ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Γιατί έφτασε στα άκρα η σχέση Αθήνας και Ε.Ε. με το ΔΝΤ
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Πρωτοφανής, στην εξαετή ιστορία των Μνημονίων, είναι η ένταση στο τρίγωνο Αθήνας - Βρυξελλών - ΔΝΤ, και όλα τα σενάρια είναι πια ανοικτά, μετά την παρέμβαση Τόμσεν ο οποίος αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, τις επιλογές της Ευρωζώνης και τη στάση της Αθήνας. Το άρθρο προκάλεσε χθες σφοδρές αντιδράσεις.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, που ξεκινά σήμερα κρίσιμο γύρο επαφών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, αναφέρθηκε, από τη Νίσυρο, σε ανόητους τεχνοκράτες, ενώ ηλεκτρισμένο ήταν το κλίμα στη χθεσινή, πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς στην Αθήνα. Εκεί κυριάρχησε ένταση με τη Ντ. Βελκουλέσκου, στην οποία εστάλη μήνυμα πως διαπραγμάτευση μέσω blog δεν γίνεται. Με τη θέση αυτή συντάχθηκε και η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών, που πέρα από τις επίσημες τοποθετήσεις, προχώρησε χθες και σε διαρροές, με ευρωπαϊκές πηγές να αποδίδουν στο Ταμείο παραπλανητικούς ισχυρισμούς και να επιχειρούν να αποδομήσουν τα επιχειρήματα υπέρ νέων περικοπών στις συντάξεις και μείωσης του αφορολόγητου.
Το θερμό επεισόδιο με το ΔΝΤ, και μάλιστα δημοσίως, καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον συμβιβασμό μεταξύ όλων των «παικτών» για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, το συντομότερο, που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα νέα δεδομένα ενισχύουν τα σενάρια καθυστερήσεων, τουλάχιστον στο πρώτο δίμηνο του 2017, ενώ τροφοδοτούν και τη συζήτηση περί εγχώριων πολιτικών εξελίξεων. Εγείρουν παράλληλα ερωτήματα για το εάν θα μπορέσουν να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο του 2017 και να μην καθυστερήσει η απόφαση, για παράδειγμα, μετά τις γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2017. Όσον αφορά στο Ταμείο, πηγές με γνώση των ισορροπιών στο εσωτερικό του, μιλώντας στην «Η», σημειώνουν πως το άρθρο Τόμσεν εκφράζει γνωστές θέσεις. Θεωρούν όμως πως πλέον ίσως αποδειχθεί δυσκολότερος ο συμβιβασμός για τους όρους συμμετοχής του Ταμείου, συμμετοχή που θέτει ως όρο το Βερολίνο, που έως χθες πάντως δεν είχε λάβει θέση στο θέμα.
Χθες πάντως στην περίπου τρίωρη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην Αθήνα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος έθεσε το θέμα της παρέμβασης Τόμσεν στην Ντ. Βελκουλέσκου, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τέτοιες κινήσεις εν μέσω διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές, παραπέμποντας σε ήδη δημοσιευμένα στοιχεία, έκαναν λόγο για παραπλανητικούς ισχυρισμούς του ΔΝΤ.
1 Για το ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρούνται από τη φορολόγηση του εισοδήματος, εκτιμούν πως εάν συνοψιστούν φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παραθέτοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2015, επισημαίνεται πως κάποιος με αποδοχές στο 67% του μέσου όρου και με δύο παιδιά έχει φορολογική επιβάρυνση ύψους 15% στην Ελλάδα, διπλάσια από αυτή της Πορτογαλίας και περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από της Ισπανίας.
2 Κοινοί υπολογισμοί Κομισιόν και ΟΟΣΑ, κατά την πρώτη αξιολόγηση δείχνουν διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην Ελλάδα. Το αφορολόγητο όριο μειώθηκε κατά 10% και ευθυγραμμίστηκε με εκείνο άλλων κρατών, όπως της Ισπανίας και της Γερμανίας.
3 Ο μέσος όρος των συντάξεων στη Γερμανία το 2013 ήταν 1.233 ευρώ τον μήνα, ενώ στην Ελλάδα ανερχόταν σε 846 ευρώ, δηλαδή κατά 45% χαμηλότερος.
4 Σχετικά με την εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα, υποστηρίζουν πως η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, αυξήθηκε από 77% το 2015 στο 81% για τους τέσσερις βασικούς φόρους.
«ΟΧΙ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
ESM - Κομισιόν βάλλουν κατά Πολ Τόμσεν
Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες Κομισιόν και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) επικρίνοντας με αυστηρό τόνο τη στάση του ΔΝΤ. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι στελέχη του ΔΝΤ δημοσίευσαν ένα blog για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που νέες συνομιλίες έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ESM. «Ελπίζουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική που οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα παραμένουν κεκλεισμένων των θυρών», πρόσθεσε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο και τόνισε πως ο Μηχανισμός στηρίζει την άποψη που διατύπωσε και η Κομισιόν.
Σε δηλώσεις της χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν έστειλε σαφές μήνυμα πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως αξιόπιστο και υπογράμμισε την ανάγκη, όλοι οι Θεσμοί -και το ΔΝΤ- να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα τα οποία έχει κάνει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Αν. Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις που εξέφρασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Π. Τόμσεν και ο Μ. Ομπστφελντ του ΔΝΤ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι Θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».
Σχετικά με την αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα επέμεινε πως στελέχη από όλους τους Θεσμούς βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να πετύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Εκτίμησε δε πως με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου