Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τα ελληνικά κρασιά «μεθάνε» τους ξένους

Τα ελληνικά κρασιά «μεθάνε» τους ξένους

Πονοκέφαλος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης

11 Δεκ 2017
Τα ελληνικά κρασιά «μεθάνε» τους ξένους

Στη Ρωσία υπάρχουν ακόμη περιθώρια σημαντικής ανάκαμψης για το ελληνικό κρασί, η οποία είναι η 7η σημαντικότερη αγορά οίνου διεθνώς πίσω από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα και Καναδα.
Είναι γεγονός ότι ανάκαμψη παρουσίασαν οι εξαγωγές οίνων το 2016 έναντι του 2015, αφού το 2015 ως προς τον όγκο οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές οίνων, σε σχέση με το 2014 είχαν παρουσιάσει σταθερότητα (μείωση κατά 0,51%), σύμφωνα με την επεξεργασία των διαχρονικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία προβαίνει κάθε χρόνο η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων για το 2016 οι συνολικές εξαγωγές ελληνικών οίνων παρουσίασαν σε όγκο, αύξηση κατά 7,48%, που αναλύεται σε αύξηση εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ σε όγκο κατά 9,32% και κατά 2,99% προς Τρίτες Χώρες.
Έναντι του μέσου όρου πενταετίας το 2016 παρουσιάζει συνολική (διαχρονική) αύξηση κατά 1,14% σε όγκο, ενώ κατά προορισμό αύξηση παρατηρείται κατά 0,43% προς χώρες της ΕΕ και αύξηση κατά 5,92% προς Τρίτες Χώρες.
Στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων κυκλοφορούν ορισμένοι ελληνικοί οίνοι ανώτερης ποιότητας και υψηλότερης τιμής (ενδεικτικά αναφέρονται προϊόντα των επιχειρήσεων «Τσάνταλη», «Κτήμα Άλφα», «Cavino», «Διόνυσος», «Αμπελώνας Μυκόνου», «Niko Lazaridi», «Mediterra Winery», «Μπουτάρη»).

Όμως σε όλα αυτά ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ταλαιπωρεί τους οινοπαραγωγούς. Προκειται για ένα μέτρο που συνεχώς λένε ότι θα καταργηθεί. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που θα ανοίξει με την κατάργηση του φόρου. Ο φόρος φέρνει περίπου 16 εκατ. ευρώ ετησίως, έναντι 55 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ έχει οδηγήσει και σε έξαρση της λαθραίας διακίνησης χύμα και εμφιαλωμένου κρασιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: