Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ «Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει μέσω blog», κ. Βελκουλέσκου...

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

«Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει μέσω blog», κ. Βελκουλέσκου...

«Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει μέσω blog», κ. Βελκουλέσκου...

Με εμφανή την ενόχληση της Αθήνας από το άρθρο του Πόλ Τόμσεν, αλλά και των δανειστών μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η δυσφορία της κυβέρνησης για την παρέμβαση των αξιωματούχων του ΔΝΤ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής σε επισήμανση που έγινε προς την εκρπόσωπο του Ταμείου, Ντ. Βελκουλέσκου, ότι «η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω blogs».
Η Αθήνα υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι οι Ευρωπαίοι συντάσσονται με την άποψη αυτή, γεγονός που ομολογουμένως αποτυπώθηκε στις σχετικές δηλώσεις της Κομισιόν και του ESM επί του θέματος.
Η απάντηση από την πλευρά της εκπροσώπου του ΔΝΤ ήταν ότι το Ταμείο εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν είχε ως στόχο να δυσκολέψει την διαπραγμάτευση αλλά να καταγραφούν οι θέσεις του.
Οπως ήταν αναμενόμενο έγινε συζήτηση και για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα,οι οποίες συνεχίστηκαν σήμερα και από τη Νίσυρο με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Αθήνα δεν θα ρωτάει κάθε φορά τους δανειστές για το πως θα διατίθεται το πλεόνασμα.
Επισήμως, δεν υπήρξαν λεπτομερείς πληροφορίες για το τι ακριβώς συζητήθηκε επί των εξαγγελιών αυτών, ωστόσο δεδομένη θεωρείται σύμφωνα με πηγές η ενόχληση των δανειστών.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα φιλοδοξεί σε αυτή την επίσκεψη των θεσμών να κλείσει το staff level agreement αναφορικά με την αξιολόγηση, χωρίς να είναι γνωστό πόσο θα παραμείνουν οι θεσμοί αυτή τη φορά...

«ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ»

Ν. Παππάς: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση»

Ν. Παππάς: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση»

Απαντήσεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του Ταμείου για νέα μέτρα έδωσε από τη Λάρισα, όπου και βρέθηκε, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δηλώνοντας βέβαια αισιόδοξος πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα.
Ο κ. Παππάς παρευρισκόμενος στα εγκαίνια έκθεσης πολιτικής φωτογραφίας που διοργάνωσε η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», τόνισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υπάρχει όχι γιατί το ζήτησε η Ελλάδα, αλλά άλλοι.
«Χάρη της συμφωνίας η Ελλάδα αποδέχτηκε το αίτημα άλλων χωρών ως προς την παρουσία του ΔΝΤ. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμφωνία, η οποία αποδίδει ως προς τα έσοδα και ο κάθε θεσμός θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για την παρουσία του ή μη» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα γιατί έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Η Ελλάδα έχει δείξει πως μπορεί να είναι συνεπής και ως προς την εφαρμογή του προγράμματος και ως προς την στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων. Είμαστε ικανοποιημένοι από την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, αλλά και πως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις» κατέληξε.
ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ

Κυβέρνηση: Αυτές είναι οι λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Κυβέρνηση: Αυτές είναι οι λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

«Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από την έναρξη της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος το 2015, το ΔΝΤ κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που δόθηκαν για τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2010, το Ταμείο προέβλεπε για εκείνη τη χρονιά ύφεση 4,0% και η ύφεση ανήλθε στο 5,5%. Το 2011 προέβλεπε ύφεση 2,6% και η ύφεση ανήλθε στο 9,1%. Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 7,3%. Αντίστοιχα, το 2013, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ύφεση 3,2%, για το 2014, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ανάπτυξη 0,4%.
Τον Ιούνιο του 2015, το ΔΝΤ προέβλεπε για την Ελλάδα για το 2015 ανάπτυξη 0,0% και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, η πρόβλεψη έγινε ύφεση 2,3%. Όπως όλοι γνωρίζουμε το 2015 έκλεισε με ύφεση μόλις 0,2%, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ»

Τσακαλώτος στην Guardian: Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας

Τσακαλώτος στην Guardian: Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας

Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Αντί να έχει το θάρρος των απόψεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος ή και τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, μας ασκεί κάθε πίεση για να προσδιορίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα», αναφέρει ο υπουργός.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ ζητά από τους Έλληνες συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία, ενώ δεν αναφέρει όλη την αλήθεια, υποστηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Οι δαπάνες της Ελλάδας για τις συντάξεις και άλλα επιδόματα ανέρχονται περίπου στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 52% της Γερμανίας. Είναι δυνατόν όταν περίπου το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, βρίσκονται στην κατηγορία που κινδυνεύει με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας να είναι ότι οι συντάξεις και οι φοροαπαλλαγές είναι πολύ γενναιόδωρες;»
«Την ίδια ώρα, ο μόνος λόγος που περισσότεροι άνθρωποι εξαιρούνται από την καταβολή φόρου εισοδήματος είναι ότι λιγότεροι άνθρωποι έχουν αξιοπρεπή εισοδήματα. Άρα το ΔΝΤ που υποτίθεται ότι επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και ανισότητας, και που ορθώς δίνει έμφαση στην σημασία της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, φαίνεται να μην γνωρίζει ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των φοροαπαλλαγών δεν μπορεί παρά να αποτύχει, αυξάνοντας την ανισότητα και την κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλά τουλάχιστον τότε θα βγαίνουν τα νούμερα».
Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με το αίτημα των εταίρων της στην ευρωζώνη να επιδιώξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Αντ’ αυτού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε μια συμβιβαστική λύση όταν συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου.
«Παρουσίασα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως της Ελλάδας και αυτό που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν κανένα οικονομικό ή πολιτικό νόημα», επέμεινε ο υπουργός.
«Κάποια κράτη μέλη υποστήριζαν τη θέση ότι το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για 10 χρόνια. Άλλα κινούνται προς ένα συμβιβασμό πέντε ετών. Η ελληνική θέση είναι ότι κανένα από τα δύο δεν θα λειτουργήσει για την Ελλάδα και προτείναμε το συμβιβασμό του να μειωθεί άμεσα στο 2,5%, αλλά συμφωνώντας με τους θεσμούς ότι η μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Ποια ήταν η απάντηση του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ υποστήριξε στο Eurogroup ότι: ‘Δεν έχει σημασία για εμάς εάν είναι τρία, πέντε ή δέκα χρόνια υψηλών πλεονασμάτων, και πάλι θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα μέτρα για να βγουν τα νούμερα καθώς δεν πιστεύουμε ότι το 3,5% είναι εφικτό χωρίς τέτοια νούμερα’. Δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην συμβιβαστική μας πρόταση».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Η Ελλάδα δεν έχει ‘συμφωνήσει’ σε τίποτα ακόμα. Ωστόσο, βρίσκεται υπό έντονες πιέσεις από τους πιστωτές της να το κάνει. Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει αυτή την πίεση. Αντί να έχει το θάρρος των απόψεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος ή και τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, μας ασκεί κάθε πίεση για να προσδιορίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα».

«ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ» ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ανοικτός πόλεμος Μαξίμου - ΔΝΤ [video]

Ανοικτός πόλεμος Μαξίμου - ΔΝΤ [video]

Σκληρή επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπολύει το Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να κάνει λόγο για ψευδή στοιχεία, ανεπάρκεια των τεχνοκρατών του Ταμείου και να καλεί το ΔΝΤ να δείξει σεβασμό στον ελληνικό λαό. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας. «Αντί να έχει το θάρρος των απόψεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, μας ασκεί κάθε πίεση για να προσδιορίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα», αναφέρει ο υπουργός.
Κάνοντας μακρά αναφορά στις αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για τα έτη από το 2011 ως το 2013, όταν το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη αλλά η χώρα είχε τελικά ύφεση από 3,3% ως και 6,6%, αναφέρθηκε στην καταστροφολογική λογική των μετέπειτα προβλέψεών του που επίσης διαψεύστηκαν και έκανε λόγο για ψευδή δεδομένα τα οποία επικαλούνται στο άρθρο τους οι κύριοι Τόμσεν και Όμπσφελντ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό το Ταμείο να μη στηρίζεται σε ανακριβή και ψευδή στοιχεία.
Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο άρθρο των Τόμσεν – Όμπσφελντ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ΔΝΤ ουσιαστικά αυτοαναιρείται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τους δημοσιονομικούς στόχους.
Επίσης αμετάβλητη παραμένει η θέση της σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Το ίδιο ισχύει και για τα δημοσιονομικά, στα οποία αναφέρθηκε εκτενέστατα ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι «νέα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά μετά τη λήξη του προγράμματος» είπε.
Προβαίνοντας σε απαραίτητο -όπως είπε- σχόλιο για τη στάση του ΔΝΤ και το χθεσινό άρθρο των στελεχών του, Τόμσεν και Όσφελντ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και υπερασπίζεται πλεονάσματα 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος».
«Προξενεί όμως απορία το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι δύο εκπρόσωποι του Ταμείου αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πλεονάσματα, αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες», ανέφερε.
Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «οι εκτιμήσεις του Ταμείου, όμως είναι λανθασμένες, ενώ οι πληροφορίες που αναφέρει είναι ψευδείς».
Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για παλαιότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομία για τα έτη 2011, 2012 και 2013 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επί της ουσίας, ότι αυτές έπεσαν έξω, ενώ προσέθεσε και την ομολογία εκ μέρους του ΔΝΤ ότι χρησιμοποιούσε λάθος πολλαπλασιαστές.
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι για το νέο πρόγραμμα, το ΔΝΤ «αντέστρεψε τη μέθοδό του και εγκαινίασε μια τακτική καταστροφολογικών προβλέψεων, οι οποίες και πάλι έχουν όλες διαψευσθεί».
Είπε επίσης ότι και τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία που επικαλείται το άρθρο των δύο στελεχών του ΔΝΤ «είναι ψευδή», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει απάντηση και εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Θα περιμέναμε, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον ελληνικό λαό, το ΔΝΤ να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μη βασίζεται σε ανακριβή ή ακόμα και αναληθή στοιχεία. Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην διεθνή κοινότητα, επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα θέσουν θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα δεχθεί νέα μέτρα.
Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση και εάν υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι κανείς δεν επιθυμεί αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων».
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ
Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού έχουν τεθεί οι στόχοι και έχουν μπει οι βάσεις για την ελληνική οικονομία για το 2017. Ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση, έκλεισε για άλλη μια φορά το σενάριο των εκλογών, ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στη «συμμαχία των προθύμων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επίσης οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από την ελάσσονα αντιπολίτευση απεργάζονται σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε.
Η θέση της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, τόνισε.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.
«Από τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε από την ανάκαμψη να ωφεληθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και από την άλλη το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση ώστε να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση», είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα αποτύχει, «θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή και το success story που προσπάθησε να νεκραναστήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ».
Πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά «αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμεύσει την χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030».
Δεν τίθεται θέμα παραίτησης Παρασκευόπουλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για την αποποινικοποίηση του καψίματος σημαίας αλλά και τα όσα είπε για την Χρυσή Αυγή, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Παρασκευόπουλου».
«Εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για αλλαγή ή τροποποίηση του σχετικού άρθρου. Σε ό,τι αφορά τα όσα είπε για την Χρυσή Αυγή, νομίζω ότι έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινήσεις», είπε χαρακτηριστικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Πρόβλεψη από Economist: Πιθανό Grexit πριν από το Brexit

Πρόβλεψη από Economist: Πιθανό Grexit πριν από το Brexit

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει από την Ευρωζώνη, και μάλιστα προτού η Βρετανία αναχωρήσει από την ΕΕ, εκφράζει ο Economist.
Η πρόβλεψη βασίζεται στην εύθραυστη, κατά την ανάλυση, κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα, εν μέσω αλλεπάλληλων μη δημοφιλών οικονομικών μέτρων, που πιθανώς θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Economist, μια χλιαρή ανάκαμψη συνιστά μακρινή προοπτική για την Ελλάδα και έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης είναι πιθανό ένα Grexit, προτού κάν «σφραγιστεί» το Brexit.


Δεν υπάρχουν σχόλια: