Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

ΝΣΚ: Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις έλεγχοι στην δεκαπενταετία Γνωμοδότηση αναφορικά με την παράταση του χρόνου παραγραφής

ΝΣΚ: Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις έλεγχοι στην δεκαπενταετία
Γνωμοδότηση αναφορικά με την παράταση του χρόνου παραγραφής
14 Αυγ 2018 - 11:02
Picture 0 for ΝΣΚ: Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις έλεγχοι στην δεκαπενταετία
του Γιώργου Λαμπίρη

Μόνο σε εξαιρετική περίπτωση μπορεί να εκτείνεται χρονικά στα δεκαπέντε χρόνια, η παραγραφή υποθέσεων, οι οποίες αφορούν σε φορολογικούς ελέγχους και στον καταλογισμό φόρου, όπως ορίζει σε γνωμοδότηση, που εξέδωσε το πρώτο τμήμα Ολομέλειας Διακοπών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Επί της ουσίας, το ΝΣΚ επιδιώκει να βάλει τέλος στην παράταση της χρονικής προθεσμίας που δίνεται στις ελεγκτικές αρχές, να προβούν σε φορολογολογικούς ελέγχους για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει την πενταετία.

Τι ορίζει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου

Με βάση τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, η εφαρμογή της δεκαπενταετούς παραγραφής, ισχύει μόνο σε περίπτωση, μη υποβολής φορολογικής δήλωσης ή μη απόδοσης παρακρατούμενων φόρων. Επίσης ισχύει και στην περίπτωση υποβολής φορολογικής δήλωσης μετά την πάροδο της πενταετούς προθεσμίας, μετά το τέλος του έτους κατά το οποίο λήγει η προθεσία για την επίδοση της δήλωσης.

Οκταετής παραγραφή για εκπρόθεσμες δηλώσεις στο πέμπτο έτος του χρόνου παραγραφής

Στην ίδια γνωμοδότηση ορίζεται επίσης, ότι η ο χρόνος παραγραφής, επεκτείνεται κατά τρία χρόνια επιπλέον – σε συνολικά οκτώ έτη -, στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος φορολογούμενος υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση κατά το τελευταίο έτος της πενταετούς παραγραφής.


Αποδεκτή η γνωμοδότηση από την ΑΑΔΕ


Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το διοικητή της, Γιώργο Πιτσιλή, και ουσιαστικά αυτό που γίνεται αποδεκτό, είναι ότι γενικά ισχύει πάντα η πενταετής παραγραφή στο δικαίωμα του κράτους να προβεί σε φορολογικό έλεγχο, με εξαίρεση την παράταση έως και δεκαπέντε έτη για τις περιπτώσεις που προαναφέραμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: