Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Μεταποίηση: Δυναμική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κόντρα στη βαθιά ύφεση της Ευρωζώνης

Μεταποίηση: Δυναμική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κόντρα στη βαθιά ύφεση της Ευρωζώνης

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 11:30
 
UPD:11:36
REUTERS/STOYAN NENOV
A- A A+
Με δυναμικούς ρυθμούς συνέχισε να αναπτύσσεται τον Ιούλιο ο μεταποιητικός κλάδος στην Ελλάδα. Η χώρα μας αποτελεί φωτεινή εξαίρεση σε αυτό το πεδίο, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ έχει παγιδευθεί εδώ και μήνες σε ύφεση, με τις συνθήκες να είναι ιδιαίτερως ζοφερές στη Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες. 
Στην Ελλάδα, με το βλέμμα στραμμένο και στην κάλπη, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το μέλλον της μεταποίησης ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από το 2012, όταν και άρχισε τη συλλογή των σχετικών στοιχείων η εταιρεία IHS Markit. O εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης  PMI σκαρφάλωσε έτσι στις 54.6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52.4 του Ιουνίου, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών. Να σημειωθεί δε ότι ο δείκτης παραμένει επί 26 διαδοχικούς μήνες πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. 
Βασικός παράγοντας της πρόσφατης ενίσχυσης των επιχειρησιακών συνθηκών ήταν σύμφωνα με την Markit το άλμα των νέων παραγγελιών μέσα σε ένα μήνα. Σύμφωνα με μέλη του πάνελ, η επιτυχής διαφήμιση και οι ταχύτερες παραδόσεις προϊόντων στους πελάτες συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων. Οι νέες εργασίες εξαγωγών αυξήθηκαν επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τις νέες εργασίες συνολικά.
Τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών ενθάρρυναν τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή τους τον Ιούλιο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σημαντικός, ενώ επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Ιουνίου. Παρότι η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε σταθερά, τα αποθέματα εισροών μειώθηκαν καθώς τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία παραγωγής. Τα επίπεδα αποθεμάτων προμηθειών υποχώρησαν για δέκατο συνεχή μήνα, μολονότι με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το τελευταίο δεκάμηνο. Τα επίπεδα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν επίσης λόγω της χρήσης των αποθεμάτων προκειμένου να καλυφθούν οι νέες παραγγελίες. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών εξασθένησε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, και ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα 40 μηνών.
«Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνθήκες που επικρατούν στον μεταποιητικό τομέα παγκοσμίως, ο οποίος αντιμετώπισε επιβράδυνση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Αν οι Έλληνες παραγωγοί παραμείνουν ανεπηρέαστοι από αυτή την υποτονική εικόνα και οι τρέχουσες τάσεις σχετικά με τις πωλήσεις συνεχιστούν, θα μπορούσαν να απολαύσουν σταθερή ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.» σχολίασε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Ντέιβιντ Όουεν. 
H βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 6,5 ετών στην Ευρωζώνη
Η εικόνα στην Ευρωζώνη για τον κλάδο είναι απογοητευτική. Η οριστική τιμή του δείκτη PMI για τον Ιούλιο ήταν οριακά υψηλότερη από τα προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά επιβεβαίωσε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη νομισματική ένωση συρρικνώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 6,5 ετών.
Τα εργοστάσια της Γερμανίας και άλλων οικονομιών βλέπουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό να κάνουν βουτιά εν μέσω εμπορικών αντιπαραθέσεων, αλλά και της έντονης αβεβαιότητας, που προκαλεί το Brexit. 
Ο PMI της μεταποίησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε συγκεκριμένα στις 46,5 μονάδες από 47,6 τον Ιούνιο. Πρόκειται  για τη χειρότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2012. 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: