Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Νόμοι παραμένουν στα χαρτιά, τα ταμεία παραμένουν άδεια

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 10:00

Νόμοι παραμένουν στα χαρτιά, τα ταμεία παραμένουν άδεια

Νόμοι παραμένουν στα χαρτιά, τα ταμεία παραμένουν άδεια
Αναμένοντας το νέο κύμα μέτρων, τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό, μας βασανίζουν ορισμένες σκέψεις για τη λογική πάνω στην οποία κινείται η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Αποτελεί γενική παρατήρηση πως όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει έως σήμερα, λαμβάνουν φορολογικά-εισπρακτικά μέτρα, τα οποία από τη μία δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα έσοδα και από την άλλη, τις περισσότερες φορές, δεν εφαρμόζονται ή καθυστερούν να εφαρμοστούν με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται χρήματα.
Για την πρώτη περίπτωση πολλά είναι τα μέτρα που μπορούμε να αναφέρουμε, με κορυφαίο, το φιάσκο της αύξησης στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης. Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, «έφερε» στο κράτος 40 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους, από την προηγούμενη χρονιά, και μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική και περιβαλλοντική κρίση.
Για τη δεύτερη περίπτωση, μπορούμε να αναφέρουμε δεκάδες διατάξεις νόμων, που πέρασαν από τη Βουλή και ποτέ δεν εφαρμόστηκαν ή αποσύρθηκαν χωρίς να εφαρμοστούν, με κορυφαία αυτή με την παρακράτηση 26%, από τις εταιρίες που συνεργάζονται με χώρες που είναι στον κατάλογο του ΟΑΣΑ ως φορολογικοί παράδεισοι, η οποία ψηφίστηκε με τον νόμο 4321/2015 και καταργήθηκε με το νόμο 4334/2015.
Τι έχουμε σήμερα;
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το οικονομικό επιτελείο έχει εξαγγείλει δεκάδες μέτρα για την είσπραξη φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μέτρα που είτε δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, είτε δεν νομοθετήθηκαν ακόμη, παρ’ όλο που, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα μαζεύουμε
Με τον νόμο 4334/2015, αυξήθηκε η προκαταβολή στα νομικά πρόσωπα (οντότητες-Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ), για το φορολογικό έτος 2014, από 80% σε 100%. Η διαφορά του 20% σημαίνει για το ελληνικό Δημόσιο μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι μαζί με τη διαφορά από την αύξηση της προκαταβολής από τους αγρότες, τα κρατικά ταμεία θα εισέπρατταν πάνω από 340 εκατ. ευρώ. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τα εκκαθαριστικά για την είσπραξη αυτών των χρημάτων, μόλις, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2015. Έψαχνε, λέει, νέα ισοδύναμα!
Ψηφίζουμε νόμους που δεν εφαρμόζουμε
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4334/16-07-2015, το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή σε συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής, οι οποίες διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και, ιδίως, μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής ή τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, θα δεσμεύεται από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.
Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει:
«2. Στο άρθρο 20 του ν. 3842/2010 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:
“7. Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και, ιδίως, μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής, τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ρυθμίζεται η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης της παρούσας παραγράφου, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ”».
Όμως, ούτε αυτή η διάταξη έχει ακόμη υλοποιηθεί, παρόλο που τράπεζες και υπουργείο θα έπρεπε να είναι έτοιμοι από την 1η Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται η μη απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Να υπενθυμίσουμε δε, ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, το ύψος του ΦΠΑ που εισπράττεται, αλλά δεν αποδίδεται στο Δημόσιο πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ.
Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά…
Τη φράση αυτή, από το γνωστό τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή, χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Μερικοί, ωστόσο, δεν το κατανόησαν και άρχισαν να εξαγγέλλουν μέτρα και να δεσμεύονται για την υλοποίηση τους.
Βάσει λοιπόν των εξαγγελιών, οι φορολογούμενοι θα έπρεπε αυτή τη στιγμή, και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, να συμπληρώνουν το περιβόητο περιουσιολόγιο. Ωστόσο, το πολυδιαφημισμένο μέτρο, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί. Μήπως επειδή το μέτρο θα ξεσκέπαζε κάποιους που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν;
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 26/11/2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: