Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

EwG: Στο επίκεντρο η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

EwG: Στο επίκεντρο η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Η επιστροφή των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών προς την Αθήνα εξετάστηκε στο σημερινό EuroWorking Group. Στη συνεδρίαση μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
EwG: Στο επίκεντρο η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup της 22ας Ιουνίου και ειδικότερα για την εκταμίευση των κερδών από διακράτηση ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών (ANFA’s, SMP’s) προς την Αθήνα σε ορίζοντα τετραετίας εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Στη συνεδρίαση μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, δεν έγινε καμία άλλη συζήτηση αναφορικά με την Ελλάδα στη συνεδρίαση του EwG.
Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως αναφορικά με την μορφή της εποπτείας της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από τον περασμένο Μάιο.
Σημειώνεται πως η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες κύκλο έντονων αντιδράσεων στον γερμανικό Τύπο, όταν η Bild έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να σκορπίσει δισεκατομμύρια, όχι για τους Γερμανούς φορολογούμενους αλλά για τους Έλληνες και αυτό «δεν το χωρά ανθρώπου νους». Οι αντιδράσεις ήρθαν μετά από δηλώσεις του Όλαφ Σολτς στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σχετικά με την απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα.
Η απόδοση 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο στην Αθήνα αποτελεί μια παράμετρο της συμφωνίας της 22ας Ιουνίου αλλά προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup, στη βάση τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: