ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
«Κλείστε την αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο»
Λίγες ώρες πριν τη διελκυστίνδα των Βρυξελλών με τη Αθήνα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέλνουν τελεσίγραφο στη ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το μήνυμα Ευρωπαίου αξιωματούχου, η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Φεβρουάριο, και μάλιστα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς μετά αρχίζει ο λεγόμενος «εκλογικός κύκλος» σε κράτη- μέλη. «Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας χωρίς σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στα εμπλεκόμενα κράτη. Συνεπώς, ο μήνας αυτός είναι -όχι επίσημα, αλλά λογικά- η καταληκτική ημερομηνία για μια πολιτική συμφωνία», τόνισε με νόημα.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα της τριετίας 2018 - 2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων (αφορολόγητο, συντάξεις) με στόχο την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει «παγώσει» από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση «κλειδί» για τη συνέχεια αναμένεται να αποτελέσει η στάση που θα κρατήσει απέναντι στην πρόταση Τσακαλώτου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ελέγχει απόλυτα την Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναφορές στο σενάριο «του αντίστροφου κόφτη» ως πιθανής διεξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό ζήτημα. Το σενάριο αυτό προβλέπει:
Νομοθέτηση «εδώ και τώρα» των μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά.
Ακύρωση των νομοθετημένων μέτρων, εφόσον κριθεί ότι οι στόχοι (3,5% του ΑΕΠ) στα πλεονάσματα δεν απειλούνται και το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε μνημονιακή τροχιά.
Προκειμένου να βρει συμμάχους αλλά και για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στη βελγική πρωτεύουσα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Οι δύο άνδρες θα έχουν πριν από το κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με διάφορους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Στην ατζέντα των ελληνικών επαφών περιλαμβάνονται πρόσωπα της «αυλής» Σόιμπλε, όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και υπουργοί - επίτροποι, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ή ο επίτροπος Πιέρ Μοκσοβισί, που είναι φιλικά διακείμενοι στην ελληνική κυβέρνηση. «Παρών» στη σημερινή συνεδρίαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, οι θέσεις του οποίου είναι γνωστές. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι απαιτείται η μείωση του αφορολογήτου και το άνοιγμα του ασφαλιστικού.
«Τον επόμενο μήνα, θα δημοσιευτεί έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται τμήμα ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Είμαι σίγουρος ότι όσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο της έκθεσης θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το θέμα αυτό, παρόλο που δεν θα τεθεί στη συνάντηση», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος πάντως παρέπεμψε στο ανακοινωθέν του Eurogroup του περασμένου Μαΐου. «Τα βραχυπρόθεσμα συμφωνήθηκαν και τα μεσοπρόθεσμα είναι ήδη στη θέση τους, έχουν περιγραφεί και η απόδοσή τους είναι σημαντική. Σε αυτή τη φάση, δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι», είπε.
Συμμετοχή
Πάντως ο αξιωματούχος της Ε.Ε. ξεκαθάρισε ότι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη. Όπως είπε «εξετάστηκαν σενάρια για τη μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, που έδειξαν ότι αυτό θα προκαλέσει τεχνικά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις», για να προσθέσει με νόημα ότι «οι άνθρωποι που εύχονταν κάτι τέτοιο πρέπει να προσέχουν τι εύχονται».
Πάντως ο αξιωματούχος της Ε.Ε. ξεκαθάρισε ότι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη. Όπως είπε «εξετάστηκαν σενάρια για τη μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, που έδειξαν ότι αυτό θα προκαλέσει τεχνικά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις», για να προσθέσει με νόημα ότι «οι άνθρωποι που εύχονταν κάτι τέτοιο πρέπει να προσέχουν τι εύχονται».
Εξήγησε δε ότι «για να μπορέσει το ΔΝΤ να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει και συμφωνία για το διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος. Και ο λόγος είναι ότι η ωρίμαση του ελληνικού χρέους φτάνει στο 2060 και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα του κλασικού ορίου. Σε αυτό θα συμβάλει και μια σειρά από παραμέτρους, όπως η απόδοση της οικονομίας, η ανάπτυξη και το συνολικό ύψος του χρέους».
Ψήφιση των μέτρων
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018 «είναι το ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018 «είναι το ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση».
Εκτός από τις απαιτήσεις των Θεσμών, ανοιχτό ζήτημα παραμένει και τι θα δεχθεί το ελληνικό επιτελείο. Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι «η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους Θεσμούς αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία. Δεν είναι προορισμός, αλλά μια καλή αφετηρία προσθέτοντας ότι «χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα για την αξιολόγηση, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στον τομέα της ενέργειας και αλλού, αλλά και απαιτήσεις που εγείρει το ΔΝΤ -συγκεκριμένα για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018».
Συναντήσεις
• Με στόχο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στη βελγική πρωτεύουσα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Οι δύο άνδρες θα έχουν πριν από το κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με διάφορους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
• Στην ατζέντα των ελληνικών επαφών περιλαμβάνονται πρόσωπα της «αυλής» Σόιμπλε, όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και υπουργοί - επίτροποι, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ή ο επίτροπος Πιέρ Μοκσοβισί, που είναι φιλικά διακείμενοι στην ελληνική κυβέρνηση.
• Παρών στη σημερινή συνεδρίαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, οι θέσεις του οποίου είναι γνωστές.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
«Δεν νομοθετούμε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα»
Του Ηλία Μπενέκου
Μήνυμα στους δανειστές, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έστειλε χθες ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών στη διακυβέρνηση της χώρας. Δίνοντας σαφές στίγμα των ελληνικών προθέσεων, απέναντι στις απαιτήσεις που εγείρονται από τους Θεσμούς για άμεση νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία. Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ τόνισε πως «σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας». Αναφερόμενος μάλιστα στις θυσίες του ελληνικού λαού στο όνομα της Ευρώπης, τόσο λόγω της πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής όσο λόγω της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «αξίζει σεβασμό αυτή η μεγάλη συνεισφορά της μικρής Ελλάδας στην ενότητα της Ευρώπης».
Ο πρωθυπουργός εξάλλου με αφορμή τη διάσταση απόψεων που καταγράφεται στους κόλπους των δανειστών, αλλά και την ασάφεια που επικρατεί αναφορικά με τις προθέσεις του ΔΝΤ «να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και η Ευρώπη οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά».
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ενώ η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να μη νομοθετήσει μέτρα, φροντίζει ωστόσο να «καθησυχάζει» τις ανησυχίες που υπάρχουν για δημιουργία κλίματος ανάλογου με εκείνο του 2105 και αναβίωσης σεναρίων Grexit, διαμηνύοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Σε αυτό το μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία. Θα ήταν καταστροφικό για τους εργαζόμενους που θα έβλεπαν την αγοραστική τους δύναμη και το βιοτικό τους επίπεδο να καταρρέει, αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας και τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας
Σε κάθε περίπτωση από το Μαξίμου -και ενώ ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη εκδήλωση για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αλ. Τσίπρας- συνεχίζουν να διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, με αφορμή την πορεία της διαπραγμάτευσης.
«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από τη κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν με φοβίζουν. Η κυβέρνησή μου δεν στηρίχτηκε ούτε σε εγχώρια συμφέροντα ούτε σε ξένους προστάτες, παρά μόνο στον λαό». Ωστόσο, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι εκλογές δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας στην παρούσα φάση, παρά το συνεχές αίτημα της αντιπολίτευσης. «Τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές;», διερωτήθη ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «ακόμη και η ΝΔ που τις ζητάει από υποχρέωση, δεν είμαι βέβαιος ότι τις εννοεί». «Θα είχε νόημα να τις ζητάει αν μπορούσε να καταθέσει στο τραπέζι μια εναλλακτική πρόταση, στοιχειωδώς επωφελέστερη για τον ελληνικό λαό», εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Στρέφοντας δε τα βέλη του στην αντιπολίτευση, ανέφερε πως «αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή σοκ και δέος για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους».
«ΚΑΝΤΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Ηχηρή παρέμβαση από Γ. Στουρνάρα για την αξιολόγηση
Ηχηρά μηνύματα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους δανειστές, να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση ώστε να μη χαθεί η τιτάνια προσπάθεια που έχει κάνει η χώρα για έξοδο από την κρίση, έστειλε χθες ο διοικητής της ΤτΕ. Σε δύο ομιλίες του σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της EBRD και του Wharton Club of Greece ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, με την προϋπόθεση να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, προκειμένου να μπει η χώρα σε ένα νέα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε την ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016, «κάτι που καθιστά λογικό να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το έτος συνολικά, για πρώτη φορά από το 2014».
Εκανε λόγο για «σημαντικά επιτεύγματα» των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2010 επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι την περίοδο 2013-16, το πρωτογενές έλλειμμα εξαλείφθηκε και, για πρώτη φορά από το 2001, καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση τίθεται σε κίνδυνο από μια σειρά παραγόντων που είναι και εξωγενείς. Αναφέρθηκε στην πολιτική αβεβαιότητα, την άνοδο του λαϊκισμού και της αντιευρωπαϊκής ρητορικής, την έξαρση του προστατευτισμού διεθνώς, την ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης και το Brexit.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από την κρίση αφήνοντας αιχμές για καθυστερήσεις που υπάρχουν. «Σήμερα αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισής του».
Καταλήγοντας τόνισε ότι απαιτείται ρεαλισμός και ευελιξία τόσο από τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και από την ελληνική πλευρά, με στόχο την άμεση κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2017 και μετά.
Αν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εκταμίευση δόσεων αλλά και για τη συζήτηση της παραμετροποίησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, με δυνητική εφαρμογή τους μετά το 2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου