Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Οι ιδιώτες οι πιο ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις Τι προκύπτει από τα στοιχεία φορολογικής συμμόρφωσης

Οι ιδιώτες οι πιο ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις
Τι προκύπτει από τα στοιχεία φορολογικής συμμόρφωσης
14 Δεκ 2017 - 09:06
Picture 0 for Οι ιδιώτες οι πιο ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις
Του Γιώργου Λαμπίρη

Aσυνεπείς εμφανίζονται ως προς την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, σχεδόν τρεις στους δέκα Έλληνες, καθώς το ποσοστό εισπραξιμότητας από τη φορολογική αρχή ανέρχεται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 74,6%, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έως και τον Οκτώβριο του 2017. Συγκεκριμένα το συνολικό ποσό εμπρόθεσμων πληρωμών για ακίνητη περιουσία, ανέρχεται σε 1,41 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές για το σύνολο του έτους ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Τα φυσικά πρόσωπα

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, παρουσιάζουν τη μικρότερη συνέπεια από όλες τις κατηγορίες στην καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθότι από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, έως και το 10ο μήνα του έτους εισπράχθηκαν 1,8 δισ. ευρώ με το ποσοστό εμπρόθεσμης καταβολής να ανέρχεται σε μόλις 68,68%.

ΦΠΑ: Ο φόρος με τη μεγαλύτερη εισπρακτική απόδοση

Την ίδια στιγμή ο ΦΠΑ, όπως είναι λογικό, αποτελεί το φόρο με τη μεγαλύτερη φορολογική απόδοση για το κράτος καθώς οι εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ έως και το μήνα Οκτώβριο ανήλθε στο ποσό των 8,6 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ανέρχεται στα 10,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό των εμπρόθεσμων καταβολών ΦΠΑ ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 84,46% για το 2017.

Τα νομικά πρόσωπα και η φορολογική τους συμμόρφωση

Aπό το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εισπράχθηκαν 3,05 δισ. ευρώ, ενώ οφείλονται 3,5 δισ. ευρώ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να ανέρχεται για το σύνολο του έτους στο 87%, αποτελώντας την κατηγορία με τη μεγαλύτερη φορολογική συνέπεια.

Η συνολική εικόνα

Συνολικά η φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία αναφορικά με τις εμπρόθεσμες πληρωμές για ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών - νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, οι 8 στους 10 φορολογούμενους εμφανίζονται συνεπείς, ενώ 2 στους 10 δεν έχουν καταφέρει να αντεπεξέλθουν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους. Έτσι, το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών και για τις τέσσερις κατηγορίες φόρων ανέρχεται σε 81,63%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: