρτιο του 2016.
Εξασφάλισε επίσης την δέσμευση για χρηματοδότηση με αμιγώς ευρωπαϊκά κονδύλια . Με την γνωστή μέθοδο της σταδιακής εκταμίευσης έναντι εκπλήρωσης προαπαιτούμενων που θα οριστούν χρονικά από την αρχή η Ελλάδα θα έχει άμεση αν και σταδιακή πρόσβαση:
Στα 1,8 δις ευρώ που είναι η τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ.
Στα 7 δις ευρώ που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ και των υπολοίπων Κεντρικών Τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων που είχαν αγοραστεί το 2010 και το 2011 με έκπτωση από την δευτερογενή αγορά.
Στα 10,4 δις ευρώ από το υπόλοιπο του δανείου που είχε πάρει η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και διακρατούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Θα δοεθεί επίσης η δυνατότητα αύξηση του ορίοου έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου κατά 2-3 δις ευρώ.
Θα επανέλθει η εξαίρεση της αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
Η ελληνική συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα γίνεται να προλάβει να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια το ταχύτερο δυνατό . Προς την κατεύθυνση αυτή επιχειρείται η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurorgroup ίσως και πριν το προγραμματισμένο για τις 18 του μήνα.
Εκτός το ΔΝΤ
Στην όλη διαδικασία το ΔΝΤ θα είναι εκτός της χρηματοδότησης παρότι έχει ένα υπόλοιπο δανείου ύψους 15,4 δις ευρώ προς την Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι για το Ταμείο το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο δεν μπορεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση προς την χώρα μας.
Με την υλοποίηση των μέτρων που θα συμφωνηθούν για να κλείσει το πρόγραμμα θα εκδοθεί και μια αναθεωρημένη έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ είναι η πιο επίσημη πηγή για να διαπιστώσει και να πιστοποιήσει αν το χρέος μιας χώρα μέλους του είναι βιώσιμο.
Στην περίπτωση της Ελλάδας η απάντηση θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι αρνητική.
Μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει νέα μελέτη για την βιωσιμότητα του χρέους που συγκεντρώνει πιθανότητες να είναι θετική.
Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 οπότε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου