Κώστας Σφακάκης: Μπροστά στο νέο φορολογικό τοπίο
ΚΩΣΤΑΣ ΣΦΑΚΑΚΗΣ*
Στο θέμα της φοροδιαφυγής, η οποία εκτιμάται στο 21% του ΑΕΠ, το αποτελεσματικότερο όπλο καταπολέμησής της είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Τώρα που οι παθογένειες της επιχειρηματικότητας και συνολικά της οικονομίας συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς να θεραπεύονται, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση του αναγκαίου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
Οι εξαγγελίες που βρίσκονται στον δρόμο της θεσμοθέτησής τους καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας των πολιτών και της αποτελεσματικής λειτουργίας των επιχειρήσεων, προσβλέποντας στην αποκατάσταση της φορολογικής τάξης, ως προϋπόθεση δημιουργίας αναπτυξιακού επενδυτικού κλίματος.
Οι εξαγγελθείσες ελαφρύνσεις στην υπερφορολόγηση των φυσικών προσώπων σε όλη τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, με την εκλογικευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν του ότι αποτελούσε άμεση ανάγκη για την ελάφρυνση των φορολογουμένων, είναι το πρώτο βήμα δημιουργίας ομαλού αναπτυξιακού κλίματος.
Παράλληλα με τα φυσικά πρόσωπα, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και των εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και οι διευθετήσεις χρόνιων εκκρεμοτήτων, όπως ο φορολογικός χειρισμός των σημαντικών ζημιών, οι οποίες γεννήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, αποτελούν ουσιώδεις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του προσδοκώμενου επενδυτικού κλίματος. Στον χώρο των αποφάσεων για τις επιχειρήσεις, τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ο υπουργός Οικονομικών, ανήκουν και μέτρα που απαιτείται να ληφθούν για την επιστροφή των πολύτιμων στελεχών που «μετοίκησαν» στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, αλλά και το πώς θα παραμείνουν στη χώρα τα σημερινά στελέχη των επιχειρήσεων, τα οποία «προκαλούνται» από τις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες εργασίας των εταιρειών του εξωτερικού. Στο μέγα θέμα της φοροδιαφυγής, η οποία εκτιμάται στο 21% του ΑΕΠ, το αποτελεσματικότερο με τα σημερινά δεδομένα όπλο καταπολέμησής της είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Προσβλέπουμε, αναμένοντας ριζικά βήματα και αποφάσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές, στη μέγιστη ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην άμεση θεσμοθέτηση των εφαρμογών της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και Δημοσίου (B2G), στο κύκλωμα της διακίνησης των αγαθών και στην περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας των ηλεκτρονικών πληρωμών, ιδιαίτερα σε «ευαίσθητες» κατηγορίες συναλλαγών, όπως τα ελεύθερα επαγγέλματα και οι λιανικές πωλήσεις, μειώνοντας παράλληλα το επιτρεπόμενο ποσό συναλλαγών με μετρητά.
Οι διευθετήσεις - θεσμοθετήσεις όλων των παραπάνω θεμάτων, συνοδευόμενες με έναν προσεκτικά μελετημένο επενδυτικό φορολογικό νόμο οριζόντιων φορολογικών κινήτρων για όλη την επικράτεια, αποτελούν τη βάση και την προϋπόθεση προσέλκυσης των νέων Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
* Ο κ. Κώστας Σφακάκης είναι σύμβουλος διοίκησης ΣΕΒ για φορολογικά θέματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου