Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Οι αδικημένοι που θα λάβουν σε δεύτερο χρόνο το κοινωνικό μέρισμα Ποιες κατηγορίες πολιτών, θα έχουν τη δυνατότητα επανεξέτασης της αίτησής τους

Οι αδικημένοι που θα λάβουν σε δεύτερο χρόνο το κοινωνικό μέρισμα
Ποιες κατηγορίες πολιτών, θα έχουν τη δυνατότητα επανεξέτασης της αίτησής τους
15 Δεκ 2017 - 08:47
Picture 0 for Οι αδικημένοι που θα λάβουν σε δεύτερο χρόνο το κοινωνικό μέρισμα
Του Γιώργου Λαμπίρη

Πληρώνεται σήμερα το κοινωνικό μέρισμα, συνολικής αξίας 533 ευρώ κατά μέσον όρο για κάθε δικαιούχο, ενώ το ποσό θα δουν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι.

Την ίδια στιγμή οδεύει προς επαναλειτουργία από την επόμενη Δευτέρα η ειδική πλατφόρμα αιτήσεων, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης koinonikomerisma.gr, παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων των ενδιαφερόμενων, έληξε την περασμένη Τρίτη.

Στόχος της επαναλειτουργίας του συστήματος, είναι να προχωρήσει η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τους φιλοξενούμενους.

Οι αδικίες και η σύγχυση με τους «φιλοξενούμενους»

Διευκρινίζουμε, ότι μεταξύ αυτών που εξαιρέθηκαν από το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το άρθρο 1, του νόμου 4501/2017, είναι και πρόσωπα που φιλοξενούνται σε κατοικίες τρίτων ή συγγενικών προσώπων.

Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες η εξαίρεση των προσώπων αυτών γίνεται αυτόματα από τη σχετική πλατφόρμα, όταν ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτηση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, συμπληρώνοντας τον κωδικό 092 στον πίνακα 6.12 στο έντυπο του Ε1.

Ωστόσο παρατηρήθηκε στη διάρκεια λειτουργίας της πλατφόρμας, ότι ο κωδικός 092 συμπληρώθηκε εκ παραδρομής και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων, για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203.

Έτσι, ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση σπιτιού, έχει συμπληρωθεί εκ παραδρομής και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλη μερίδα δικαιούχων να έχουν αποκλειστεί αυτόματα από τη διαδικασία χορήγησςη του κοινωνικού μερίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση, το taxis θα έπρεπε να εντοπίζει το σφάλμα κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, δεδομένου ότι η συμπλήρωση που αφορά στη φιλοξενία, απαλλάσσει κάθε φιλοξενούμενο από τις δαπάνες που απαιτούνται για την κατοικία που υπολογίζεται όταν συμπληρώνει τον πίνακα 5.1. Επομένως, ο φιλοξενούμενος επιβαρύνεται με το τεκμήριο δαπάνης διαβίωσης, ενώ στην περίπτωση που κάποιος μένει σε σπίτι που του παραχωρείται δωρεάν, θεωρείται φιλοξενούμενος χωρίς να είναι.

Η περίπτωση των σεισμόπληκτων

Μία ακόμα αδικία που έθεσε εκτός κοινωνικού μερίσματος πολίτες με δικαίωμα στη χορήγησή του, αφορά σε νησιά που έχουν πληγεί από σεισμούς όπως είναι η Κως. Σε αυτή την περίπτωση θυμίζουμε ότι είχε δοθεί παράταση για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από τους κατοίκους, ορισμένες εκ των οποίων υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις αρμόδιες εφορίες. Ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις, στις οποίες έως και τις 31 Οκτωβρίου δεν είχε γίνει η εκκαθάρισή των φορολογικών δηλώσεων, ημερομηνία κατά την οποία πήρε αναφορά το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία ακόμα μερίδα πολιτών να εξαιρεθεί από το κοινωνικό μέρισμα.

Οι εν δυνάμει δικαιούχοι

Στους πολίτες που επίσης εξαιρέθηκαν από το κοινωνικό μέρισμα, είναι και εκείνοι που στη φορολογική δήλωση 2016 δήλωσαν τα έξοδα για φροντιστήρια στον κωδικό των ιδιωτικών σχολείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα στοιχεία να θεωρηθούν “πολυτελής διαβίωση”, αποκλείοντάς τους από το μέρισμα.

Τέλος, άλλες δύο κατηγορίες που περιλαμβάνονται στους εν δυνάμει δικαιούχους, είναι τα άτομα με αναπηρία που δεν πληρούν την προϋποθεση περί ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, αλλά και οι υπερήλικες που δεν είναι ασφαλισμένοι και επίσης δεν πληρούν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Σημειώνεται ότι στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στον Φορέα, είναι ο ένας μήνας. Σε ό,τι αφορά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, και προκειμένου να ενταχθούν και οι παραπάνω κατηγορίες στους δικαιούχους, λαμβάνοντας το μέρισμα, ο χρόνος για τη λειτουργία της πλατφόρμας και την εξέταση των ειδικών αυτών περιπτώσεων, θα παραταθεί έως και το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: