Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Α. Παπανάτσιου: «Με τον Προϋπολογισμό του 2018 τελειώνει ο κύκλος των μνημονίων»

Α. Παπανάτσιου: «Με τον Προϋπολογισμό του 2018 τελειώνει ο κύκλος των μνημονίων»




ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2018 τελειώνει για τη χώρα μας ο κύκλος των μνημονίων που κληρονομήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταφέραμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και φέτος δίνουμε, όπως και πέρσι, το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε χαρακτηρίζετε τερατώδεις τους στόχους που έχουμε αποδεχθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή στο 3,5% από το 2018 μέχρι το 2021.

Ας δούμε, όμως, σε τι στόχους είχατε δεσμευτεί εσείς που τώρα σας φαίνεται υψηλό το 3,5% του ΑΕΠ. Επειδή είναι κοντή η μνήμη σας, θα αναφέρω ότι είχατε δεχτεί 1,5% για το 2014, 3% για το 2015, 4,5% για το 2016, 4,5% για το 2017 και 4,2% για το 2018 και μετά, στο διηνεκές.

Η διαπραγμάτευση του 2015, την οποία τόσο λοιδορήσατε, πέτυχε χαμηλότερους στόχους και έκανε και τη δημοσιονομική προσαρμογή ηπιότερη απ’ ό,τι θα ήταν αν είχαν παραμείνει οι στόχοι που εσείς είχατε δεχθεί.

Πάντως το 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, το δεχτήκατε, αλλά δεν το πιάσατε.

Παραδώσατε πλεόνασμα μόλις 77 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πρακτικά 0% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει μια απόκλιση 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέρος των μέτρων που αναγκαστήκαμε να πάρουμε ήταν και αυτά τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που οφείλατε να έχετε πιάσει και δεν τα καταφέρατε. Μας τα αφήσατε κληρονομιά μαζί με όλα τα άλλα που μας αφήσατε.

Παρ’ όλα αυτά, παρά την επαναλαμβανόμενη αδυναμία σας να επιτύχετε τους στόχους και την ανικανότητά σας να έχετε σωστές προβλέψεις, επιμένετε στη θεωρία του χαμένου ΑΕΠ. Ακούσαμε σήμερα για 30 - 35 δισεκατομμύρια ευρώ ή όσο θέλετε να φαντάζεστε κάθε φορά, για μια διετία.

Εδώ σας έχω κάποια νέα. Το 2014 πήγατε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη που είχατε βάλει στο Μεσοπρόθεσμο τρία χρόνια νωρίτερα, το τοποθετούσε στα 243 δισεκατομμύρια ευρώ. Χαμένο ΑΕΠ 65 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια μόνο χρονιά. Δεν χρειάζεται να προσθέσω το κατά τη δική σας λογική χαμένο ΑΕΠ του 2012 και του 2013, γιατί θα ζαλιστείτε.

Σας επιστρέφω, λοιπόν, την επιχειρηματολογία σας, που για άλλη μια φορά γυρίζει μπούμερανγκ σε εσάς. Η αναπόφευκτη δημοσιονομική προσαρμογή επιβλήθηκε από τις αντικειμενικές συνθήκες. Δεν ήταν δική μας επιλογή. Βεβαίως, τις συνθήκες αυτές τις είχαν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με τις αδιέξοδες πολιτικές τους προκάλεσαν την κρίση του 2009. Στη συνέχεια, συμπεριφέρθηκαν στους πολίτες αυτής της χώρας με ακόμη χειρότερο τρόπο. Ενοχοποίησαν συλλογικά τους πολίτες με το διαβόητο σύνθημα «Μαζί τα φάγαμε» και προσπάθησαν να διασώσουν τις ελίτ της χώρας εις βάρος των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, για την οποία τώρα δήθεν κόπτονται.

Κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, τη διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την ύφεση που προκαλέσατε. Της στερήσατε τα εισοδήματα και τώρα μιλάτε για υπερφορολόγηση. Στη φορολογία το 2013 μειώσατε κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή για τους επαγγελματίες με τα υψηλά εισοδήματα και αυξήσατε τον κατώτατο συντελεστή για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα, καταργήσατε το αφορολόγητο. Μην κλαίτε τώρα για τη μεσαία τάξη, όταν -μπορώ να πω- της αλλάξατε τα φώτα, για να ευνοήσετε σκανδαλωδώς τα μεγάλα εισοδήματα.

Με την αναμόρφωση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος που κάναμε, το 80-85% των επαγγελματιών πληρώνει λιγότερους φόρους και εισφορές. Ποια είναι για εσάς η μεσαία τάξη; Το 5% των πολιτών; Το 1%; Τα έχετε μπερδέψει λίγο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κόσμος δεν ξεχνάει ότι μόλις ζόρισαν τα πράγματα, οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έβαλαν να πληρώσουν αυτούς που είχαν υποφέρει και στην περίοδο της ευημερίας. Ρίξατε, κύριοι της Αντιπολίτευσης, τα βάρη μονόπλευρα στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και σε όσους ακόμη και στην καλή εποχή έβλεπαν τα εισοδήματά τους στάσιμα, τις τιμές σε όλα τα είδη να ανεβαίνουν, τη χλιδή να επιδεικνύεται προκλητικά. Τα ρίξατε σε αυτούς που άκουγαν ανάπτυξη και έβλεπαν ανεργία και αγριότητα στις εργασιακές σχέσεις ακόμη και πριν την κρίση. Αυτό δεν το ξεχνάει ο κόσμος.

Σε πέντε χρόνια χάθηκε το 30% του ΑΕΠ με τις πολιτικές σας και η ανεργία πήγε πάνω από το 25%. Αυτό ήταν το δικό σας έργο και αυτό το σταματήσαμε. Εμείς βάλαμε φρένο στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων και ισορροπήσαμε την οικονομία. Αυτό είναι το δικό μας έργο.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, η φορολογία, σε συνδυασμό με τη φοροδιαφυγή, ήταν βασικά εργαλεία με τα οποία η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επέβαλαν τη μονόπλευρη λιτότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία βγαίνουν στα κανάλια και δηλώνουν ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι ανήθικη. Ενθαρρύνουν και ηρωοποιούν τη φοροδιαφυγή.

Διότι η φοροδιαφυγή γίνεται από συγκεκριμένες τάξεις και επαγγελματικές ομάδες, από τις τάξεις που συνεχώς εσείς «χαϊδεύετε», από τις τάξεις που δεν ήθελαν να πληρώνουν ούτε όταν ευημερούσαν, όταν είχαν μεγάλα κέρδη και εισοδήματα. Τους είδαμε στα Paradise Papers, τους είδαμε στα Panama Papers και σε όλες τις «λίστες» και τις διεθνείς αποκαλύψεις των τελευταίων ετών.

Με το αφήγημα περί υπερφορολόγησης που χρησιμοποιεί η Αντιπολίτευση επιχειρεί να αμνηστεύσει εκείνους που είχαν συνηθίσει να φοροδιαφεύγουν και πλέον δεν μπορούν να το κάνουν. Διότι παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα της Αντιπολίτευσης, η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε σημαντική επιτυχία στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Και θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει.

Η Αντιπολίτευση εστιάζει παραπλανητικά στους αριθμούς των ελέγχων και στα πρόστιμα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να βλέπουμε τον τελικό σκοπό, που είναι η συμμόρφωση των υπόχρεων. Και αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι συνολικά η πολιτική μας ήδη αποδίδει.

Η βελτίωση στη συμμόρφωση στον ΦΠΑ είναι θεαματική. Στο διάστημα του Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2017 τα έσοδα από τον ΦΠΑ έφτασαν 11,63 δισεκατομμύρια ευρώ από 9,69 δισεκατομμύρια ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2015. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, χάρη στην πολιτική βούληση που επιδείξαμε με ελέγχους και με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ ή 20%. Αυτό πιστοποιείται και από τις μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΙΟΒΕ.

Δώσαμε μια τελευταία ευκαιρία με το πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Δεν ήταν φορολογική αμνήστευση, όπως έκαναν παλαιότερα προηγούμενες κυβερνήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να βεβαιωθούν φόροι ύψους 711 εκατομμυρίων ευρώ. Διότι οι υπόχρεοι γνωρίζουν ότι έχουμε πια τα μέσα να τους πιάσουμε. Έχουμε το πρόγραμμα διασταύρωσης καταθέσεων και εισοδημάτων. Έχουμε σε λειτουργία ένα εκτεταμένο δίκτυο συμφωνιών, ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών με χώρες εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ και σε μερικά άλλα ζητήματα που νομίζω ότι πρέπει να αναφερθώ, επειδή ακούστηκαν σε κάποιες ομιλίες.
 
Όσον αφορά το λαθρεμπόριο, σπεύσαμε να εκδώσουμε όλες τις απαραίτητες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις, καθώς η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ψήφιζε νόμους για τα μάτια του κόσμου και μετά τους άφηνε ανενεργούς. Προχωράμε σε στοχευμένους ελέγχους με βάση ανάλυση κινδύνου και έχουμε αρχίσει να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, η Αντιπολίτευση επιμένει να διαβάζει ανάποδα τα στοιχεία. Η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται. Η μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έγινε την περίοδο μέχρι το 2014, δηλαδή με τις πολιτικές της σημερινής Αντιπολίτευσης που τώρα ωρύεται. Σήμερα ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει περιοριστεί, ενώ από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισπράξεων έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2015 και το 2016 έναντι του 2014. Ενώ το 2014 οι οφειλές είχαν αυξηθεί κατά 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2016 αυξήθηκαν κατά 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 35% λιγότερο. Στον ίδιο ρυθμό θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα και το 2017.

Παρά τον σκληρό πόλεμο που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε, με τον Προϋπολογισμό του 2018 τελειώνει ο κύκλος των μνημονίων που κληρονομήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα αποτελεσματικά και δίκαια, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα και με σεβασμό των δικαιωμάτων και των επόμενων γενεών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα σενάριά σας καταρρίπτονται. Αφού λοιπόν το έργο της αριστερής παρένθεσης έπαψε να πουλάει εισιτήρια, ανακαλύψατε την υπερφορολόγηση και την καθίζηση της οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι τα δημόσια οικονομικά μπαίνουν σε τάξη και το κράτος νοικοκυρεύεται.

Η διαφάνεια, που είναι άγνωστη λέξη για εσάς, είναι για μας προτεραιότητα. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι αναλαμβάνουμε το βάρος των δεσμεύσεών μας πρωτίστως στον λαό και θα αντεπεξέλθουμε.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ, κυρία Παπανάτσιου, και κυρίως για τη συμμόρφωσή σας με τον χρόνο, τον οποίο δεν υπερβήκατε σημαντικά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για μια ερώτηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κι εγώ θα ήθελα τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχετε προσωπικό θέμα;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Όχι, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τον ζητώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχει ζητήσει τον λόγο προηγουμένως ο κ. Λοβέρδος. Θα σας δώσω τον λόγο αμέσως μετά.
Παρακαλώ, κύριε Λοβέρδο, έχετε τον λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν σας ακούνε, κυρία Παπανάτσιου, οι πολίτες δεν σκέφτονται τις θεωρίες που είπατε σχετικά με τη μεσαία τάξη. Άκουσαν άλλωστε τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Τσακαλώτο να λένε τι έπραξαν σε σχέση με τη μεσαία τάξη. Κι όπου υπάρχουν εκλογές σε ελεύθερους επαγγελματίες, πρόσφατα στους δικηγορικούς συλλόγους και την εκλογή του κ. Βερβεσού, ούτε καν σας ανιχνεύει το ραντάρ!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Η ερώτηση είναι αυτή;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, την ερώτησή σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Όταν σας ακούνε να μιλάτε, εσάς ειδικά, οι πιο πολλοί αντιδρούν, είχα κι εγώ τέτοιες αντιδράσεις και σας τις μεταφέρω, για τις εκατόν είκοσι δόσεις. Οι εκατόν είκοσι δόσεις με τα ληξιπρόθεσμα στα 100 δισεκατομμύρια είναι ένα θέμα, που σας αφορά άλλωστε. Έχετε σκοπό να κάνετε κάποια τέτοια ρύθμιση; Οι προβλέψεις για αρχές του επόμενου έτους προβιβάζουν τα ληξιπρόθεσμα στα 120 δισεκατομμύρια. Έχετε κάτι στο μυαλό σας να πείτε στη Βουλή;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Σταϊκούρα, κι εσείς ερώτηση θέλετε να κάνετε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Όχι, εγώ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος θέλω τον χρόνο για δύο λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, έχετε μπερδέψει λίγο τους αριθμούς.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Καθόλου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είπατε κάτι για την ανάπτυξη του 2013-2014. Θέλω να σας πω ότι από την αρχή της ένταξης της χώρας στα μνημόνια μέχρι σήμερα, η μοναδική διετία που υπερκαλύψαμε τους στόχους για την ανάπτυξη ήταν το 2013-2014.
Θα καταθέσω τους Προϋπολογισμούς του 2012 και του 2013, για το 2013 και το 2014, που δείχνουν ότι προβλέπαμε το 2014 ύφεση 4,5% και η ύφεση ήταν 3,2% και το 2014 προβλέπαμε ανάπτυξη 0,6% και η ανάπτυξη ήταν 0,8%.
Παραλάβατε, συνεπώς, την χώρα σε ανάπτυξη, την επιστρέψατε στην ύφεση, τη διατηρήσατε στην ύφεση το 2016 και αποτύχατε στους στόχους του 2017. Συνεπώς, αποτελείτε στην τελευταία τριετία τη μοναδική αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δεύτερον, είπατε για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και είπατε ότι το αφήσαμε. Να θυμίσω ότι κυβερνήσατε έναν μήνα.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών):
 Το 2014;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Το 2015 κυβερνήσατε έναν μήνα που δημοσιονομικά πάει στο 2014.
Εκτός κι αν μας λέτε ότι στον Προϋπολογισμό που γράφετε μέσα και λέτε για τη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2018 ότι πάει στο 2017 λέτε ψέματα. Άρα θα πρέπει να ξέρατε ότι οι δύο πρώτοι μήνες του κάθε έτους πάνε στο προηγούμενο έτος δημοσιονομικά. Και η μεγάλη απόκλιση το 2014 έγινε τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015 στα έσοδα. Και είναι όλα τα στοιχεία εδώ της Γενικής Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης σας, κυρία Υπουργέ. Μέχρι τον Νοέμβρη έχει τα στοιχεία πώς πήγαιναν. Θα το καταθέσω.
Είπατε, κυρία Υπουργέ, ότι δεν φορολογείται η μεσαία τάξη. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σύντομο αστείο που έχει ακούσει κανένας, να μην πω και ανέκδοτο. Θα καταθέσω εδώ τις δύο τελευταίες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Eurostat που δείχνουν την υπερφορολόγηση που έχετε υποβάλει στην Ελλάδα την τελευταία διετία.
Κι αν θέλει κάποιος να μιλήσει για κοινωνική αδικία, θα καταθέσω στα Πρακτικά τη σελίδα 60 του Κρατικού Προϋπολογισμού σας, που δείχνει ότι η σχέση…

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): (Δεν ακούστηκε)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μπορώ να ολοκληρώσω και μετά αν θέλετε πάρτε τον λόγο, αλλά –αν μου επιτρέπετε- με στοιχεία και με κείμενα στα Πρακτικά. Κυρία Φωτίου, αν έχετε στοιχεία, παρακαλώ να τα καταθέσετε τώρα.
Έμμεσοι και άμεσοι φόροι: Εσείς λέγατε από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης ότι είναι κοινωνικά πιο άδικοι οι έμμεσοι φόροι κι έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο από το 2011. Θα καταθέσω την σελίδα 60 του Προϋπολογισμού σας. Ελπίζω να την έχετε διαβάσει.
Τέλος, είπατε κάτι για τη φοροδιαφυγή. Εσείς δεν λέγατε «τρία δισεκατομμύρια φοροδιαφυγή σε έξι μήνες» κι έχετε πιάσει εκατό εκατομμύρια σε δυόμισι χρόνια; Με τα στοιχεία που μου έχετε καταθέσει εμένα, έχετε παραδεχθεί ότι οι εισπράξεις από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα είναι το 1/10 του 2014, με τα στοιχεία που μου δώσατε εσείς για εισπράξεις το καλοκαίρι.
Έχετε καινούργια στοιχεία να μας πείτε; 2 εκατομμύρια με 28 ήταν. Αν έχετε κάποια στοιχεία, παρακαλώ να τα καταθέσετε.
Τέλος, φοροδιαφυγή είπατε στον ΦΠΑ. Υπάρχει ένας περίφημος δείκτης, αν δεν τον ξέρετε: «κενό ΦΠΑ». Λέει πόσο εισπράττεις από ΦΠΑ σε σχέση με το πόσο θα έπρεπε να εισπράττεις. Η Ελλάδα έφτασε στο χαμηλότερο σημείο -άρα, η χαμηλότερη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ- το 2014. Γιατί; Γιατί ήταν η μοναδική χρονιά, η πρώτη και η μοναδική, που μειώθηκαν οι φόροι τότε και η οικονομία γύρισε σε ανάπτυξη. Από το 2015, εξαιτίας της φορολόγησής σας, της υπερφορολόγησής σας, αυξήθηκε το «κενό ΦΠΑ». Άρα, αυξήθηκε η φοροδιαφυγή.
Άρα, συνεχίζετε να είστε ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση.
Να είστε καλά!

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Θέλετε να απαντήσετε τώρα;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Βεβαίως. Πρέπει να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρία Παπανάτσιου, πόσο χρόνο χρειάζεστε;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ένα με δύο λεπτά, παρακαλώ. Δεν θέλω περισσότερο.
Κατ’ αρχήν, όσον αφορά τον ΦΠΑ, δεν είναι δικά μας τα στοιχεία. Σας το είπα και στην τοποθέτησή μου. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι και του ΙΟΒΕ. Είχαμε 20% μεγαλύτερη αύξηση εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Γιατί δεν το παραδέχεστε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Από τι; Από τους φόρους.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όχι βέβαια. Δεν είναι από τους φόρους. Είναι από τη συμμόρφωση των πολιτών με το πλαστικό χρήμα που έχουμε φέρει. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιατί δεν θέλετε να το παραδεχθείτε; Γιατί δεν το εφαρμόσατε νωρίτερα;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καταθέστε τα στα Πρακτικά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Καταθέστε τα.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Συνεχίζουμε. Βεβαίως, θα τα καταθέσουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καταθέστε τα, λοιπόν, στα Πρακτικά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Καταθέστε τα τώρα.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεν έχω κάτι μαζί μου. Πρέπει να έχω τώρα μαζί μου στοιχεία; Δεν ήξερα ότι πρέπει να έχω στοιχεία.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Η ομιλία μου ακριβώς και η δευτερομιλία μου το δηλώνει. Αμφισβητείτε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΙΟΒΕ; Αλίμονο!
Συνεχίζουμε. Να δω αν θα αμφισβητήσετε και τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου, που εσείς οι ίδιοι φέρατε στη Βουλή και εσείς ψηφίσατε.
Εκτιμήσεις την περίοδο κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου 2012-2015. Ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2011.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Το 2011;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ναι. Θα με ακούσετε λίγο;
Το 2012: 228.400, το 2014: 242.900, το 2015: 251.900.
Συνεχίζουμε. Γίνεται ξανά καινούργια εκτίμηση τον δέκατο μήνα του 2012 για το 2013-2016. Κατεβαίνει το ΑΕΠ. Φτάνουμε στο 2014 με 182.682.
Καινούρια εκτίμηση με το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε τον τέταρτο μήνα του 2014: 182.231. Με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση την τελευταία δημοσίευση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2014: 178.656.
Από εκεί είναι τα στοιχεία μου, κύριε Σταϊκούρα, και μπορείτε να τα βρείτε πάρα πολύ εύκολα και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Αν θέλετε να μιλήσουμε με τον ίδιον τρόπο που μιλήσατε πριν και μας είπατε για τα χρήματα που χάθηκαν, με τον ίδιον τρόπο σας απαντάμε κι εμείς.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ  (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για ένα λεπτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάτι σας ρώτησα κυρία Υπουργέ και δεν μου απαντήσατε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχάσατε να απαντήσετε για τις 120 δόσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ ησυχία.
Κυρία Φωτίου, μισό λεπτό.
Θέλετε να απαντήσετε, κυρία Παπανάτσιου; Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Εκατόν είκοσι δόσεις υπάρχουν για τους επαγγελματίες και για εκείνους που έχουν την πτωχευτική ικανότητα και για εκείνους που δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα, σύμφωνα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Από εκεί και πέρα, τι άλλο θέλετε, κύριε Λοβέρδο, να σας πω; Οι πιο πολλές οφειλές στα ληξιπρόθεσμα είναι από επιχειρηματίες. Θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα λυθούν πάρα πολλά ζητήματα.
Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς έχουμε ενεργοποιήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πρακτικά ομιλίας

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: