Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Τα πρώτα παζάρια για τους φόρους της μεταμνημονιακής περιόδου

Τα πρώτα παζάρια για τους φόρους της μεταμνημονιακής περιόδου

Στο τραπέζι ο ΕΝΦΙΑ του 2019, ο ΦΠΑ στα νησιά, ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, ο φόρος στις ναυτιλιακές εταιρείες και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Τα πρώτα παζάρια για τους φόρους της μεταμνημονιακής περιόδου

Πολύ σκληροί όχι μόνο για να… πεθάνουν –επ’ αυτού ούτε συζήτηση- αλλά ακόμη και για φύγουν από το προσκήνιο της επικαιρότητας είναι οι φόροι και στη μεταμνημονιακή εποχή. Ενώ οι φορολογούμενοι θα προσπαθούν να αποπληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς, το υπουργείο Οικονομικών θα «ψήνει» σε συνεννόηση με τους δανειστές, το πακέτο των αλλαγών της επόμενης χρονιάς. Ο κατάλογος περιλαμβάνει από τη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν και την νέα αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να συγκλίνουν με τις πραγματικές, μέχρι τη μείωση του αφορολογήτου ώστε «να διευρυνθεί η φορολογική βάση». Οι πρώτοι «σκόπελοι» για την κυβέρνηση στο φορολογικό πεδίο θα είναι οι εξής:
  1. Στην τελική του μορφή, το «κείμενο συμμόρφωσης» που συντάχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου, προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα θα πρέπει να καταργήσει οριστικά το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά. Το μέτρο έχει μικρό δημοσιονομικό κόστος (28 εκατ. ευρώ) αλλά μεγάλη πολιτική σημασία μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό. Η συζήτηση θα διεξαχθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής στην Αθήνα με την ελληνική πλευρά να ζητά διατήρηση του ειδικού καθεστώτος και για το 2019.
  2. Στο τέλος του χρόνου, εκπνέει και η νέα παράταση που δόθηκε ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έτσι, μέσα στους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει τον φόρο που παραμένει ψηφισμένος αλλά παγωμένος επί τουλάχιστον έξι χρόνια ή αν θα επιδιώξει να προστατεύσει τους πωλητές ακινήτων από την επιβάρυνση.
  3. Ενώ τα 6,4 εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων θα αντιμετωπίζουν τις φετινές δόσεις του ΕΝΦΙΑ, το οικονομικό επιτελείο θα καλείται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των θεσμών για τις ενέργειες που γίνονται ώστε να προχωρήσει η νέα αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Το παράρτημα της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, δεσμεύει την Ελλάδα να κάνει δύο ακόμη αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η μία μέσα στο 2019 ώστε να καλυφθεί το 50% της απόστασης που χωρίζει τις εμπορικές αξίες με τις αντικειμενικές και μια ακόμη μέσα στο 2020.
  4. Το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 προς το παρόν δεν συζητείται καθώς η κυβέρνηση θα ρίξει όλο το βάρος στο να αποφύγει τις μειώσεις των συντάξεων. Ωστόσο, ο «φάκελος» θα ανοίξει μέσα στο 2019 αφενός για να φανεί αν θα προχωρήσει και το συγκεκριμένο συμφωνημένο μέτρο και αφετέρου για να εξεταστεί ποια από τα φορολογικά αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: