Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Έχουν αποφασίσει να μην εφαρμόσουν την περικοπή στις συντάξεις

Έχουν αποφασίσει να μην εφαρμόσουν την περικοπή στις συντάξεις

10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Έχουν αποφασίσει να μην εφαρμόσουν την περικοπή στις συντάξεις
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.12
Της Νίκης Ζορμπά
Στην ...διευρυμένη του σύνθεση συνεδρίασε σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό του Α. Τσίπρα. 
Όπως ανέφερε χθες το Capital.gr, στις πρωθυπουργικές προθέσεις είναι να ζητήσει να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές των υπουργείων για να φτάσει πιο γρήγορα στον Πολίτη το όφελος από την επόμενη μεταμνημονιακή περίοδο. 
Αναστολή του μέτρου
Παραλλήλως, κοινό μυστικό αποτελεί για την Κυβέρνηση η απόφαση για ακύρωση ( ούτε καν αναβολή) του ψηφισμένου μέτρου για την περικοπή συντάξεων από 1/1/ 2019.
 
Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες περιγράφουν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους με κάθε τρόπο ( από έμμεσο έως και ευθέως) ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να μην εφαρμόσει το εν λόγω μέτρο. 
Οι αντιδράσεις του ΔΝΤ , σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αναδίπλωση από την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο, να ακυρώσει την εφαρμογή του μέτρου. 
Ενδεικτικές ήταν χθες δυο σχετικές τοποθετήσεις, αρχής γενομένης από όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ( Real):
 "Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Εμείς έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα κάνει καλό, θα κάνει κακό", ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Στο ίδιο μήκος κύματος "εξέπεμψε" με μήνυμά του στο twitter και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επιτιθέμενος στο ΔΝΤ:
"Η επιμονή του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν προκαλεί έκπληξη", ανέφερε στην ανάρτησή του και προανήγγειλε την μη εφαρμογή του μέτρου, προσθέτοντας:
"Έκπληξη -και μάλιστα αρνητική- θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου". 
Το δίλημμα
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει ευθέως από βήματος του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου την απόφαση της Κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων ή θα αρκεστεί σε … έμμεση αναφορά της σχετικής πρόθεσής του;
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από συνομιλητές του, ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για το πώς θα κινηθεί στο εν λόγω ζήτημα. 
Μέσα στο σαββατοκύριακο, εξάλλου, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το "καλάθι" της ΔΕΘ, σε συσκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο Α. Τσίπρας με τους συνεργάτες του.
Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι με την ακύρωση του εν λόγω μέτρου, φλερτάρουν στην Κυβέρνηση εδώ και καιρόΟρθάνοιχτό το ενδεχόμενο είχε αφήσει στα τέλη του Ιουνίου τόσο ο Α. Τσίπρας ( συνέντευξη Bloomberg), όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης.
*Διαβάστε ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: