Αύξηση 72% στις ενοικιάσεις χώρων γραφείων το α΄ εξάμηνο
Στην αφετηρία ενός νέου κύκλου ανάπτυξης φαίνεται πως βρίσκεται, έπειτα από σειρά ετών πτώσης, η αγορά γραφείων, καθώς τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές ενοικίασης κινούνται σε ανοδική τροχιά από τις αρχές του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου φετινού εξαμήνου, οι νέες μισθώσεις γραφειακών χώρων έχουν αυξηθεί κατά 72%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, ήδη φέτος έχουν απορροφηθεί 38.000 τ.μ. γραφείων.
Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η θετική αυτή τάση φαίνεται πως θα είναι διατηρήσιμη, αν κρίνει κανείς από τους λόγους για τους οποίους μετακινούνται πλέον οι επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ενώ μέχρι πρότινος η συντριπτική πλειονότητα των νέων μισθώσεων γραφείων αφορούσε τη μετακίνηση εταιρειών σε μικρότερα ακίνητα, προκειμένου να περιορίσουν το λειτουργικό και στεγαστικό τους κόστος, σήμερα, η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην «Κ», η κ. Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, «σήμερα, μεγάλος αριθμός των εταιρειών που μετακομίζουν το κάνουν είτε επειδή αναπτύσσονται (αυτό ισχύει κυρίως για τον τεχνολογικό και τον φαρμακευτικό κλάδο), είτε επειδή αλλάζουν φιλοσοφία ως προς τη λειτουργία τους στον χώρο, με σαφή προτίμηση σε μεγάλες επιφάνειες». Η τελευταία αυτή τάση παρατηρείται τόσο στις πολυεθνικές, όσο και σε μεγάλες εγχώριες εταιρείες, που κινούνται στην αγορά αναζητώντας μεγάλες οριζόντιες επιφάνειας άνω των 800 τ.μ.
Κατά τους πρώτους φετινούς μήνες, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των νέων μισθώσεων διαδραμάτισαν οι συμφωνίες δύο εταιρειών, οι οποίες νοίκιασαν πάνω από 5.000 τ.μ. εκάστη. Ο λόγος για την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), η οποία εγκαταστάθηκε σε κτίριο 5.500 τ.μ. στην περιοχή της Αργυρούπολης και την Beat, η οποία μίσθωσε 5.200 τ.μ. σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω μισθώσεις αποτέλεσαν το 28% της συνολικής επιφάνειας γραφείων που απορροφήθηκε φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, από τις συνολικά 32 συμφωνίες ενοικίασης γραφείων κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι 18 αφορούσαν σε χώρους όχι μεγαλύτερους των 850 τ.μ., ενώ οι υπόλοιπες 12 σε χώρους 850-3.000 τ.μ.
Οπως προκύπτει, η μεγαλύτερη ζήτηση εξακολουθεί να αφορά τα βόρεια προάστια, με σημείο αναφοράς βέβαια τη λ. Κηφισίας. Στα εν λόγω σημεία εντοπίζεται το 39% των νέων μισθώσεων. Φέτος, το κέντρο και περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι και το Μεταξουργείο, προσείλκυσαν το 32% των νέων μισθώσεων γραφείων, ενώ ένα πρόσθετο 20% αφορούσε τα νότια προάστια. Σύμφωνα με την κ. Αγαπητίδου, «είναι γεγονός ότι εξαιτίας της απουσίας νέων κατασκευών κατά την τελευταία οκταετία, η προσφορά γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών έχει συρρικνωθεί». Η έλλειψη αυτή είναι περισσότερο αισθητή στο κέντρο της Αθήνας, όπου η διαθεσιμότητα κενών γραφείων είναι χαμηλότερη του 4%, ενώ πλέον έχει αρχίσει να παρατηρείται και στα βόρεια προάστια, όπου τα κενά κτίρια είναι λιγότερα από 7% του συνολικού διαθέσιμου αποθέματος.
Ενας πρόσθετος λόγος για την έλλειψη νέων γραφείων είναι και οι μετατροπές κτιρίων γραφείων σε ξενοδοχεία ή και σε επιπλωμένα διαμερίσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου