Πότε απαιτείται καταβολή εγγύησης για έναρξη νέας επιχείρησης
Ποιοι είναι υπόχρεοι για την πληρωμή της
Του Γιώργου Λαμπίρη
Αλλαγές ως προς τις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται η παροχή εγγύησης για την έναρξη μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας φέρνει ο νόμος 4549/2018. Θυμίζουμε ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν ασκήσει κατά το παρελθόν επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά πτώχευσαν ή εμφανίστηκαν αφερέγγυοι, αφήνοντας ανεξόφλητες οφειλές που υπερβαίνουν τις 100.000, εάν επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα δραστηριότητα θα πρέπει να πληρώσουν σημαντικές εγγυήσεις προς τη φορολογική αρχή. Πρόκειται για οφειλές, οι οποίες προέρχονται από φόρο εισοδήματος, παρακρατούμενο φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ και πρόστιμα.
Με βάση το νέο νόμο, η καταβολή της εγγύησης είναι απαραίτητη μόνο για εην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ παύει πλέον να ισχύει η υποχρέωση καταβολής της για την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
Το ποσό της εγγύησης
Το ποσό της εγγύησης ανέρχεται σε έως και 15.000 ευρώ, το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν και τα φυσικά πρόσωπα στη ΔΟΥ, εφόσον προχωρήσουν σε νέα έναρξη εργασιών και εφόσον κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δραστηριότητας που ασκούσαν, είχε γίνει αναστολή του ΦΠΑ λόγω φοροδιαφυγής.
Από ποιους γίνεται απαιτητή
Με βάση το νέο νόμο, η εγγύηση θα απαιτείται από φυσικό πρόσωπο, σε περίπτωση κατά την οποία είτε στο τρέχον έτος, είτε κατά τα προηγούμενα πέντε φορολογικά έτη, πριν από την υποβολή έναρξης για νέα επιχείρηση, είχε πτωχεύσει ή καταστεί αφερέγγυο. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που το ίδιο φυσικό πρόσωπο εκτελούσε στην εταιρεία καθήκοντα προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου, διαχειριστή ή ήταν πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση ή συνδεόταν με άλλο φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα που πτώχευσαν και άφησαν ανεξόφλητες οφειλές.
Επιπλέον θα πρέπει να καταβάλουν εγγύηση, οι μέτοχοι με ποσοστό συμμετοχής σε εταιρεία, το οποίο ανέρχεται σε 33% και άνω, εταίροι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας επιχείρησης, σε περίπτωση κατά την οποία είτε στο τρέχον έτος, είτε έως και πέντε χρόνια πριν την υποβολή δήλωσης έναρξης για τη νέα επιχείρηση, πτώχευσαν ή εμφανίστηκαν αφερέγγυοι ως προς τις οφειλές τους.
Ως αφερέγγυα θεωρούνται επίσης και τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, σε διαδικασία εξυγίανσης, σε ειδική διαχείριση με βάση το νόμο 4307/2014, άρθρο 68 αλλά και όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, ρυθμίζοντας τα χρέη τους.
Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται
Της υποχρέωσεις εξαιρούνται όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τελούν σε αναστολή με δικαστική απόφαση, αλλά και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, η οποία τηρείται, και εφόσον έχουν καταβληθεί τουλάχιστον τρεις από τις προβλεπόμενες δόσεις της ρύθμισης.
Από τη διαδικασία καταβολής εγγύησης εξαιρούνται επίσης νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ, δημόσιοι οργανισμοί, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού διακού που ανήκουνς το κράτος ή λαμβάνουν τακτική επιχορήγηση σε ποσοστό από 50% και πάνω του προϋπολογισμού τους.
Oι διατάξεις που αφορούν στην καταβολή εγγύησης για την έναρξη νέας δραστηριότητας θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ενώ η απόφαση για το εάν συντρέχουν λόγοι καθώς και για τον προσδιορισμό του ποσού της εγγύησης, είναι ευθύνη της φορολογικής διοίκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου