Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Fitch: Στον προθάλαμο της υποβάθμισης η Ιταλία

Fitch: Στον προθάλαμο της υποβάθμισης η Ιταλία - Κεντρική Εικόνα/Video

O οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω την προοπτική (outlook) για την Ιταλία, αλλάζοντάς την σε «αρνητική», διατήρησε όμως αμετάβλητη προς το παρόν την πιστοληπτική βαθμίδα της χώρας στο «BBB».
Με αρνητικό outlook, είναι ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο υποβάθμισης εντός των επόμενων 12 μηνών. 
Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, η Fitch αναμένει «ένα βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα άφηνε πιο πολύ εκτεθειμένο το δημόσιο χρέος της Ιταλίας σε πιθανούς κραδασμούς» και θεωρεί ότι οι κίνδυνοι καθοδικών τάσεων στις δημοσιονομικές προβλέψεις της έχουν αυξηθεί.
Η Fitch προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2020 και θεωρεί ότι ο κίνδυνος αστάθειας της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα αποτελέσει τον κύριο περιορισμό του βαθμού δημοσιονομικής επέκτασης, πέραν του οποίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα.
Ο οίκος αναμένει ακόμη «μια κάπως υψηλότερη πορεία του δημόσιου χρέους από ό, τι στην τελευταία μας αναθεώρηση», με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται ελαφρά από 131,8% του ΑΕΠ το 2017 σε 130,4% το 2020.
Επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αντιστροφής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σημειώνει ότι «η αντιπάθεια μερών της κυβέρνησης προς την ΕΕ και το ευρώ παρουσιάζει έναν πρόσθετο κίνδυνο».
Αυτός ο κίνδυνος -επισημαίνει- θα μπορούσε να συμβάλει στην εξασθένηση του επενδυτικού κλίματος, σε υψηλότερες διακυμάνσεις των κρατικών ομολόγων και στη μεγαλύτερη αστάθεια της κεφαλαιαγοράς, ακόμη και αν δεν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: