Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Νέα φορολογικά μέτρα που θα «πνίξουν» τη μεσαία τάξη

Νέα φορολογικά μέτρα που θα «πνίξουν» τη μεσαία τάξη

Στο προσκήνιο θα βρεθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα φορολογικά μέτρα άμεσης απόδοσης που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016.
nea-forologika-metra-pou-tha-pniksoun-ti-mesaia-taksi
 
Στο προσκήνιο θα βρεθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα φορολογικά μέτρα άμεσης απόδοσης που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016.
Πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποφέρει φέτος 150 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι σχεδιάζεται διπλό «χτύπημα» το οποίο θα πλήξει για μια ακόμη φορά τους εκπροσώπους της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», δηλαδή τους φορολογούμενους που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις μεσαία ή υψηλά εισοδήματα ή ακόμη και στους ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 150-200.000 ευρώ ή και λιγότερο.
Την επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων τα οποία θα αποδώσουν τόσο μέσα στο 2016 όσο και μέσα στη διετία 2017-2018 επιβεβαίωσε ήδη από τη Δευτέρα ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος.
Πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποφέρει φέτος 150 εκατ. ευρώ επιπλέον με παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές η οποία ακόμη δεν έχει γίνει.
Μέσω των παρεμβάσεων στη φορολογία εισοδήματος, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και ένα σημαντικό ποσό από τα συνολικά 1,7 δις. ευρώ που πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω νέων μέτρων για τη διετία 2017-2018.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει για ανακατανομή των φορολογικών βαρών εννοώντας ότι οι έχοντες (για την ακρίβεια οι εμφανίζοντες) τα υψηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να σηκώσουν και περισσότερα βάρη.
Το «εργαλείο» για την ανακατανομή των βαρών, θα επιχειρηθεί να είναι η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα φορολογούνται όχι μόνο τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά και τα εισοδήματα από ενοίκια ή και άλλες πηγές.
Ο κ. Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016. Ωστόσο, επειδή αναζητούνται πρόσθετα έσοδα για τη φετινή χρόνια, η διέξοδος που διαφαίνεται είναι να εξασφαλιστούν από φέτος πρόσθετοι φόροι μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησης ή της προκαταβολής.
Αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ανταλλάσσονται στοιχεία και πληροφορίες για τα πιθανά μέτρα που θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα καθώς μόνο έτσι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

Και δεύτερο πλήγμα

Το δεύτερο «πλήγμα» εις βάρος της μεσαίας τάξης αναμένεται να προέλθει μέσα από τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα επιβληθεί με βάση την περιουσιακή κατάσταση του καθενός κατά την 1η Ιανουαρίου 2016.
Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου θα πρέπει να θεωρούνται πλέον δεδομένες μετά τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν στις αντικειμενικές αξίες. Ειδικά ο συμπληρωματικός φόρος –επιβάλλεται σήμερα σε όσους έχουν ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ- δεν είναι δυνατόν να αποδώσει τα ίδια έσοδα με το 2015 λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Με δεδομένο ότι θα γίνουν αλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ (δηλαδή τον φόρο ανά ακίνητο) και να επιβάλλει έναν φόρο με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας. Για να μπορέσει όμως ένας τέτοιος φόρος να φέρει στα ταμεία 2,65 δις. ευρώ, θα πρέπει να θεσπιστεί πολύ μικρό αφορολόγητο (όχι πάνω από 40-50.000 ευρώ) και να υπολογιστεί ο φόρος με υψηλούς συντελεστές ακόμη και για μικρές περιουσίες της τάξεως των 100-150.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: