Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Κίνηση - έκπληξη από Μοσκοβισί για το έλλειμμα της Ελλάδας

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Κίνηση - έκπληξη από Μοσκοβισί για το έλλειμμα της Ελλάδας

Κίνηση - έκπληξη από Μοσκοβισί για το έλλειμμα της Ελλάδας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει κατά της Ελλάδας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα, στο έντυπο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, προσθέτοντας ότι ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προτίθεται να κάνει μια τέτοια πρόταση την Τετάρτη 17 Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη.
Μία τέτοια πρωτοβουλία, σημειώνει το έντυπο, η οποία θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα κάποιες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει την υποστήριξη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όχι όμως και του αρμόδιου επιτρόπου για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Καταλήγοντας, η Agence Europe υποστηρίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου στο Eurogroup θα σήμαινε και πιθανή απόφαση για την εκταμίευση μίας νέας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στα μέσα Ιουνίου, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και δίνοντας τη δυνατότητα ν' αποφευχθεί το να προσεγγίσουν οι διαπραγματεύσεις τον χρόνο διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι σημερινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι σημερινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πολλή δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΙΚ

Βερολίνο: Σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα

Βερολίνο: Σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προβλέπει πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, την επομένη της επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
«Επί της ουσίας, η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αυτό παραμένει η προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε ο Γενς Σπαν, ένας από τους Γερμανούς υφυπουργούς Οικονομικών.
«Παραμένω αισιόδοξος ότι θα αυτό θα επιτευχθεί σύντομα», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έγινε χθες.

ΣΤΙΣ 10:30

Στις Βρυξέλλες αύριο η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα - Παρών ο Ντάισελμπλουμ

Στις Βρυξέλλες αύριο η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα - Παρών ο Ντάισελμπλουμ
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συζητείται αύριο, στις 10:30 το ελληνικό πρόγραμμα. Στη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Υπενθυμίζεται, πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται για πρώτη φορά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις του για τους λαούς του Νότου και τις γυναίκες.

Εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Handelsblatt: «Οι δανειστές θέλουν να ελέγξουν και πάλι την Ελλάδα»


Handelsblatt: «Οι δανειστές θέλουν να ελέγξουν και πάλι την Ελλάδα»
Στην τρέχουσα αξιολόγηση αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Οι δανειστές θέλουν να ελέγξουν και πάλι την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει η εφημερίδα στην online εκδοχή της.
«Τις επόμενες μέρες οι δανειστές της Ελλάδας θα βάλουν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κάτω από το μικροσκόπιο. Μόνο κατόπιν μίας επιτυχημένης αξιολόγησης θα υπάρξουν νέα δισεκατομμύρια στήριξης. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους, για την οποία πιέζει εδώ και καιρό η Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.


ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ στα αντίμετρα - Τι συζήτησαν με τους δανειστές


Μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ στα αντίμετρα - Τι συζήτησαν με τους δανειστές
Μάχη για τα μέτρα και τα αντίμετρα δίνεται για ακόμη μια φορά στο Χίλτον. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στη λίστα των θετικών μέτρων που θα συμβάλλουν ώστε η συμφωνία να έχει δημοσιονομικό μηδενικό αποτέλεσμα.
Το 1,8 δισ. δηλαδή 1% του ΑΕΠ που θα εφαρμοστεί αρχικά ως αντίμετρο θα προέλθει από τις μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης των 180 εκατομμυρίων θα αφορά σε μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, ενώ ακόμη 180 εκατομμύρια αφορά στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τον ΕΝΦΙΑ.
«Θα υπάρξει μία μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα», εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει πρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πόουλ Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα, η ίδια πηγή είπε « δεν ξέρω κάτι τέτοιο, δεν έχει συζητηθεί».
Παρά τις διαφορές που για μια ακόμα φορά προέκυψαν, κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να βρίσκονται αρκετά κοντά σε συμφωνία για το θέμα του υπερταμείου, όπως ανέφερε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το πέρας της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της εκπρόσωπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Οι ΔΕΚΟ
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση ζήτησε διαφορετικές διατυπώσεις σε 2-3 θέματα. «Ενδεικτικά ζητάμε να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο το κράτος θα μπορέσει να επηρεάσει την πολιτική στις ΔΕΚΟ», ανέφερε σχετικά και προσέθεσε πως αυτό θα μπορούσε να το κάνει ένα γραφείο ή ένας οργανισμός. 
Ερωτηθείς για τη λίστα με τις εταιρείες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) είπε πως έχει υπάρξει μια λίστα που έχει εξεταστεί στο ΚΥΣΟΙΠ, αλλά από αυτή για διάφορους λόγους έχουν αφαιρεθεί κάποιες ΔΕΚΟ. «Θα φθάσουμε σε τελική λίστα που θα ξαναμπεί στο ΚΥΣΟΙΠ», είπε. "Υπάρχουν κάποιες που θέλουμε να εξαιρέσουμε", παραδέχθηκε η ίδια πηγή, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί.
Τόνισε επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες δύο τρεις διατυπώσεις, που η ελληνική πλευρά θέλει να αλλάξει στο τελικό κείμενο των μνημονίων.
Ο αξιωματούχος αποκάλυψε πως οι θεσμοί ενημερώθηκαν και για το Ελληνικό και το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δασάρχη και αρχαιολογία. «Έγινε συζήτηση για το πως θα πάνε πιο γρήγορα κάποιες ιδιωτικοποιήσεις», προσέθεσε χωρίς να γίνει όμως συγκεκριμένος.
Για την εκκρεμότητα σχετικά με τον ορισμό των ΔΣ των θυγατρικών του Υπερταμείου είπε πως αυτό είναι θέμα του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου.
Για το πως θα κινηθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς είπε πως συντάσσονται ήδη οι διαφορές και οι παρατηρήσεις της κυβέρνησης επί των κειμένων των Μνημονίων.
Όπως τόνισε, οι διάφορες θα γεφυρωθούν πρώτα σε επίπεδο κλιμακίων και όσες δεν επιλυθούν θα οδηγηθούν προς επίλυση σε επίπεδο επικεφαλής των Θεσμών.
Τέλος ανέφερε πως το κείμενο του Μνημονίου της ΕΕ είναι 40 σελίδες και το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ μόλις 5 και πως και τα δυο κείμενα δεν εμπεριέχουν τίποτα νέο, αλλά όσα έχουν προκαταρκτικά συμφωνηθεί.
Να σημειωθεί πως σημειώθηκε πρόοδος και στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά.


ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΑ «ΜΕΤΩΠΑ»

«Κλειδώνει» ο βαρύς λογαριασμός με περικοπές 3,6 δισ. ευρώ


«Κλειδώνει» ο βαρύς λογαριασμός με περικοπές 3,6 δισ. ευρώ
Η οριστικοποίηση των μέτρων της διετίας 2019 - 2020, καθώς και του πακέτου των αντίμετρων βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τους πιστωτές, που έχουν βάλει από χθες στο τραπέζι τα αναλυτικά κείμενα των προσχεδίων των μνημονίων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται σειρά άλλων δύσκολων ζητημάτων: Νέες αλλαγές στην αγορά φαρμάκου και συγκεκριμένα στις κατηγορίες φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία. Απελευθέρωση επαγγελμάτων, μεταξύ αυτών και των μηχανικών. Σαφείς συστάσεις να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες
Βαρύς λογαριασμός «κλειδώνει» τις επόμενες μέρες με τους δανειστές και φέρνει περικοπές 3,6 δισ. ευρώ σε συντάξεις και αφορολόγητο αλλά και σειρά ανατροπών σε δύσκολα «μέτωπα», που προσθέτουν βαθμούς δυσκολίας στη διαπραγμάτευση. Η οριστικοποίηση των μέτρων της διετίας 2019 - 2020, καθώς και του πακέτου των αντίμετρων βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τους πιστωτές, που έχουν βάλει από χθες στο τραπέζι τα αναλυτικά κείμενα των προσχεδίων των μνημονίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν αυτών καθώς και των αλλαγών στη λειτουργία των καταστημάτων στο τραπέζι βρίσκεται σειρά άλλων δύσκολων ζητημάτων:
Φρανσέσκο Ντρούντι
Φρανσέσκο Ντρούντι
  • Νέες αλλαγές στην αγορά φαρμάκου και συγκεκριμένα στις κατηγορίες φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ αυτών και τα μη συνταγογραφούμενα.
  • Απελευθέρωση επαγγελμάτων, μεταξύ αυτών και των μηχανικών.
  • Σαφείς συστάσεις να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες.
  • Κριτήρια που θα καθορίζουν το οικονομικό προφίλ των οφειλετών προς το δημόσιο ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να αποκαλύπτονται αυτοί που είναι οικονομικά αδύναμοι, έναντι αυτών που ενώ μπορούν να πληρώσουν δεν το πράττουν.
Μέσα στις επόμενες μέρες εν τω μεταξύ αναμένεται να κλειδώσει ο τελικός λογαριασμός για συντάξεις, αφορολόγητο, τις αλλαγές στα εργασιακά και τα αντίμετρα. Όσον αφορά στις κυοφορούμενες μειώσεις στο αφορολόγητο, που θα ισχύσουν, με τα σημερινά δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να κλειδώσει το ύψος του αφορολόγητου, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως θα «προσγειωθεί» στις 5.636 ευρώ έως 6.245 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Η μείωση του αφορολογήτου θα συνοδεύεται με μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20% πιθανότατα, μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο των αντίμετρων που προωθεί η κυβέρνηση.
Στα υπόλοιπα «μέτωπα», οι διεργασίες παραμένεουν έντονες, ενώ ειδικά για τα εργασιακά και τις αλλαγές στις συντάξεις μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κλειδώσει οριστικά το πακέτο.
Εως το τέλος της εβδομάδας:
Ντέγκλαν Κοστέλο
Ντέγκλαν Κοστέλο
[1] Θα αποφασιστεί αν η περικοπή του 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη θα γίνει την 1/1/2019 μέσω της μείωσης ή και της πλήρους κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις και με «ταβάνι» περικοπής το 20% - 25% (για να αποφευχθούν ακραίες μειώσεις έως 40%) ή αν θα χρειαστεί να «κοπούν» και οι προσωπικές διαφορές στις επικουρικές συντάξεις. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως ο λογαριασμός «βγαίνει» από τις κύριες συντάξεις.
[2] Θα οριστικοποιηθούν τα ποσά για τα αντίμετρα που, για τους συνταξιούχους, είναι η μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για όσους θα έχουν, μετά τις μειώσεις, άθροισμα από κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 700 ευρώ και εκπτώσεις 50% και 25% για εισοδήματα 701-1.200 ευρώ και πάνω από 1.201 ευρώ, αντίστοιχα. Στα αντίμετρα περιλαμβάνονται, ακόμη, το επίδομα ενοικίου 80 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στα 60 ευρώ από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί και στα 90 ευρώ για το δεύτερο, πρόγραμμα δημιουργίας 30.000 θέσεων εργασίας, η «κάλυψη» του 1/3 των αναγκών για βρεφονηπιακούς σταθμούς και η επέκταση των σχολικών γευμάτων για 300.000 παιδιά του Δημοτικού και 150.000 του Γυμνασίου.
Νικόλα Τζιαμαρόλι
Νικόλα Τζιαμαρόλι
[3] Θα παρουσιαστούν οι νομοθετικές διατάξεις για την κατάργηση του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις και θα συμφωνηθούν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (άδειες συνδικαλιστών- καθεστώς προστασίας τους από απόλυση). Η άρση της αναστολής, από τον Σεπτέμβριο του 2018, της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και η επαναφορά αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους όρους εργασίας των εργαζομένων, ενδέχεται επίσης να προνομοθετηθούν, ενώ καμία αλλαγή δεν θα γίνει στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Αντίμετρα
• Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να «κλειδώσει» ο τελικός λογαριασμός για τις συντάξεις, το αφορολόγητο, τις αλλαγές στα εργασιακά και τα αντίμετρα.
Από το 2020
Ντέλια Βελκουλέσκου
Ντέλια Βελκουλέσκου
• Με τα σημερινά δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να «κλειδώσει» το ύψος του αφορολόγητου, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως θα «προσγειωθεί» στις 5.636 ευρώ έως 6.245 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
• Η μείωση του αφορολογήτου θα συνοδεύεται με μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας πιθανότατα από 22% σε 20%, μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο των αντίμετρων που προωθεί η κυβέρνηση.


ΑΡΧΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Στο τραπέζι με τρόικα τα κείμενα των μνημονίων

Στο τραπέζι με τρόικα τα κείμενα των μνημονίων
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ξεκίνησαν χθες και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Τρίτη, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που κινούνται σε εντατικό ρυθμό, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να οριστικοποιείται η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA). Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε χθες πως η κυβέρνηση έλαβε τα τέσσερα κείμενα των μνημονίων, επί των οποίων χθες βράδυ η ελληνική πλευρά αναμενόταν να στείλει παρατηρήσεις και να τεθεί, σήμερα, σε νέα συνάντηση το πλαίσιο των συζητήσεων τις επόμενες μέρες.
Τα χθεσινά ραντεβού επικεντρώθηκαν στις αποκρατικοποιήσεις και την ενέργεια. Ειδικά ως προς την ενέργεια ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναφερόμενος στη ΔΕΗ, μίλησε για πώληση λιγνιτικών πεδίων. Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, εκτιμούσε πως έως την Παρασκευή θα έχουμε τελειώσει τη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, μετά τη συνάντηση που είχε με τους θεσμούς. Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει το θέμα της λίστας των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ παράλληλα στα κείμενα των προσχεδίων υπάρχουν σημεία διαφορετικών διατυπώσεων, όπως έλεγαν χθες αξιωματούχοι, για παράδειγμα στο πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ.
Συμφωνία, γρήγορα 
Κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε χθες το βράδυ, μετά τα ραντεβού με την τρόικα πως είμαστε σε καλό δρόμο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο τέλος της ημέρας «τελικά θα κλείσουμε» την τεχνική συμφωνία. Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά «θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η συζήτηση θα σκαλώσει και θα μας πάρει η κουβέντα μέχρι το πρωί, αλλά αυτά δεν θα είναι ούτε σχετικά με το υπερταμείο ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις». Η κυβέρνηση παρέλαβε χθες τέσσερα κείμενα. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με την Κομισιόν, έκτασης περίπου 40 σελίδων και το τεχνικό του σκέλος, καθώς και το Μνημόνιο με το ΔΝΤ έκτασης 5 σελίδων συνοδευόμενο επίσης από το τεχνικό του σκέλος.
Να σημειωθεί ότι πριν αρχίσουν τα χθεσινά ραντεβού έγινε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Εφ. Αχτσιόγλου, Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Επικρατείας Δ. Λιάκο.
Στόχος για την Αθήνα παραμένει μια «γρήγορη συμφωνία» ώστε τα σχετικά νομοσχέδια να έχουν περάσει από τη Βουλή έως την 15η Μαΐου και να υπάρξει χρόνος για να συζητηθεί το χρέος έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Ενέργεια 
Δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας με τους δανειστές, στην οποία συμμετείχε και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, αρκούμενος να πρσθέσει μόνον ότι υπάρχουν μικροδιαφορές και ότι πρέπει να συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες αυτές, τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει , αφορούν στις δημοπρασίες της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), οι ποσότητες των οποίων θα αυξηθούν μέχρι να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες, καθώς και όλο το σχέδιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου κ.λπ. Πάντως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη ΔΕΗ, μίλησε χθες για πώληση λιγνιτικών πεδίων, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δεν επιτρέπει τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ σε νέα ορυχεία λιγνίτη. Είπε ότι επειδή δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα ορυχεία, για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους, εξετάζεται «η πώληση υπαρχόντων λιγνιτικών πεδίων».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του 66% του ΑΔΜΗΕ, που είχε δρομολογήσει η ΝΔ και τώρα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν, ανεξαρτήτως μνημονίων, για τη συμμόρφωση της χώρας με τις επιταγές της Γενικής Διέθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., αλλά και απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες.



ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: