Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Πάρτι φοροδιαφυγής με λογισμικό που «κατάπινε» αποδείξεις

Πάρτι φοροδιαφυγής με λογισμικό που «κατάπινε» αποδείξεις

Πρώτη καταχώρηση: 18/10/2015 - 11:13
Τελευταία δημοσίευση: 11:28Οικονομία
Πάρτι φοροδιαφυγής με λογισμικό που «κατάπινε» αποδείξεις
Μία μεγάλη απάτη που έγινε γνωστή ως «φοροδιαφυγή του Ζ», είχε στηθεί με ένα «πειραγμένο» λογισμικό που έκανε παρέμβαση στα ποσά που κατέγραφε μια επιχείρηση, «καταπίνοντας» έσοδα.
Για παράδειγμα, έστω ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έκανε είσπραξη 1.000 ευρώ.
Το λογισμικό έσβηνε ένα μηδενικό και έτσι το έσοδο φαινόταν να είναι μόλις 100 ευρώ δηλαδή τα 900 ευρώ έμεναν αφορολόγητα στην «τσέπη» του επιχειρηματία.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν το λογισμικό, κάτι που οδηγούσε σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Κεντρικό ρόλο έπαιζαν δυο εταιρείες λογισμικού έκδοσης αποδείξεων σύγχρονων ταμειακών μηχανών με «πελάτες» λογιστές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που τους απέδιδαν ένα σεβαστό ποσό από τα μαύρα κέρδη τους.
Το κύκλωμα εκμεταλλευόταν κενά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των οικονομικών αρχών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ είχαν εγκρίνει την πώληση του συγκεκριμένου λογισμικού χωρίς να έχουν ζητήσει την κατάθεση του πρωτότυπου προγράμματος για να το ελέγξουν.
Αφού είχαν κοπεί κανονικά όλες οι αποδείξεις προς τους πελάτες, ο επιχειρηματίας έκανε ταμείο αποφασίζοντας το ύψος του ποσού των εσόδων που ήθελε να διαγράψει. Στη συνέχεια επικοινωνούσε με την εταιρεία λογισμικού η οποία παρενέβαινε ηλεκτρονικά στο σύστημα έκδοσης αποδείξεων και αφαιρούσε το αντίστοιχο ποσό.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε επίσης:

Την Τρίτη το πρώτο crash-test μεταξύ κυβέρνησης και «κουαρτέτου»

Μαζικές κινητοποιήσεις εξετάζουν οι αγρότες

Στην Αθήνα αναμένονται οι Θεσμοί και η Βελκουλέσκου


ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Μια τρελή απάτη: Εκρυβαν έσοδα με ένα λογισμικό στις ταμειακές μηχανές

Μια τρελή απάτη: Εκρυβαν έσοδα με ένα λογισμικό στις ταμειακές μηχανές

Αντιμέτωποι με μια απίστευτη απάτη η οποία δείχνει ότι τα πλοκάμια της φοροδιαφυγής είναι πολλά, βρέθηκε η Οικονομική Αστυνομία. Ένα λογισμικό στον υπολογιστή έκρυβε τα πραγματικά εισοδήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποστερώντας τεράστια έσοδα από το κράτος
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στο κύκλωμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες δύο εταιριών λογισμικού έκδοσης αποδείξεων σύγχρονων ταμειακών μηχανών, λογιστές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που είχαν αγαστή συνεργασία και ποσοστά επί των μαύρων εσόδων που απέκρυπταν στο τέλος κάθε ημέρας.
Οι ιδιοκτήτες εξαφάνιζαν πολλά… μηδενικά από τα πραγματικά έσοδα, μεγεθύνοντας τα κέρδη από τη μη απόδοση των αναλογούντων φόρων, κάτι που τους οδήγησε στην πλεονεξία, η οποία μετατράπηκε σε «αχίλλειο πτέρνα» τους.
Το κύκλωμα είχε εντοπίσει και εκμεταλλευόταν τη «μαύρη τρύπα» του ανύπαρκτου ελεγκτικού μηχανισμού των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών, διευρύνοντας το «πάρτι» της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αποκαλύπτουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν εγκρίνει την πώληση των λογισμικών έκδοσης αποδείξεων, των νόμιμων εταιριών προμήθειάς τους, χωρίς να έχουν ζητήσει την κατάθεση του πρωτότυπου προγράμματος και φυσικά χωρίς να έχουν προβεί στον απαραίτητο έλεγχο και μελέτη τρωτότητας του συστήματος.
Το «γαϊτανάκι» της τεράστιας φοροδιαφυγής ξεκινά από τις δύο εταιρίες, οι οποίες εκδίδουν νόμιμα λογισμικά για τη λειτουργία των ταμειακών μηχανών έκδοσης αποδείξεων και έχουν την ευθύνη της συντήρησης και τεχνικής υποστήριξής τους. Πίσω από μία λεπτομέρεια, όμως, κρύβονται ο «διάβολος» της φοροδιαφυγής και η παρανομία, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ασχολούνται με τη σοβαρή υπόθεση, που μόλις έχει αρχίσει.
Υπεύθυνοι αυτών των εταιριών φαίνεται να αναζήτησαν και να βρήκαν, σε μία όχι τόσο δύσκολη αναζήτηση, τους «πρόθυμους» επιχειρηματίες για τη διαγραφή μέρους των πραγματικών εσόδων των επιχειρήσεών τους, τα οποία θα κατέληγαν απευθείας στις τσέπες τους χωρίς καμία απόδοση φόρου. Το ίδιο συνέβη και με κάποιους επιχειρηματίες που αναζήτησαν από μόνοι τους εκείνους που μπορούσαν να προβούν σε αυτές τις ενέργειες. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις ενδιάμεσοι σε αυτή την επαφή ήταν λογιστές των επιχειρηματιών, που αποζητούσαν την απόκρυψη σημαντικού μέρους των καθημερινών εισπράξεων.
Το "κόλπο"
Αφού τελείωναν οι «διαπραγματεύσεις» για το ποσοστό της αμοιβής που θα λάμβανε ο υπεύθυνος της εταιρίας λογισμικού για το «μαύρισμα» των εσόδων, το οποίο καθοριζόταν από το ύψος τον χρηματικού ποσού που θα απέκρυπταν, ξεκινούσε η διαδικασία.Στο τέλος κάθε ημέρας, και ενώ οι υπάλληλοι της επιχείρησης έκοβαν κανονικά αποδείξεις καθ' όλη τη διάρκειά της, ο ιδιοκτήτης έκανε «ταμείο» υπολογίζοντας τα έσοδα και αποφάσιζε το ύψος τον ποσού που ήθελε να αποκρύψει. Στη συνέχεια επικοινωνούσε με τον «καθαριστή», στον οποίο ανακοίνωνε τα πραγματικά έσοδα και έπειτα το ποσό που ήθελε να αποκρύψει.
Ο υπεύθυνος της εταιρίας παρενέβαινε ηλεκτρονικά στο λογισμικό έκδοσης του τελικού «Ζ», δηλαδή της ημερήσιας καταγραφής των εσόδων, και αφαιρούσε το ποσό που επιθυμούσε ο «πελάτης» παράλληλα με την ηλεκτρονική εξαφάνιση των αποδείξεων που αθροιστικά συμπλήρωναν το επιθυμητό χρηματικό ποσό. Στο «Ζ» απεικονίζονται ο συνολικός τζίρος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις, εκδίδεται καθημερινά και ενημερώνει τα βιβλία της εφορίας κάθε μήνα, ενώ από αυτό προκύπτουν και τα δημοτικά τέλη.
Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης που είχε 1.000 ευρώ ημερήσια είσπραξη με μία απλή και απομακρυσμένη ηλεκτρονική παρέμβαση του «συνεργάτη» του μπορούσε να «φάει» ένα μηδενικό, να φαίνονται δηλαδή 100 ευρώ και τα 900 να μπαίνουν αφορολόγητα στην τσέπη του, αφαιρώντας το ποσό της αμοιβής εκείνου που βοήθησε στη διαγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: