Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΕΝΦΙΑ: Όσα θέλετε να γνωρίζετε - Οι νέες επιβαρύνσεις Πώς θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι

ΕΝΦΙΑ: Όσα θέλετε να γνωρίζετε - Οι νέες επιβαρύνσεις
Πώς θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι
17 Αυγ 2018 - 08:36
Picture 0 for ΕΝΦΙΑ: Όσα θέλετε να γνωρίζετε - Οι νέες επιβαρύνσεις
του Γιώργου Λαμπίρη

Έως το τέλος Αυγούστου οι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν τι πρόκειται να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων, θα αναρτηθούν έως και τις 31 Αυγούστου στο TAXISnet.

Πώς ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι

Ο κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να πληροφορηθεί σχετικά με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, μέσα από τη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της φορολογικής αρχής www.aade.gr, χρησιμοποιώντας τους ατομικούς του κωδικούς.

Επίσης, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τους φορολογούμενους μέσω mail, στην ηλεκτρονική δήλωση που έχει δηλώσει κάθε πολίτης, αναφορικά με την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που του αναλογεί. Συν τοις άλλοις, σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, η ειδοποίηση για την πληρωμή του φόρου αποστέλλεται και ταχυδρομικά.

Θυμίζουμε ότι με βάση το νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές καλοκαιριού, το υπουργείο Οικονομικών, μειώθηκαν 2.122 τιμές, σταθερές παρέμειναν 4.302, ενώ αυξήθηκαν 3.792 τιμές και βάσει αυτόν θα αυξομειώνεται και ο ΕΝΦΙΑ.

Πώς θα κινηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Με βάση τα δεδομένα, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται επί του παρόντος, να είναι μειωμένος από 1,77% έως και 34,78%, στις περιοχές όπου καταγράφονται μειωμένες αντικειμενικές αξίες. Το ίδιο θα συμβεί και στις αποκαλούμενες λαϊκές συνοικίες, όπου οι τιμές ζώνης δεν μεταβλήθηκαν και κινούνται στα 550 ευρώ και στα 1.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στον αντίποδα, στις περιοχές, στις οποίες σημειώθηκε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο κύριος φόρος θα είναι αυξημένος από 3,57% έως και 53,33%.

Πληρωμή σε πέντε μηνιαίες δόσεις

Η εξόφληση θα γίνεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβάλλεται το Σεπτέμβριο του 2018 και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

Νέες αναπροσαρμογές αντικειμενικών και αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ έως το 2020

Επισημαίνουμε στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξουν περιπτώσεις φορολογουμένων, που θα αντιμετωπίσουν σημαντικές επιβαρύνσεις κατά τα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο της εξομείωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν τόσο στη διάρκεια του 2019, όσο και του 2020 – από 50% ανά έτος - , καθότι ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί εργαλείο με σημαντική εισπρακτική αποδοτικότητα για το υπουργείο Οικονομικών. Θυμίζουμε ότι στα προβλεπόμενα της μετά μνημονίων εποχής, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, υφίσταται πρόβλεψη για περαιτέρω επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, με στόχο να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις εμπορικές. Ως χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο συντελεστής... παλαιότητας

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει τέλος να επισημάνουμε τη στρέβλωση που προκύπτει, καθώς αυξάνεται η αξία σε όλα τα ακίνητα που είναι νεότερα των 25 ετών, κατά 5% ανά πενταετία, με το συντελεστή παλαιότητας, ο οποίος στον αντίποδα μειώνεται όσο αυξάνονται τα χρόνια, από τη χρονική στιγμή που ανεγέρθηκε ένα ακίνητο και για 25 χρόνια. Η συγκεκριμένη πρακτική ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται προοδευτικά, ο ιδιοκτήτης που έχει στην κατοχή του νεότερο των 25 ετών ακίνητο.

Συγκεκριμένα:

-26 έτη και άνω: Συντελεστής 0%
-20-25 έτη: 5%
-15-19 έτη: 10%
-10-14 έτη: 15%
-5-9 έτη: 20%
-έως 4 έτη: 25%

Δεν υπάρχουν σχόλια: