Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Κοστέλο: Ασφαλιστικό και φορολογικό προϋπόθεση για την συζήτηση του χρέους

Κοστέλο: Ασφαλιστικό και φορολογικό προϋπόθεση για την συζήτηση του χρέους

Πρώτη καταχώρηση: 30/11/2015 - 18:35
Τελευταία δημοσίευση: 30/11/2015 18:50Οικονομία
Κοστέλο: Ασφαλιστικό και φορολογικό προϋπόθεση για την συζήτηση του χρέους
Του Τάσου Δασόπουλου  
Η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει και στην συζήτηση για το δημόσιο χρέος, τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ντέλκαν Κοστέλο, σημειώνοντας ότι για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Διαβάστε αναλυτικά στο enikonomia.gr.
Διαβάστε επίσης.
ΥΠΟΙΚ: Παράταση έως τις 2 Δεκεμβρίου και για τις δόσεις ρυθμίσεων

Κοστέλο: Ασφαλιστικό και φορολογικό
προϋπόθεση για την συζήτηση του χρέους

Πρώτη καταχώρηση: 30/11/2015 - 17:09
Τελευταία δημοσίευση: 30/11/2015 17:09Οικονομία
Κοστέλο: Ασφαλιστικό και  φορολογικό προϋπόθεση για την συζήτηση του χρέους
Του Τάσου Δασόπουλου
  
Η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει και στην συζήτηση για το δημόσιο χρέος, τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο, σημειώνοντας ότι για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Μιλώντας στο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» ο κ. Κοστέλο παραδέχθηκε ότι, μετά την συμφωνία και τα πακέτα μέτρων που ψηφίστηκαν έως τώρα, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχουν αλλάξει. Ενώ στα μέσα του χρόνου υπολογίζαμε για την Ελλάδα ύφεση από 2 % έως και 4% του ΑΕΠ, αναθεωρήσαμε πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στο 1,4% του ΑΕΠ και τώρα αν λάβουμε τα τελευταία στοιχεία, θα πρέπει να υπολογίζουμε για μεταβολή του ρυθμού ανάπτυξης κοντά στο 0.
Ειδικά για το ασφαλιστικό τόνισε ότι, η αύξηση των εισφορών δεν βοηθά την αύξηση των εσόδων. ΟΙ εισφορές, τόνισε ο κ. Κοστέλο, θα πρέπει να υποστηρίζουν την παραμονή στην αγορά εργασίας και όχι το αντίθετο. Τόνισε πάντως ότι όλα είναι στο τραπέζι και συζητούνται.
Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η Ελλάδα και οι εταίροι της θα προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Δήλωσε αντίθετος σε μια εκ των προτέρων ελάφρυνση του χρέους και τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι τα χρόνια όπου συγκεντρώνονται μεγάλες λήξεις ληξιπρόθεσμων χρεών και βεβαίως η συνολική διαχειρισιμότητα. Δηλαδή, το ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα πρέπει να πληρώνει στο διηνεκές η ελληνική Κυβέρνηση.
Τόνισε επίσης ότι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, είναι η προώθηση των αλλαγών που αφορούν την αγορά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πιο σοβαρή από όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας, θεώρησε την σταθερή Κυβέρνηση και το ήρεμο πολιτικό κλίμα.

Συγκρατημένος ο  Ράσμους Ρέφερ

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για το πόσο σύντομα θα αρθούν πλήρως τα capital controls.
Τόνισε ότι, μετά την ολοκλήρωση τη διαδικασίας, θα πρέπει οι τράπεζες να καταφέρουν να αναχρηματοδοτούνται από μόνες τους,  να επιστρέψουν οι καταθέσεις και σε επόμενο χρόνο θα είναι δυνατή η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Ξεκαθάρισε πάντως για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος των καταθέσεων.
  
Ο  Τσακαλώτος για τις επενδύσεις

ΟΙ επενδύσεις θα επανέλθουν όταν αυτοί που έχουν τα χρήματα θα έχουν ένα ανοιχτό διάδρομο για να τις κάνουν. Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και αφού το ενδεχόμενο του Grexit δεν έχει φύγει από το σκηνικό, οι επενδυτές θα είναι σε αναμονή.
Αυτό, είπε μεταξύ άλλων νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο «Η  ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας .
Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει λύση για το χρέος μέχρι και το Μάρτιο του 2016 που θα βάλει την οικονομία σε ενάρετο κύκλο.
Ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στη συμφωνία που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι τόνισε ότι χρειάζεται μα νέα ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και την οικονομική πλευρά της συμφωνίας.
Σημείωσε επίσης ότι θέματα, όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, είναι πολύπλοκα θέματα που επηρεάζουν, το καθένα, πολλούς κοινωνικούς χώρους.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέφυγε να κάνει και μια μικρή αυτοκριτική για την πρώτη θητεία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως είπε, η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει είχε φέρει περισσότερα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, αφού τέτοιου είδους μέτρα δεν τα εμπόδιζε ποτέ ούτε η τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: