Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Μετά την Πρωτοχρονιά αρχίζει ο «πολιτικός γολγοθάς»

Μετά την Πρωτοχρονιά αρχίζει ο «πολιτικός γολγοθάς»

Το «βουνό» των μέτρων που περιμένει την κυβέρνηση από το νέο έτος και τα δύο «έπαθλα» σε περίπτωση που το ανέβει επιτυχώς.
meta-tin-prwtoxronia-arxizei-o-politikos-golgothas
 
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2019 με μέτρα συνολικού ύψους 1,7-1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018, το ασφαλιστικό με το «πακέτο» μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά επίσης 1,7 δισ. ευρώ αλλά και τον νέο κανονισμό με τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Το «έπαθλο» αυτή τη φορά θα είναι δύο δόσεις σε μία συνολικού ύψους 5,7 δις. ευρώ αλλά και ένα «εισιτήριο» για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Το «έπαθλο» αυτή τη φορά θα είναι δύο δόσεις σε μία συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ αλλά και ένα «εισιτήριο» για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Το όλο πακέτο της 1ης αξιολόγησης που θα ανοίξει στις 18 Ιανουαρίου –ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, μοιάζει «βουνό» αυτή τη στιγμή.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, ο λογαριασμός να γίνει ακόμη μεγαλύτερος. Και αυτό διότι στο πλαίσιο εξέτασης του μεσοπρόθεσμου, θα μπουν στο μικροσκόπιο και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2016.
Έτσι όπως πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός, ενσωματώνει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση και το 2016 θα κλείσει με ύφεση 0,7% του ΑΕΠ. Οι δανειστές από την πλευρά τους επιμένουν ότι το 2015 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο –η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία του δ’ τριμήνου στις 12 Φεβρουαρίου- κάτι που θα έχει επίπτωση και στο ΑΕΠ του 2016. Αυτό θα ξανανοίξει τη συζήτηση για την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Μια απόκλιση στο ΑΕΠ του 2016 της τάξεως του 0,5% μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα μέτρα περίπου 300-400 εκατ. ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος –τα μέτρα είναι πολλά και είναι αμφίβολο αν θα περάσουν με ευκολία από τη Βουλή- να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 3ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Για να συμβεί αυτό σχεδιάζεται η επίσπευση και του ασφαλιστικού αλλά και του Κανονισμού για τα κόκκινα δάνεια. Το μόνο ευτύχημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι σε αυτή τη φάση θα γλιτώσει από το φορολογικό με εξαίρεση ίσως τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα για τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το σύνολο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την επιβολή των μέτρων που υπολείπονται για να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ ήτοι κατά 1,8 δις. ευρώ περίπου θα είναι ίσως το βασικότερο τμήμα στην 1η αξιολόγηση.
Η πρόταση με την οποία αναμένεται να κατέβει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση θα προβλέπει τελικώς τη σύσταση τριών ταμείων (ένα υπερ-Ταμείο υπό το ΙΚΑ στο οποίο θα ενταχθούν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, ένα δεύτερο ταμείο που θα είναι ο ΟΓΑ και ένα 3ο που θα είναι το ΝΑΤ) αλλά και τη διατήρηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων υπό τη μορφή όμως πόρων του ασφαλιστικού συστήματος και όχι της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας ξεχωριστά.
Επίσης, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κάλυψη των μέτρων χωρίς να απαιτείται περικοπή των κύριων συντάξεων κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου.
Το βασικότερο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου, είναι ο προσδιορισμός μέτρων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 εντός των προσδιορισμένων στόχων (σ.σ για το 2017 πρέπει να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και για το 2018 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ). Αυτό το πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου, θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή ο κύριος όγκος (1,2 δισ. ευρώ) θα πρέπει να αφορά σε μέτρα που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2017.
Τέλος, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, εκτός από την πώληση των επιχειρηματικών δανείων αλλά και των στεγαστικών που δεν αφορούν στην απόκτηση κύριας κατοικίας μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει –σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδας- να αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους θα πωλούνται σε ιδιωτικά κεφάλαια τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη διαπραγμάτευση θα μπουν και τα κόκκινα δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας ωστόσο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα «προστατέψει» από τη διαδικασία της μεταβίβασης.
To 1 δισ. ευρώ που εισέπραξε η Ελλάδα μετά τη σχετική απόφαση του ESM ήταν προγραμματισμένο να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από τον περασμένο Οκτώβριο. Έχουν απομείνει προς είσπραξη –για να κλείσει ο προγραμματισμός που είχε γίνει τον Αύγουστο για το 2015- 5,7 δις. ευρώ τα οποία ήταν κανονισμένο να καταβληθούν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτό το ποσό, προγραμματίζεται τώρα να δοθεί με την ολοκλήρωση της 1ηςαξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: