Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Εισπράξεις και διαγραφές μείωσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Τι προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Εισπράξεις και διαγραφές μείωσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τι προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
16 Αυγ 2018 - 08:02
Picture 0 for Εισπράξεις και διαγραφές μείωσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

του Γιώργου Λαμπίρη

Mειωμένο λόγω... διαγραφών «νέων» ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυξημένων εισπράξεων, είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογουμένων προς τη φορολογική διοίκηση, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Έτσι, σε σχέση με τα 101,48 δισ. ευρώ του Μαΐου, τον Ιούνιο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 101,35 δισ. ευρώ.

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι ότι τόσοι οι διαγραφές παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών, όσο και οι διαγραφές νέων ληθιπρόθεσμων χρεών, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017, ενώ ταυτόχρονα και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος εμφανίζεται μειωμένο κατά 123 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση του συνολικού ποσού των διαγραφών ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά λειτουργεί συνδυαστικά με το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι εισπράξεις από πλευράς της φορολογικής διοίκησης, εισφέροντας περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Αύξηση διαγραφών σε «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το χαρακτηριζόμενο ως νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, ενώ το 2017 η συνολική διαγραφή – έως και το Μάιο – ήταν 84 εκατ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2018 η διαγραφή του νέου ληξιπρόθεσμου ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί τη μείωση του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Στα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα η εικόνα έως και τον Ιούνιο του 2018 είναι διαφορετική, καθώς διαγράφηκαν συνολικά 732 εκατ. ευρώ παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους, έναντι 751 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ τα στατιστικά που αφορούν στο ήδη υπάρχον ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη φορολογική διοίκηση ως «παλαιό», αντιστοιχούν στους έξι πρώτους μήνες του 2018, τα αντίστοιχα στοιχεία για το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος που βαρύνει τα κρατικά ταμεία, αφορούν τον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς, δηλαδή το Μάιο.
Πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία

Εάν τώρα εξετάσουμε τα χρήματα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία, θα δούμε ότι οι εισπράξεις έως και το Μάιο του 2018 έναντι «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους, ανήλθαν σε 950 εκατ. ευρώ. σε σχέση με τα 783 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν στην ίδια περίοδο του 2017.  Θυμίζουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εκείνα που σχετίζονται με «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος, αναφέρονται στον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς, δηλαδή στο Μάιο.

Τέλος, οι εισπράξεις έναντι «παλαιού» ληξιπρόθεσμου χρέους, ανήλθαν στο εξάμηνο, σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2018, σε αντίθεση με τα 1,56 δισ. ευρώ το 2017 στην αντίστοιχη περίοδο.

Αύξημένες οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές

Την ίδια στιγμή πάντως, το ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης, από 13,49 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017, έως το μήνα Ιούνιο του 2018, έφτασε τα 15,9 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πραγματικό (καθαρό) ληξιπρόθεσμο χρέος, είναι 85,45 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: