Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμο Ε9 και ο προσδιορισμος του ΕΝΦΙΑ Άμεσα σχετιζόμενη η δήλωση στοιχείων με το φόρο στα ακίνητα

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμο Ε9 και ο προσδιορισμος του ΕΝΦΙΑ
Άμεσα σχετιζόμενη η δήλωση στοιχείων με το φόρο στα ακίνητα
17 Αυγ 2018 - 08:33
Picture 0 for Το πρόστιμο για εκπρόθεσμο Ε9 και ο προσδιορισμος του ΕΝΦΙΑ
του Γιώργου Λαμπίρη

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, έρχονται όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, που αφορά σε στοιχεία ακινήτων. Τα στοιχεία ακινήτων που καταγράφονται στο έντυπο Ε9 είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που δηλώνονται συνολικά στο εν λόγω έντυπο, για τα έτη από το 2013 και ύστερα, προκύπτει η δήλωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων και η πράξη προσδιορισμού φόρου, ΕΝΦΙΑ, για κάθε φορολογούμενο – ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας.

Πότε δηλώνονται τα στοιχεία που αφορούν σε ακίνητα
Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα φυσικά ή νομικά, τα οποία από 01/01/2015 και ύστερα παρουσιάζουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, θα πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση στοιχείων ακινήτων, σε διάστημα 30 ημερών το αργότερο, από την ημερομηνία που σημειώθηκε η μεταβολή της. Με αυτό τον τρόπο η υποβολή της δήλωσης θεωρείται εμπρόθεσμη.
Δεν υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων κάθε χρόνο
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται είτε κατά το έτος που αποκτήθηκε κάποιο ακίνητο ή κάποιο δικαίωμα σε αυτό, καθώς και όταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση. Επομένος δεν υποβάλλεεται δήλωση κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ δεν απαιτείται υποβολή μηδενικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
Εξαιρούνται τα ακίνητα που προέρχονται από κληρονομιά
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της κληρονομιάς. Σε αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος θα πρέπει να προβαίνει σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, σε διάστημα τριάντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: