Πώς γίνεται προσδιορισμός του φόρου για αγροτικά εισοδήματα
Τι ισχύει με βάση τη φορολογική νομοθεσία
Του Γιώργου Λαμπίρη
Αυτοτελώς φορολογούνται τα κέρδη από αγροτιή δραστηριότητα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η φορολογική νομοθεσία. Επί της ουσίας η συγκεκριμένη μορφή εισοδήματος δεν αθροίζεται με τυχόν εισοδήματα, τα οποία προκύπτουν από επιχειρηματιή δραστηριότητα καθώς και από μισθούς ή συντάξεις.
Σημειώνεται ότι σε αυτή την περίπτωση ο φόρος που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση, μειώνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στην πράξη, ο φόρος που προκύπτει σύμφωνα με το νόμο, μειώνεται κατά 2.000 ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα, δεν υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ. Επιπλέον, εάν το ποσό του φόρου είναι 2.100 ευρώ, η μείωση περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.
Επιπλέον η μείωση για φορολογητέο εισόδημα άνω των 21.000 ευρώ, είναι κατά 100 ευρώ μειωμένη ανά 1.000 ευρώ φορολογητέου εισοδήματος. Επιπλέον όταν το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ, δεν χορηγείται μείωση φόρου.
Η μείωση του φόρου εφαρμόζεται αποκλειστικά για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, και εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.
Στο συνολικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται η κύρια σύνταξη από ΟΓΑ, οι αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων που υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και σε συναφείς χώρους, για έως εκατόν πενήντα ημερομίσθια ανά έτος, καθώς και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, που απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓΑ. Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός του κατ’ επάγγελμα αγρότη προκύπτει από επίσημη ταυτοποίηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αριθ. ΠΟΛ 1068/2018 Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου